Τα ερωτήματα στο ξεκίνημα της σεζόν αναφορικά με τις ομάδες που θα παραλάβουν στο φινάλε της τα τέσσερα «διαβατήρια» για τις αναδομημένες διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, περιορίζονταν στη σειρά με την οποία θα τερματίσουν ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ στην τις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος της Super League. H πρόκριση του Άρη επί της «Ένωσης», ωστόσο, αλλά κυρίως το ιδιαίτερα βατό μονοπάτι που έχουν οι «κίτρινοι» μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος αλλάζουν άρδην τα μαθηματικά της χρονιάς.

Πως κατανέμονται τα φετινά ελληνικά εισιτήρια στα Κύπελλα Ευρώπης

Η ιδιαίτερα φορμαρισμένη ομάδα του Άκη Μάντζιου απειλεί άμεσα τα μέλη του «Big 4» με… αρπαγή του ενός εισιτηρίου που οδηγεί στα προκριματικά είτε του Europa, είτε του Conference League.

Με το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ο πρωταθλητής εξασφαλίζει θέση στα προκριματικά του Champions League, ο κυπελλούχος Ελλάδος ή ο δεύτερος της βαθμολογίας στα αντίστοιχα του Europa και θα απομένουν άλλες δύο θέσεις για εκείνα του Conference.

Από το βράδυ της Τετάρτης, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι στον φετινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, δεν θα δούμε ξανά μετά από 9 χρόνια ζευγάρι που θα αποτελείται από δύο εκ των ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι Άρης, ΟΦΗ ή Παναιτωλικός θα έχουν μπροστά τους μια ευκαιρία 90 λεπτών να στεφθούν κυπελλούχοι Ελλάδος και να εξασφαλίσουν τη μία από τις τέσσερις θέσεις τις χώρας μας στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, αφήνοντας παράλληλα εκτός κυπέλλων Ευρώπης έναν από τους τέσσερις «μεγάλους» του ποδοσφαίρου μας.

Θυμίζουμε ότι βάσει της κλήρωσης του κυπέλλου, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ τίθενται αντιμέτωποι στον ημιτελικό (σε περίπτωση που ξεπεράσουν τα εμπόδια Ατρόμητου και Πανσερραϊκού), άρα ο ένας φετινός φιναλίστ θα είναι δεδομένα… αουτσάιντερ του θεσμού!  

Η "διπλή απειλή" του Άρη σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι με τον ΟΦΗ και τον Παναιτωλικό να διανύουν άκρως προβληματική αγωνιστικά χρονιά, ο Άρης έρχεται να σφίξει τη θηλιά της αβεβαιότητας στο λαιμό των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου θέτοντας υπό σοβαρή αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή τους έξοδο.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο τελικός του κυπέλλου θα διεξαχθεί μετά την ολοκλήρωση των playoffs, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το μίνι πρωτάθλημα δεν θα είναι «καυτό» μόνο σε ότι αφορά την ομάδα που θα κατακτήσει το στέμμα, αλλά και εκείνη που θα καταλάβει την «ηλεκτρική» τέταρτη θέση.
Θεωρητικά και μαθηματικά, μάλιστα, η απειλή του Άρη προς ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό για ευρωπαϊκή τους «έξωση» είναι διπλή!
Χωρίς κανείς καλά-καλά να το πάρει χαμπάρι, με τον Άκη Μάντζιο στο τιμόνι τους οι «κίτρινοι» έχουν «ψαλιδίσει» για τα καλά την απόστασή τους από τους τέσσερις πρωτοπόρους και αν το βράδυ της Κυριακής επικρατήσουν του Ολυμπιακού στο «Κλεάνθης Βικελίδης» το χάντικαπ τους από την τέταρτη θέση της βαθμολογίας θα έχει μειωθεί μόλις σε 2 βαθμούς!

Ο Ολυμπιακός απειλείται περισσότερο αυτή τη στιγμή, αλλά... 

Αίφνης, λοιπόν, ο Άρης όχι μόνο έχει να διαχειριστεί μια ιστορική ευκαιρία για να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο μετά το 1970, αλλά μετατρέπεται σε παράγοντα «Χ» ολόκληρης της σεζόν. Γιατί πλέον ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ αποκτούν έναν… στενό κορσέ στη διεκδίκηση των τεσσάρων εισιτηρίων για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τα οποία μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες θεωρούσαν εξασφαλισμένα!
Και μπορεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε η ομάδα που απειλείται περισσότερο να είναι ο Ολυμπιακός (ιδιαίτερα αν χάσει από τον Άρη σε λίγα 24ωρα), ωστόσο είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των ντέρμπι που μας περιμένουν ακόμη μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος που τα πάντα κρέμονται σε μια κλωστή!

Το μεγάλο ερωτηματικό του ΟΦΗ

Η έκβαση της μονομαχίας Άρη – ΑΕΚ και ο αποκλεισμός της «Ένωσης» στο Κύπελλο φαντάζει ως τεράστια ευκαιρία και για τον ΟΦΗ! Γιατί αν οι Κρητικοί αποκλείσουν τον Παναιτωλικό στην επόμενη φάση, θα βρεθούν κι αυτοί ένα βήμα πριν από την επιστροφή τους σε τελικό κυπέλλου αλλά και ενδεχόμενη εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Το βάρος της φανέλας υπάρχει για να υποστηριχτεί ο συγκεκριμένος στόχος, το ζητούμενο είναι αν υπάρχει φέτος η αγωνιστική ποιότητα για να φέρει ο «Όμιλος» τα… πάνω κάτω στη σεζόν!


* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".