Η 17η Ιανουαρίου έμελλε να εξελιχθεί στην Τετάρτη των... μεγάλων θρίλερ στο θεσμό του Κυπέλλου. Μετά την πρόκριση του Άρη επί της ΑΕΚ στη "ρουλέτα" των πέναλτι, ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να επιβιώσει στο δικό του ροντέο με ακόμη πιο... χιτσοκικό σενάριο καθώς χρειάστηκαν 16 εκτελέσεις από την άσπρη βούλα (μετά από ένα "στείρο" 0-0 στα 120 λεπτά) και παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός βρέθηκε μια εκτέλεση μακριά από τους "8", αλλά ο Λοντίγκιν απέκρουσε το κρίσιμο πέναλτι του Καρβάλιο. 

Τελικά ο επίλογος του ντέρμπι έμελλε να γραφτεί με τον πιο... σκληρό τρόπο για τους "ερυθρόλευκους" καθώς ο Μαντί Καμαρά έστειλε την τελευταία εκτέλεση στο... πέταλο της Θύρας 7 (αστοχώντας απελπιστικά) δίνοντας την ευκαιρία στον Φατίχ Τερίμ και τους παίκτες του να πανηγυρίσουν σαν τρελοί τη μεγάλη τους επιτυχία! 

Το "φτωχό" ημίχρονο από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό που θύμισε Λεωφόρο

Με τον Κάρλος Καρβαλιάλ να έχει την πολυτέλεια να "φρεσκάρει" τους παίκτες του στο παιχνίδι με την Κηφισιά (σε αντίθεση με τον Φατίχ Τερίμ που καλείται να διαχειριστεί τέσσερα διαδοχικά ντέρμπι σε πρωτάθλημα και κύπελλο), ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε πιο "ζωντανός" στο πρώτο εικοσάλεπτο της αναμέτρησης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να διασπάσει την καλά οργανωμένη ανασταλτική λειτουργία των "πράσινων" που είχαν κλείσει όλους τους διαδρόμους προς την εστία του Λοντίγκιν. 

Με τον Πορτογάλο να πραγματοποιεί πέντε αλλαγές στην ενδεκάδα του έναντι μόλις μίας του Τούρκου (κι αυτής αναγκαστικής με τον Σπόραρ να αντικαθιστά τον τραυματία Ιωαννίδη) οι "ερυθρόλευκοι" έμπαιναν με μεγαλύτερη δύναμη στις μονομαχίες, ωστόσο ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που άγγιξε το "άνοιγμα" του σκορ και μάλιστα στο... 13', αλλά ο Πασχαλάκης σταμάτησε με εντυπωσιακό τρόπο "καρφωτή" κεφαλιά του Σπόραρ. 

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε στους... άχρωμους ρυθμούς που είχε κυλήσει και το αντίστοιχο πρώτο 45λεπτο της προ μίας εβδομάδας αναμέτρησης της Λεωφόρου, με τους ποιοτικούς δείκτες του ντέρμπι να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Μοιραία Καρβαλιάλ και Τερίμ αναζητούσαν τον παίκτη εκείνον που θα... άναβε τη σπίθα του παιχνιδιού, όπως το είχε πράξει ο Μασούρας στο "Απόστολος Νικολαϊδης". 

Οι αλλαγές Καρβαλιάλ - Τερίμ και η... παράδοξη τριάδα στα χαφ από τον Τούρκο

Στο 58' προσπάθησε να πάρει στα χέρια του τον... αναπτήρα ο Κώστας Φορτούνης, αλλά ο Γιούρι Λοντίγκιν δεν δυσκολεύτηκε να αντιδράσει σωστά στην "κλειστή" του γωνία.

Παρ' όλα αυτά το σουτ του αρχηγού του Ολυμπιακού αποτέλεσε το πρώτο προειδοποητικό "καμπανάκι" για το "τριφύλλι" σε ένα διάστημα που οι γηπεδούχοι έδειχναν σαφώς ανώτεροι από τους αντιπάλους τους. Βλέποντας, μάλιστα, τους Πειραιώτες να επικρατούν στις νευραλγικές μονομαχίες του χώρου της μεσαίας γραμμής ο Τερίμ προχώρησε σε διπλή αλλαγή στα χαφ του (με Ζέκα και Πέρεθ να αντικαθιστούν Βιλένα και Μπερνάρντ), την ώρα που ο Καρβαλιάλ απαντούσε με πιο επιθετικό σχήμα και τον Πονένσε να παίρνει τη θέση του Αλεξανδρόπουλου. 

Πάντως, όσο κι αν ο Τερίμ φημίζεται για τους "πειραματισμούς" στις ενδεκάδες των ομάδων που καθοδηγεί, η αλήθεια είναι ότι τόσο αμυντικογενή Παναθηναϊκό με Ζέκα-Πέρεθ στο "6" - "8" και Κώτσιρα... σε ρόλο "δεκαριού" είχαμε να δούμε από τα χρόνια που οι "πράσινοι" αντιμετώπιζαν στους ομίλους του Champions League τα "μεγαθήρια" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. 

Το πιο απίθανο με το αδόκιμο σχήμα του Τερίμ είναι ότι ο Κώτσιρας έγινε πρωταγωνιστής στην πιο εντυπωσιακή φάση του δευτέρου ημιχρόνου όταν τροφοδότησε με... τακουνάκι που θα ζήλευε και ο Μπακασέτας τον Σπόραρ, ωστόσο ο Σλοβένος νικήθηκε για δεύτερη φορά από τον Πασχαλάκη στο 81'. 

Κι όλα αυτά λίγα λεπτά από το... καρδιοχτύπι που επικράτησε στον "πράσινο" πάγκο, όταν ο Λοντίγκιν "τράκαρε" με τον Βαγιαννίδη και υποχρεώθηκε να κάνει ράμματα για να συνεχίσει το παιχνίδι. 

Ο Παναθηναϊκός έψαξε το γκολ της πρόκρισης, ο Πασχαλάκης του το στέρησε

Το σίγουρο είναι ότι στο τελευταίο δεκάλεπτο του ντέρμπι αν υπήρχε μία ομάδα που ζητούσε περισσότερο το γκολ της πρόκρισης αυτή ήταν ο Παναθηναϊκός, παρά το γεγονός ότι στη θεωρία ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος με πιο επιθετικογενές σχήμα στο χορτάρι. Το πιο παράδοξο, μάλιστα, είναι ότι ο... αμυντικός Κώτσιρας είχε ως "επιτελικός μέσος" περισσότερες πετυχημένες επιθετικές προωθήσεις της μπάλας σε σχέση με όλα τα χαφ των Πειραιωτών! 

Κάπως έτσι το 0-0 με το οποίο ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια του ντέρμπι έμοιαζε με τον πιο φυσιολογικό... καθρέφτη ενός εκ των χειρότερων 90λεπτων που μας έχουν προσφέρει οι δύο "αιώνιοι" στη σύγχρονη ιστορία τους. Ας όψεται βέβαια και ο ανίκητος Αλέξανδρος Πασχαλάκης ο οποίος προσέθεσε και τρίτη επέμβαση στο ρεπερτόριό του σε δυνατό σουτ του Βέρμπιτς στο... τελευταίο δευτερόλεπτο των καθυστερήσεων! 

Παράταση με έξτρα αντίπαλο την κόπωση για τους "πράσινους"! 

Με το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να εισέρχεται στο έξτρα ημίωρο με σαφές χάντικαπ κόπωσης έναντι του αντιπάλου του, λόγω του μηδενικού ροτέισον του Τερίμ σε σχέση με την ενδεκάδα που είχε παρατάξει πριν από λίγα 24ωρα στην "Opap Arena". Η μία αναγκαστική αλλαγή άρχισε να διαδέχεται την άλλη, οι δυνάμεις έδειξαν να εγκαταλείπουν τους "πράσινους" και ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που έφτασε κοντά στο γκολ της λύτρωσης και της πρόκρισης... 

Με τον Παναθηναϊκό να ολοκληρώνει το παιχνίδι με... σέντερ φορ τον Ακαϊντίν (που αμφιβάλλουμε αν έχει αγωνιστεί στη συγκεκριμένη θέση ακόμη και σε οικογενειακό διπλό) το ερωτηματικό στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου της παράτασης ήταν κατά πόσο θα έβρισκε το πολυπόθητο γκολ ο Ολυμπιακός (έστω κι αν το έψαχνε με ανορθόδοξη ανάπτυξη και εμφανές έλλειμα φαντασίας και ουσίας στη δημιουργία του) ή αν θα άντεχε ο Παναθηναϊκός και θα έστελνε το παιχνίδι στα πέναλτι. Συνέβη το δεύτερο... 

Η διαδικασία των πέναλτι που έκρινε την πρόκριση

Η "ρώσικη ρουλέτα" είχε στηθεί στον αγωνιστικό χώρο του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και η ιστορία της πρόκρισης έμελλε να γραφτεί με τα ακόλουθα χτύπήματα σε μια διαδικασία που... έσπασαν καρδιές: 

Αϊτόρ (0-1)
Ροντινέι (1-1)
Πέρεθ (1-2)
Μάρτινς (2-2)
Αράο (2-3)
Γιόβετιτς (3-3)
Γεντβάι (3-4)
Ποντένσε (4-4)
Μλαντένοβιτς (απόκρουση Πασχαλάκη)
Καρβάλιο (απόκρουση Λοντίγκιν)
Κώτσιρας (4-5)
Βρουσάι (5-5)
Βαγιαννίδης (5-6)
Ορτέγκα (6-6)
Σένκεφελντ (6-7)
Καμαρά (άουτ)

Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ντόη, Μπιανκόν (115' Ιμπόρα), Ορτέγκα, Έσε (100' Καρβάλιο), Αλεξανδρόπουλος (63' Ποντένσε), Καμαρά, Μασούρας (91' Γιόβετιτς), Φορτούνης (115' Βρουσάι), Ναβάρο (106' Μάρτινς). 
Παναθηναϊκός: Λοντίγκιν, Χουάνκαρ (96' Μλαντένοβιτς), Αράο, Γιεντβάι, Βαγιανίδης, Κώτσιρας, Βιλένα (67' Πέρεθ), Μπερνάρντ (67' Ζέκα), Μαντσίνι (105+1' Σένκεφελντ), Βέρμπιτς (98' Βέρμπιτς), Σπόραρ (105+1' Ακαϊντίν).