Στις μεταγραφές υπάρχουν πάνω και κάτω. Υπάρχουν μεταγραφές που γίνονται. Μεταγραφές που δεν γίνονται. Μεταγραφές που δείχνουν αδύνατες και πραγματοποιούνται. Μεταγραφές που χαλάνε στις... υπογραφές. Για λεπτομέρειες. Για λόγους που κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει πριν πέσει το μελάνι στο χαρτί.

Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που γνωρίζει να κάνει μεταγραφές στο κορυφαίο επίπεδο, καλύτερα από κάθε άλλη, ειδικά στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώθηκε με την εκκωφαντική απόκτηση του Ζέλσον Μαρτίνς. Ενός εν ενεργεία 28χρονου διεθνούς Πορτογάλου εξτρέμ, με σπουδαία πορεία σε Σπόρτινγκ, Ατλέτικο Μαδρίτης και Μονακό.

Έναν παίκτη που υπό φυσιολογικές συνθήκες, εάν δηλαδή ο σύλλογος δεν είχε την τεχνογνωσία και τις «άκρες» που χρειάζονται, δεν θα πέρναγε ποτέ από τα μέρη μας. Ειδικά στην ηλικία που βρίσκεται. Κι όμως, ήρθε. Υπάρχουν άλλοι παίκτες που δεν ήρθαν. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Υπάρχουν άλλοι που οι υποθέσεις τους μπορεί να «στράβωσαν» σε κάποια στιγμή και εν συνεχεία να... ολοκληρώθηκαν με τρόπο θετικό για τον σύλλογο. Διότι έτσι είναι οι μεταγραφές. Απρόβλεπτες. Ειδικά όταν υπάρχουν σύλλογοι/παράγοντες/ατζέντηδες, που πιστεύουν  ότι μπορεί να σε «φάνε» ή να σου πάρουν... ένα ευρώ παραπάνω. Και σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα δεν είναι στο ευρώ. Αλλά είναι στην αξιολόγηση και την πραγματική τιμή.

Οι μεταγραφές και το δύσκολο "κυνήγι" του Ολυμπιακού

Από τις τρέχουσες μεταγραφικές υποθέσεις του Ολυμπιακού, καμία δεν είναι εύκολη ή απλή. Καμία, όμως. Ούτε του Φραν Ναβάρο ήταν, παρότι ολοκληρώθηκε γρήγορα και με επιτυχία. Ούτε, βεβαίως, του Ζέλσον Μαρτίνς, για τον οποίο υπήρχαν πολύ πιο επικερδείς περιπτώσεις. Οπως απλό δεν είναι να αποκτήσεις έναν παίκτη με ταλέντο και προοπτική, όπως ο Γκαμπριέλ Περέιρα, για τον οποίο ενδιαφέρονται ομάδες όπως η Πόρτο και η Μπενφίκα. Αλλά το κόλπο των «μικρών» στην Πορτογαλία είναι γνωστό. Πάντα λένε άλλα ποσά, στη συνέχεια τα αλλάζουν και προσπαθούν να «παίξουν», με σκοπό να ανέβει η τιμή ή να μπει πιο δυνατά κάποιος από τους «μεγάλους» της χώρας.

Στην περίπτωση του Βραζιλιάνου, ο Ολυμπιακός ξέρει το «κόλπο». Βλέπετε, στο κουμάντο έχει τον Πέδρο Αλβες. Ένα πρόσωπο που γνωρίζει καλά τα «τερτίπια» των πορτογαλικών ομάδων. Τρία χρόνια chief scout στην Μπράγκα και άλλα 5 αθλητικός διευθυντής στη Ρίο Αβε, ξέρει καλά το «παιχνίδι». Και για αυτόν τον λόγο στην Πορτογαλία υποστηρίζουν πως ο Ολυμπιακός ελέγχει τη συγκεκριμένη υπόθεση. Την ελέγχει απολύτως παρά την αλλαγή της τιμής και τα «κόλπα» της πορτογαλικής ομάδας.

Η απόφαση του Ολυμπιακού για "παιχνίδι" σε Πορτογαλία και Βραζιλία

Γενικώς, η απόφαση του Ολυμπιακού να «παίξει μπάλα» μεταγραφικά με παίκτες από την Πορτογαλία και τη Βραζιλία, δεν είναι απλή. Ούτε... φθηνή. Αντίθετα, υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες. Και ομάδες με πολλά λεφτά. Που δεν είναι διατεθειμένες να «ξεπουλήσουν», ούτε να σου κάνουν τη ζωή εύκολη. Όπως για παράδειγμα, η περίπτωση της Φλαμένγκο. Από την οποία ο Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκε για τον Λέο Περέιρα.

Ηδη ατζέντηδες που ασχολούνται με τη βραζιλιάνικη αγορά, υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που η «Φλα» δεν κατάφερε να πάρει τον Σκάρπα, τον οποίο είχε θέσει ως βασικό της στόχο, δεν θα... διευκολύνει τις συζητήσεις, ούτε για τον Λέο Περέιρα ούτε για όποιον άλλον παίκτη μπορεί να θέλει ο Ολυμπιακός από το ρόστερ της. Ασχέτως εάν στο φινάλε ήταν επιλογή του παίκτη και όχι των ομάδων το πού θα πάει. Το «γινάτι», είναι κομμάτι της μεταγραφικής διαδικασίας, μας αρέσει ή όχι.

Ο Ολυμπιακός, η "δύσκολη" Μπράγκα, ο Αντρέ Όρτα και ο Τσικίνιο

Ένα άλλο παράδειγμα, αυτή τη φορά από την Πορτογαλία και για παίκτη που ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό, είναι ο Αντρέ Ορτα. Η Μπράγκα δεν έχει δεύτερες σκέψεις στις πωλήσεις της. Εάν θεωρεί κάποια προσφορά συμφέρουσα, πουλάει. Αλλά πουλάει πολύ ακριβά. Και πουλάει... αν το θέλει. Διότι πολύ απλά, τα ταμεία της είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Με πωλήσεις που έχουν υπεραξία μεγαλύτερη συχνά και από τις Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ, καθώς ούτως ή άλλως είναι και πολύ μικρότερο μέγεθος. Το να πουλάει, λοιπόν, παίκτες με 20-25-30 εκατομμύρια, είναι εξωφρενικό. Αλλά συμβαίνει. Και γενικώς η συγκεκριμένη ομάδα έχει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και λειτουργείας, από τις περισσότερες πορτογαλικές. Λόγω του προέδρου της, που έχει μια δική του κοσμοθεωρία. Επικερδέστατη, για την ομάδα του. Αλλά όχι «εύκολη».

Ο Αντρέ Ορτα, λοιπόν, είναι ένας πολύ σημαντικός ποδοσφαιριστής για την Μπράγκα. Αλλά, όπως όλοι, οι Πορτογάλοι είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις. Αλλά την ίδια στιγμή η περίπτωση συναντά μια σειρά από εμπόδια. Η πορτογαλική ομάδα, για παράδειγμα, δέχεται να δανείσει τον 27χρονο μέσο, αλλά όπως προκύπτει από την Πορτογαλία θέλει «ενοίκιο» που φτάνει ή και ξεπερνάει το 1.000.000 €! Για έξι μήνες. Συν το συμβόλαιο και όποια μπόνους του παίκτη!

Οσο για την πώληση; Θεωρητικά, ζητάει 6.000.000 €. Ποσό που εμφανίζεται να είναι και η ρήτρα του Πορτογάλου μέσου. Κάτι, όμως, που επίσης είναι ρευστό. Με τον ποδοσφαιριστή, πάντως, να βλέπει με πολύ θετική διάθεση τον Ολυμπιακό. Καθώς πέραν των άλλων, γνωρίζει ότι εάν έρθει στην Ελλάδα, ο Κάρλος Καρβαλιάλ δεν θα τον «αδικήσει». Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ενώ παράλληλα θέλει να έχει την ευκαιρία να κερδίσει τίτλους. Αλλά και να αγωνιστεί σε μια ομάδα πρωταθλητισμού. Αλλά, όπως προαναφέραμε, η μεταγραφή δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη, ούτε «έτοιμη».

Αντίθετα, είναι περίπλοκη και πολύ ακριβή. Ενώ δεν είναι καν σαφές εάν η Μπράγκα θέλει πραγματικά να τον δώσει. Και για αυτόν τον λόγο ο Ολυμπιακός έχει κι άλλους παίκτες στη λίστα του. Με τον Τσικίνιο της Μπράγκα σε πρώτο πλάνο. Έναν ποδοσφαιριστή που όλα δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να τον αποκτήσει. Με τον παίκτη να είναι θετικός στο ενδεχόμενο να παίξει στους Ερυθρόλευκους.

Η πραγματική διάσταση της υπόθεσης Κάρμο

Μια άλλη υπόθεση που βρέθηκε στο προσκήνιο αυτές τις ημέρες ήταν εκείνη του Νταβίντ Κάρμο. Παρά τα όσα αναφέρουν από την Πορτογαλία, ο Ολυμπιακός δεν ενεπλάκη τόσο ενεργά στην περίπτωση του υψηλόσωμου στόπερ της Πόρτο. Και αυτό διότι μόλις ρώτησε τους «Δράκους» για τα δεδομένα της υπόθεσης, τους άκουσε να υποστηρίζουν πως ζητούν 1.000.000 € ως «ενοίκιο», συν το συμβόλαιο του παίκτη, συν οψιόν αγοράς 17.000.000 € (15 εκατ. κατά τους Πορτογάλους)! Εκτός πραγματικότητας, από κάθε άποψη.

Την ίδια στιγμή ο Πορτογάλος αριστεροπόδαρος στόπερ έχει προτάσεις από Λιόν, Φενέρμπαχτσε, μία γερμανική και μία ισπανική ομάδα. Αλλά και πάλι δεν έχει γίνει αποδεκτή καμία. Η περίπτωσή του έχει μπει στην άκρη. Και αυτό είναι σαφές, καθώς ο Ολυμπιακός έχει εντοπίσει κι άλλους αριστεροπόδαρους. Με τους οποίους υπάρχουν ήδη επαφές. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι υπάρχει διάθεση να αποκτηθούν δύο κεντρικού αμυντικοί. Όπως και δύο μέσοι.

Μάλιστα, μπορεί έως τώρα να μην έχουν προκύψει ονόματα για τη θέση του αμυντικού χαφ, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ολυμπιακός έχει ξεχωρίσει τρεις υποθέσεις και βρίσκεται σε ταυτόχρονη επικοινωνία και με τους τρεις στόχους του. Με σκοπό να αποκτήσει το συντομότερο κάποιον εξ αυτών. Παίκτες που, σύμφωνα με όσα προκύπτουν, είναι περιπτώσεις που θα αλλάξουν πολύ τα δεδομένα και θα ανεβάσουν επίπεδο τους Πειραιώτες.