Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συνθέτουν το ζευγάρι του «απόλυτου ντέρμπι» στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. 307 φορές έχουν μονομαχήσει συνολικά «ερυθρόλευκοι» και «πράσινοι» σε επίσημα και φιλικά παιχνίδια από τη μέρα που βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι, ενώ σε 40 περιπτώσεις βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω στον θεσμό του Κυπέλλου.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός σε πέναλτι μόλις για δεύτερη φορά σ' έναν αιώνα!

Πόσες φορές, αλήθεια, είχε κριθεί στο παρελθόν μια μεταξύ τους αναμέτρηση στη διαδικασία των πέναλτι, όπως συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στη ρεβάνς του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδος; Μόλις μία! Κι εκείνη μάλιστα δεν είχε κρίνει απλά πρόκριση, αλλά τον τίτλο του κυπελλούχου!

Πίσω στο μακρινό 1988 ο Ολυμπιακός του Γιώργου Κοσκωτά αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό του Γιώργου Βαρδινογιάννη στο κατάμεστο από 75.000 Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας στον τελικό του Κυπέλλου.

Οι δύο «αιώνιοι» αναδείχτηκαν ισόπαλοι 2-2 σε κανονική διάρκεια και παράταση και η κούπα κρίθηκε στη «ρουλέτα» της άσπρης βούλας, με τον Νίκο Σαργκάνη να αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή της βραδιάς όχι μόνο λόγω των επεμβάσεών του, αλλά και εξαιτίας των έξαλλων πανηγυρισμών του! Θυμηθείτε τι είχε συμβεί στη μοναδική προηγούμενη μονομαχία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού σε διαδικασία πέναλτι πριν από 36 ολόκληρα χρόνια: