Ήταν 13 Νοεμβρίου του 1932 όταν οι δύο “αιώνιοι” αντίπαλοι του ελληνικού αθλητισμού τέθηκαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά στο θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος. Και από την πρώτη κιόλας μονομαχία τους όλοι κατάλαβαν ότι το συγκεκριμένο ζευγάρι θα γέμιζε ιστορικές σελίδες στη “Βίβλο” του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς ο Ολυμπιακός είχε συντρίψει με 6-1 τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Στα 92 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε, “ερυθρόλευκοι” και “πράσινοι” έχουν συγκρουστεί 38 φορές στο κύπελλο άλλοτε σε μονά παιχνίδια, άλλοτε σε επικούς τελικούς και άλλοτε σε αγώνες… που δεν τελείωσαν ποτέ.

Πόσες φορές, όμως, μονομάχησαν σε διπλές αναμετρήσεις όπως θα συμβεί για πρώτη φορά φέτος μετά από 23 ολόκληρα χρόνια; Ας επιχειρήσουμε μια μίνι αναδρομή στις 6 – όλες κι όλες – φορές που Αθηναίοι και Πειραιώτες συγκρούστηκαν σε διπλά παιχνίδια στο Κύπελλο Ελλάδος. Και όπως θα διαπιστώσετε κάθε ζευγάρι αγώνων συνοδεύεται από ξεχωριστή ιστορική βαρύτητα.

1982-83: Η πρώτη τεσσάρα του Ολυμπιακού και το σόου του Νίκου Αναστόπουλου

Η πρώτη διπλή μονομαχία ανάμεσα στους δύο “αιωνίους” στο Κύπελλο Ελλάδος, συναντάται στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ο Ολυμπιακός του Σταύρου Νταϊφά σάρωνε τους τίτλους στα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας.

Στις 9 Μαρτίου 1983, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τους Πειραιώτες στη Λεωφόρο και παίρνει προβάδισμα πρόκρισης κερδίζοντας 1-0. Η ρεβάνς της 13ης Απριλίου, όμως, έμελλε να μείνει στην ιστορία ως μια προσωπική ραψωδία του Νίκου Αναστόπουλου. Ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα στα 90 λεπτά και στην παράταση ο θρυλικός “μουστάκιας” πετυχαίνει τρία γκολ και υπογράφει ένα ασύλληπτο 4-0 υπέρ των Πειραιωτών.

1984-85: Η διπλή παράσταση του Θανάση Δημόπουλου

Δύο χρόνια αργότερα, το διπλό ραντεβού των “αιωνίων” ορίζεται και πάλι για τη φάση των “16”, μόνο που αυτή τη φορά ο ήρωας του ζευγαριού έμελλε να είναι… πράσινος!

Με τις δύο ομάδες να μοιράζονται το ΟΑΚΑ ως έδρα οι «πράσινοι» πήραν την πρώτη νίκη ως τυπικά φιλοξενούμενοι με γκολ του Θανάση Δημόπουλου στις 6 Φεβρουαρίου 1985.

Ο “μικρός φονιάς”, όμως, έμελλε να πρωταγωνιστήσει και στον επαναληπτικό, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό του Γιάτσεκ Γκμοχ σε νέα επικράτηση με 2-1 και στην πρόκριση στα προημιτελικά.

1989-90: "Κόκκινη" ανατροπή και… Κουκούλας

Οι διπλές αναμετρήσεις της περιόδου 1989-90 πραγματοποιήθηκαν ένα βήμα πριν τον τελικό του θεσμού και ήταν… θυελλώδεις! Στον πρώτο ημιτελικό (21 Μαρτίου 1990) ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που πήρε ισχνό προβάδισμα πρόκρισης κερδίζοντας 2-1 στο Καραϊσκάκη.

Στον επαναληπτικό, όμως, έμελλε να ζήσουμε ένα ιστορικό… θρίλερ με το εισιτήριο για τον τελικό να κρίνεται στην παράταση, τον Ολυμπιακό να παίρνει σπουδαία πρόκριση με 3-3 και τους γηπεδούχους "πράσινους" να θεωρούν υπεύθυνο του αποκλεισμού τους τον διαιτητή Κουκούλα!

1991-92: Νέα "ερυθρόλευκη" πρόκριση μέσα στο ΟΑΚΑ!


Δύο χρόνια αργότερα οι Πειραιώτες έμελλε να πανηγυρίσουν και δεύτερη πρόκριση μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο πρώτος προημιτελικός της 11ης Μαρτίου 1992 που διεξήχθη στο Καραϊσκάκη άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς με ένα “άνοστο” 0-0 και ο επαναληπτικός είχε και πάλι... κόκκινο χρώμα. 

1994-95: Το έπος του "βουνού" του Παναθηναϊκού

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στα “πέτρινά” του χρόνια, ο Παναθηναϊκός “χτίζει” την ομάδα που ένα χρόνο αργότερα θα έφτανε μέχρι τα ημιτελικά του νεοσύστατου Champions League, ωστόσο οι διπλές αναμετρήσεις του 1995 για τα προημιτελικά του Κυπέλλου συνέθεσαν ένα από τα μεγαλύτερα θρίλερ στην ιστορία των αγώνων των δύο “αιωνίων”.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1995, ο Ολυμπιακός του Τάις Λίμπρεχτς “αλώνει” απρόσμενα το ΟΑΚΑ με 2-1 και παίρνει τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς.

Μια εβδομάδα αργότερα, όμως, ο επαναληπτικός μετατρέπεται σε ένα προσωπικό “έπος” του τεράστιου Γιόζεφ Βάντσικ! Η απόκρουσή του στο πέναλτι του Αλέξη Αλεξανδρή μνημονεύεται ως μια από τις πλέον μνημειώδεις στην ιστορία των “αιώνιων” ντέρμπι.

2000-01: H τεσσάρα του Ολυμπιακού που έμεινε στην ιστορία!

Για τους φίλους του Ολυμπιακού, βέβαια, η πλέον μνημειώδης στιγμή στο Κύπελλο Ελλάδος έχει ημερομηνία 21 Μαρτίου 2001. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συγκρούονται αρχικά στα προημιτελικά στο ΟΑΚΑ με το σκορ (1-1) να αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς της Λεωφόρου.

Στον επαναληπτικό του “Απόστολος Νικολαϊδης” οι φίλοι του “τριφυλλιού” βιώνουν έναν εφιάλτη και εκείνοι των “ερυθρόλευκων” την απόλυτη… ονείρωξη ενός θρυλικού 1-4!

Εκείνη η νύχτα ήταν και η τελευταία που είδαμε τους δύο “αιωνίους” να μονομαχούν σε διπλά παιχνίδια για το Κύπελλο. Πριν από 23 ολόκληρα χρόνια! Κι απόψε το βράδυ, το ραντεβού τους έχει οριστεί στον ίδιο χώρο: Στη σέντρα του θρυλικού γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας!