Ήταν καλοκαίρι του 2008, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε γίνει πολυμετοχική και οι φίλοι της ομάδας ονειρεύονταν μεγαλεία. Ο τότε πρόεδρος του «τριφυλλιού» και οι υπόλοιποι μέτοχοι είχαν κατά νου και διάφορα άλλα σχέδια. Η μεταγραφή του Χρήστου Μελίσση, για παράδειγμα, δεν έγινε τόσο για την ενίσχυση του ρόστερ, όσο κυρίως για διεύρυνση των σχέσεων με τον ΠΑΟΚ.

Αλλά δεν ήταν ο απόλυτα συμπαθής Έλληνας μεσοαμυντικός ο μόνος που δεν φαινόταν ταιριαστός με το ρόστερ που ονειρεύονταν οι οπαδοί των «πρασίνων» όταν έκαναν το μεγάλο συλλαλητήριο υπέρ της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης, η οποία αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, καταστροφική διότι οδήγησε το «τριφύλλι» σε μία προβληματική 15ετία, κατά την οποία η διάλυση αποφεύχθηκε χάρη σε αλλαγές κανονισμών και συμπτώσεις.

Ο Τεν Κάτε πήρε στον Παναθηναϊκό παίκτη που… είχε απορρίψει

Στις 31 Ιουλίου 2008, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έφερε στην Ελλάδα τον Ροντρίγκο ντε Σόουζα Καρντόσο. Τον 26χρονο Βραζιλιάνο που ήρθε από τη Φλαμένγκο για να συνδράμει τον Βαγγέλη Μάντζιο, τον μοναδικό καθαρόαιμο σέντερ φορ, που είχε στη δούλεψή του ο Χεν Τεν Κάτε. Η άφιξη ενός παίκτη από το Ρίο ντε Τζανέιρο προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Άλλοι ενθουσιάστηκαν από τον Βραζιλιάνο παιχταρά, κάποιοι προβληματίστηκαν επειδή δεν διέθετε το παλικάρι κάποιο βαρβάτο βιογραφικό.

Τον παίκτη είχε προτείνει αρχικά ένας μάνατζερ από τη Βόρειο Ελλάδα. Αλλά τον είχε απορρίψει ο Τεν Κάτε. Ο Ολλανδός, όμως, έβλεπε τις μέρες να περνούν και περίμενε επιθετικό. Τα δημοσιεύματα όσων είχαν ταχθεί υπέρ της πολυμετοχικότητας άρχισαν να αποθεώνουν τον παιχταρά, ο οποίος κινδύνευε να χαθεί. Ενεπλάκησαν στο επικοινωνιακό παιχνίδι και ομάδες από την Πορτογαλία.

Η απογείωση του κασέ και οι… πέντε τελικές του Ροντρίγκο στον Παναθηναϊκό

Το κασέ απογειώθηκε. Από τα 600.000 ευρώ που φέρεται να ζητούσε αρχικά η Φλαμένγκο, η τιμή του απογειώθηκε στα 3 εκατ. ευρώ! Ναι, τόσα βγήκαν από το ταμείο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την απόκτηση του Ροντρίγκο Σόουζα.

Η μετακίνηση έγινε με άλλον ενδιάμεσο. Αντί για τον Βασίλη Αμανατίδη, στη μεταγραφή ενεπλάκη και ο Γιάννης Κόντης. Τι κι αν συνεργαζόταν με τον Άρη; Έκανε στην πάντα το συμφέρον της ομάδας του και βοήθησε τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού για χάρη της παλιάς φιλίας τους. Ο νυν βουλευτής συνεργάστηκε με τον Κώστα Αντωνίου και οι πολυμετοχικοί κατέβαλαν ένα σημαντικό ποσό για τον Βραζιλιάνο. Τα επικοινωνιακά τρικ κοστίζουν. Και, μάλιστα, πολύ ακριβά. Ειδικά όταν χάνεται πολύτιμος χρόνος, παρά τις διαπιστωμένες αγωνιστικές ανάγκες.

Κι αν θέλετε σε απόλυτους αριθμούς, τι ακριβώς πρόσφερε ο Σόουζα στον Παναθηναϊκό, αρκεί μία ματιά στους αριθμούς. Ο Βραζιλιάνος αγωνίστηκε σε 4 ματς της Σούπερ Λίγκας, συνολικά 306 λεπτά! Μιλάμε ότι ίδρωσε το παλικάρι. Έκανε πέντε τελικές προσπάθειες και πέτυχε ένα γκολ στη δεύτερη αγωνιστική κατά του Πανθρακικού στο 3-0!

Είχε επίσης και δύο 90λεπτα στα προκριματικά του Champions League. Έπαιξε κόντρα στη Σπάρτα Πράγας και, μάλιστα, στη ρεβάνς της Αθήνας, σκόραρε το μοναδικό γκολ (1-0).

Αν κάνουμε τη σούμα, θα διαπιστώσουμε ότι οι «πράσινοι» πλήρωσαν περίπου 2 εκατ. ευρώ για κάθε γκολ του Βραζιλιάνου, αν συνυπολογίσουμε και τις αποδοχές του παίκτη.

Ο Ροντρίγκο Σόουζα, πάντως, έφυγε στο εξάμηνο και σύμφωνα με τον μύθο της εποχής, έφερε και 3,5 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό. Τόσα χρήματα επικοινωνήθηκε ότι εισπράχθηκαν από την Κορίνθιανς, στην οποία συνέχισε ο παίκτης. Αλήθεια; Πραγματικότητα; Εκείνη την εποχή, πάντως, οι «πράσινοι» ξόδεψαν μέσα σε μία διετία περίπου 160 εκατ. ευρώ! Με ή, χωρίς εκείνα της Κορίνθιανς.

Ιούνιος Βερν