Ο Γιώργος Καρλαύτης μπορεί να δικαιούται, πια, να μάθει στον Πάτρικ Μαχόουμς, ο οποίος έχει ήδη τρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει καταστήσει, ως quarterback των Kansas City Chiefs, τον οργανισμό του NFL σε έναν από τους κορυφαίους στην Ιστορία του, πώς προφέρεται η λέξη “δυναστεία” στα ελληνικά.


Patrick Mahomes Incredible Touchdown Run | Titans vs. Chiefs | NFL

Ο Αθηναίος… Τζορτζ ουδόλως θα δυσκολευτεί: άλλωστε το dynasty συγγενεύει ιδιαιτέρως με την ελληνική εκδοχή της λέξης, η οποία είναι… ελληνική. Ο Καρλαύτης έγινε πέρυσι ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε το τρόπαιο του Super Bowl, πρόταση η οποία αυτόφωτα είναι το επίνειο του παραλογισμού. Ενώ ο ίδιος τα ξημερώματα της Δευτέρας, 12 Φεβρουαρίου, πανηγύριζε στο Βέγκας τη νίκη επί των San Fransisco 49ers, ο Μάνος Ζερδεβάς πιθανότατα κοιμόταν στην Ντόχα.

Ο Ζερδεβάς είναι ο τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας πόλο Ανδρών που στις 16:30 της Τρίτης, 13 Φεβρουαρίου, θα τεθεί κάτω από τα δοκάρια της “γαλανόλευκης” για τον προημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος με την Ιταλία. Ο Γιώργος Καρλαύτης θα μπορούσε, αρκετά θεωρητικά, να είναι εκεί. Λογιζόταν από τους ειδικούς σημαντικό ταλέντο στο πόλο και εξ απαλών ονύχων μυήθηκε στα μυστικά της θέσης του τερματοφύλακα, άλλωστε στα 11 του έπαιζε στην εθνική Παίδων, δηλαδή την ομάδα U15. Μάρτυρες τονίζουν ότι θα είχε μέλλον στο πόλο, άλλωστε ο πατέρας του δεν ήταν απλώς θαυμαστής της υδατοσφαίρισης, αλλά και φανατικός του Παναθηναϊκού.

Φανατικός, όσο γίνεται να είναι ένας ακαδημαϊκός, συγκοινωνιολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου, δηλαδή ο Ματθαίος Καρλαύτης.

George Karlaftis Mic'd Up: "I'm mic'd up so ya'll chill" | Chiefs vs. Bengals

Γιώργος Καρλαύτης: Ο πατέρας του έπαιξε αμερικανικό ποδόσφαιρο στο κολέγιο του Μαϊάμι

Όσοι γνώριζαν τον Ματθαίο Καρλαύτη συνομολογούν για την αγάπη που είχε για τον Παναθηναϊκό ειδικώς και το πόλο γενικώς. Ο γιος του μετρούσε από νωρίς πλακάκια, άλλωστε η σύζυγός του, Έιμι Γουέιντα Καρλαύτη, παραμένει η πρώτη σκόρερ της ομάδας μπάσκετ Γυναικών στην Ιστορία του λυκείου του Δυτικού Λαφαγέτ. Ο Ματθαίος υπήρξε επίσης ρέκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου και ήταν αθλητής της ομάδας του κολεγίου του Μαϊάμι. Μάλιστα, η λεπτή ειρωνεία είναι ότι ο Γιώργος Καρλαύτης ακολούθησε το ίδιο όνειρο αν και ο μπαμπάς του είχε κάνει επέμβαση στο κεφάλι, από χτύπημα που είχε δεχθεί κατά τη διάρκεια αγώνα.

Ο Γιώργος Καρλαύτης το είχε πάρει από φόβο, ως εκ τούτου η ειμαρμένη μπορεί να έχει κάτι να… πει για την επιλογή του. Ο Ματθαίος, πάντως, συνδύαζε αθλητισμό και γράμματα και, όχι μόνο αυτό, αλλά έπεισε την Έιμι να μετακομίσουν στην Ελλάδα. Όταν ο Γιώργος ήταν επτά ετών, το 2009, ο πατέρας του τελούσε αναπληρωτής καθηγητής από το 2009 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο μάθημα Εργαστήριο Σιδηροδρομικής και Μεταφορών. Τρία χρόνια αργότερα, έγινε έφορος στο τμήμα πόλο Ανδρών του Παναθηναϊκού, και τον φώναζαν Μαθιό.

Ο Γιώργος Καρλαύτης μιλάει για το ξαφνικό θάνατο του πατέρα του | 24/03/2023 | ΕΡΤ

Ο δύο φορές πρωταθλητής του NFL, τελευταίος αμυντικός, έχει πάρει την κοψιά του πατέρα του. Άντρες με φυσική δύναμη, ήταν λογικό να προσελκυστούν από αθλήματα με επαφή. Παρά τη διαφορά στις εποχές, ο Μαθιός Καρλαύτης πέτυχε να μπολιάσει το γιο του με την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό, άλλωστε ο ίδιος τον έζησε στην ακμή του, το 1985, όταν έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο, ήταν 15 ετών.

 

Τα όνειρα του Ματθαίου Καρλαύτη για τον Παναθηναϊκό έμειναν στη μέση

Η αγάπη του είχε όλα τα χαρακτηριστικά της οπαδικής λατρείας, αλλά αντικαθιστούσε τη μισαλλοδοξία με τη δημιουργικότητα. Ο Μαθιός έψαχνε στην επιστήμη για να βρει τον τρόπο που το τμήμα πόλο Ανδρών θα γινόταν αυτόνομο, θα επιβίωνε δίχως δεκανίκια, εξαρτήσεις και βοήθεια, θα έβγαζε τα αδιέξοδά του και θα εφοδιαζόταν με παίκτες που θα έφτιαχνε από τις ακαδημίες του.

Ο Γιώργος Αφρουδάκης, πολίστας, τότε, του Παναθηναϊκού, ομολόγησε πέρυσι, όταν ο Γιώργος Καρλαύτης κατέκτησε το πρώτο Super Bowl του, πως “ήπιαμε πάρα πολλούς καφέδες, σχεδιάζοντας το πώς θα γινόταν ο Παναθηναϊκός δυνατός τα επόμενα χρόνια”.

Ο Μαθιός δεν θα δίσταζε να ενεργοποιήσει τις γνωριμίες του, άλλωστε επρόκειτο για επιστήμονα κύρους.

Δεν πρόκαμε. Στις 4 Ιουνίου του 2014, η είδηση έπεσε σαν τσιμέντο στις τάξεις του συλλόγου. Ο Μαθιός Καρλαύτης απεβίωσε από την καρδιά του, με τη σύζυγό του να απομένει μόνη της με τέσσερα παιδιά, το μεγάλο Γιώργο και τους μικρότερους Γιάννη, Άννα και Νικόλα. Η Έιμι μέσα στη οδύνη της τα πήρε και έφυγαν για τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να προλάβουν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα. Ο λώρος με το πόλο, αλλά επ’ ουδενί με τα σπορ συνολικά, όπως άλλωστε αποδεικνύεται περίτρανα, κόπηκε βίαια για τον Γιώργο Καρλαύτη.

Ο Παναθηναϊκός, δε, έφτασε στους τελικούς της Α1 πόλο Ανδρών την επόμενη χρονιά. Αλλά ο Μαθιός Καρλαύτης δεν ήταν εκεί για να τον δει και να κάνει σχέδια που θα έφταναν μέχρι τον ουρανό.