Ο Ολυμπιακός είχε μεγάλη ανάγκη να πιστέψει ξανά στον εαυτό του, λίγα 24ωρα μετά τον “ψυχοβγαλτικό” αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο, σε μια εποχή που χρειάζεται νίκες και αποτελέσματα για να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο “αναίμακτα” βαθμολογικά η προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του ρόστερ του.

Ο Άρης είχε στα χαρτιά μια μεγάλη ευκαιρία να φτάσει σε απόσταση βολής δύο πόντων τον αντίπαλό του στη βαθμολογία της Super League και να του ασκήσει αφόρητη πίεση ακόμη και σε ότι αφορά τη διεκδίκηση ενός εκ των τεσσάρων ελληνικών εισιτηρίων για τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ της επόμενης σεζόν.

Και ο Άκης Μάντζιος πίστευε λογικά ότι θα διαχειριζόταν υπό ευνοϊκές συνθήκες ένα παιχνίδι που θα του επέτρεπε να πανηγυρίσει την πρώτη νίκη της προπονητικής καριέρας του απέναντι στον Ολυμπιακό. Από το 2010 ο Έλληνας τεχνικός έχει τεθεί αντιμέτωπος με τους “ερυθρόλευκους” 24 φορές με 6 διαφορετικές ομάδες και δεν έχει γευτεί ούτε μία τη χαρά της επιτυχίας.

Ο Ολυμπιακός "σκότωσε" τον Άρη μέσα σε δύο λεπτά

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με τη δεδομένη κούραση που κουβαλούσαν οι δύο ομάδες από τους αγώνες κυπέλλου κόντρα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό (με αμφότερους να κρίνονται στη διαδικασία των πέναλτι) συνηγορούσαν στη διεξαγωγή ενός εξαιρετικά αμφίρροπου παιχνιδιού. Ένα δίλεπτο, όμως, ήταν αρκετό για να αλλάξει ολοκληρωτικά το σενάριο της αναμέτρησης και να δώσει την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να πανηγυρίσει ένα σχετικά άνετο “διπλό” με 2-1 σε μια περίοδο που το χρειαζόταν όσο τίποτα άλλο.

Ουσιαστικά οι Πειραιώτες εκμεταλλεύτηκαν δύο σοβαρά λάθη των “κίτρινων” στα καρέ του Χουτεσιώτη και “καθάρισαν” με συνοπτικές διαδικασίες την… μπουγάδα. Αρχικά στο 17’ όταν ο Έλληνας τερματοφύλακας επιχείρησε άστοχη έξοδο σε σέντρα του Ροντινέι και έδωσε την ευκαιρία στον Ναβάρο να “ανοίξει” το σκορ με κοντινή κεφαλιά και δύο λεπτά αργότερα όταν ο Φαμπιάνο χρησιμοποίησε αντικανονικά το χέρι του για να γκρεμίσει τον Ισπανό επιθετικό υποχρεώνοντας τον Κροχ να καταλογίσει το πέναλτι. Ο Ροντινέι χρίστηκε σκόρερ από την άσπρη βούλα και το 0-2 έμοιαζε με… βουνό για τους Θεσσαλονικείς.

Ροντινέι και Ναβάρο οι πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού

Οι δύο πρωταγωνιστές των “ερυθρόλευκων” γκολ ήταν και απόλυτοι πρωταγωνιστές της αναμέτρησης. Ο Βραζιλιάνος μπακ έστησε… πάρτι στον “ασβέστη” προκαλώντας διαρκή ρήγματα στην αριστερή πτέρυγα του Άρη, ενώ ο Ναβάρο ήταν διαρκής πηγή κινδύνου για την “κιτρινόμαυρη” άμυνα, ταλαιπωρώντας αφάνταστα το δίδυμο των Φαμπιάνο, Ρόουζ.

Αντίθετα η δεξιά πλευρά των γηπεδούχων (με Οντουμπάτζο, Σουλεϊμάνοφ) έμοιαζε απενεργοποιημένη, με τον Ζέλσον Μάρτινς να προσφέρει διαρκώς βοήθειες στον Κίνι και να μην επιτρέπει στην ομάδα του Μάντζιου να επιτεθεί με υπεραριθμία.
Συνολικά ο Άρης έδειχνε ανήμπορος να ξεπεράσει το σοκ των δύο γρήγορων γκολ του Ολυμπιακού, ενώ οι “κίτρινοι” έμοιαζαν άδειοι τόσο σωματικά όσο και πνευματικά μετά την πρόκριση επί της ΑΕΚ, παρά τις έξι αλλαγές στην αρχική τους ενδεκάδα. 

Στο δεύτερο ημίχρονο, μάλιστα, οι ρυθμοί του αγώνα περισσότερο... κοίμιζαν τους τηλεθεατές που το παρακολουθούσαν (με τον Ολυμπιακό να έχει επαναπαυτεί στο 2-0 και τον Άρη μην μπορεί να αντιδράσει με ορθόδοξο ποδόσφαιρο) κι αν δεν υπήρχε το αυτογκόλ του Κίνι (στο 90' μετά από σέντρα του Νταρίντα) να ξυπνήσει λίγο τα αίματα έστω και στις καθυστερήσεις, κανείς δεν θα θυμόταν τι συνέβη στο συγκεκριμένο 45λεπτο.  

Νίκη "χρυσάφι" για τον Ολυμπιακό 

Για τον Ολυμπιακό η νίκη στο “Κλεάνθης Βικελίδης” μοιάζει με ατόφιο χρυσάφι για πάρα πολλούς λόγους:
1) Ο Κάρλος Καρβαλιάλ είδε τους παίκτες του να βγάζουν αντίδραση, να προσπαθούν πολύ στο χορτάρι και να μην… τους παίρνει από κάτω ο αποκλεισμός από τον Παναθηναϊκό.
2) Ο Ζέλσον Μαρτίνς δείχνει ότι έχει έρθει στον Πειραιά με μεγάλη όρεξη και περισσότερο από το δεδομένο ταλέντο του, αξίζει κανείς να σταθεί στη νοοτροπία και την εργατικότητά του στο γήπεδο.
3) Οι “ερυθρόλευκοι”… καίγονταν για το διπλό στη Θεσσαλονίκη, αφενός για να μην βρεθούν με απαγορευτικό χάντικαπ από την κορυφή μετά τις νίκες ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και επιπλέον για να αποκτήσουν απόσταση ασφαλείας 8 βαθμών από τον Άρη, περιορίζοντας ουσιαστικά τις ελπίδες των “κίτρινων” για ευρωπαϊκή έξοδο μόνο μέσω του μονοπατιού τους στο κύπελλο Ελλάδος.

Τέσσερις αγωνιστικές - βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό

Πλέον στον Πειραιά έχουν μπροστά τους τέσσερα παιχνίδια που δεδομένα θα ορίσουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα διεκδικήσουν τους στόχους τους στα playoffs. Τις επόμενες αγωνιστικές ο Ολυμπιακός έχει δύο θεωρητικά βατά παιχνίδια στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” με ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ και δύο εξαιρετικά δύσκολα εκτός έδρας ντέρμπι στις έδρες των δύο πρωτοπόρων Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ.

Αρκεί η μεταγραφική ενίσχυση με παίκτες της ποιότητας του Όρτα και του Τσικίνιο (που χθες πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους σε αποστολή) και όσων αποκτηθούν τις επόμενες μέρες για να διορθωθούν οι εμφανείς αγωνιστικές ατέλειες των “ερυθρόλευκων”; Το πέρασμα από το “Βικελίδης” μοιάζει με… ανάσα αισιοδοξίας, οι εβδομάδες που ακολουθούν θα μας δείξουν αν μπορεί αυτή η ανάσα να εξελιχθεί σε… τσουνάμι ολικής επαναφοράς στη μάχη του τίτλου!

Άρης: Χουτεσιώτης, Οντουμπάτζο (67' Μοντόγια), Φαμπιάνο, Ρόουζ, Φεράρι, Βεστράτε, Πάρντο (56' Ζαμόρα), Νταρίντα, Παναγίδης (75' Φετφατζίδης), Σουλεϊμάνοφ (56' Σαβέιρο), Μορόν (66' Μανού Γκαρθία).
Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Κίνι, Ντόη (85' Μπιανκόν), Ρέτσος, Ροντινέι, Έσε, Αλεξανδρόπουλος (78' Καμαρά), Καρβάλιο, Μασούρας, Μαρτίνς (64' Ποντένσε), Ναβάρο (85' Φορτούνης).