Ο Ματθαίος Καρλαύτης πέθανε μία μέρα του Ιουνίου του 2014 και ο Γιώργος Καρλαύτης, που ως defensive end έγινε ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα Έλληνας -και δεύτερος με ελληνικές ρίζες, μετά τον Κρις Μαραγκό το 2018- που κατέκτησε το τρόπαιο του NFL, με τους Kansas City Chiefs, έπρεπε να γίνει άνδρας εν μια νυκτί. 

Αυτό είπε ο 21χρονος αθλητής στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ. 

Ο Γιώργος Καρλαύτης τόνισε: «Δυστυχώς, θυμάμαι τη μέρα που έχασα τον πατέρα μου. Ήξερα ότι θα έπρεπε να είμαι δυνατός για τη μητέρα μου και τα αδέρφια μου. Ο πατέρας μου ήταν στην Κω, σε ξενοδοχείο, αλλά όταν μάθαμε τα νέα, εντάξει. Η μητέρα μου με ενημέρωσε και σαν ο άνδρας της οικογένειας έπρεπε να φανώ δυνατός. Από τη φύση του μου ήρθε. Ό,τι χρειαζόντουσαν, να είμαι εκεί, αν κλαίει κάποιος να βοηθήσω και να βοηθήσω κυρίως τη μητέρα μου. Ήθελε η μητέρα μου να πάει Αμερική γιατί ήταν η οικογένειά της και εμείς μετά από αυτό θέλαμε μια καινούργια αρχή».

Όπως είπε, πόνεσε ιδιαίτερα για τον θάνατό του: «Έχω ξεσπάσει αρκετές φορές. Στην αρχή καταπίεζα το συναίσθημά μου. Μέσα σε μια μέρα έγινα από μικρό παιδί, άνδρας. Μόλις έμαθα ότι πέθανε ο πατέρας μου, είχα ένα ένστικτο που έλεγε ότι εγώ είμαι ο άνδρας τώρα. Με βοηθούσε πολύ στο πόλο που έκανα, ήταν πάντα εκεί για εμένα».

Μάλιστα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον Παναθηναϊκό και το πόλο, όπου έφτασε μέχρι τις «μικρές» Εθνικές, καθώς του τον θύμιζε πολύ κι όπως ανέφερε: «Δεν μπορούσα να παίξω πόλο μετά τον θάνατο του πατέρα μου, έκλαιγα μόνος μου στην πισίνα».