Βλέπουν δελφίνους

Ζόρικα ξεκίνησε η προηγούμενη εβδοµάδα στην «κεντροαριστερή πολυκατοικία», καθώς τη ∆ευτέρα έγινε ευρύτερα γνωστή η εκδήλωση για την επόµενη ηµέρα του χώρου, µε πρωταγωνιστές τον ∆ιονύση Τεµπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και την Εφη Αχτσιόγλου από τη «Νέα Αριστερά». Στην Κουµουνδούρου είναι έξαλλοι µε τον ∆ιονύση Τεµπονέρα, που θεωρούν ότι πλασάρεται ως δελφίνος. Η συνάντησή του µε τον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν από την εκδήλωση ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Στο επιτελείο Ανδρουλάκη βλέπουν µε καχυποψία τις κινήσεις Χριστοδουλάκη και αφήνουν να διαρρέει ότι δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία για τέτοιες συζητήσεις. Υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ ανησυχία για τα πρόσωπα της επόµενης ηµέρας. Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση;

Πήρε εισιτήριο

Με τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, η Ελίζα Βόζεµπεργκ είναι η µόνη από τους ευρωβουλευτές της Ν.∆. που πάει για τρίτη θητεία και έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Μαξίµου να είναι ξανά υποψήφια. Καθώς ο Θοδωρής Ζαγοράκης και η Μαρία Σπυράκη δεν αναµένεται να είναι στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, αίνιγµα από τους παλιούς που έχουν ολοκληρώσει δεύτερη θητεία αποτελεί η περίπτωση του Μανώλη Κεφαλογιάννη. Η λογική λέει ότι, εφόσον θα είναι υποψήφια η Ελίζα Βόζεµπεργκ, θα είναι και εκείνος, ωστόσο µέχρι τώρα δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ ότι έχει πάρει την έγκριση. Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει έτοιµος για τη µάχη των ευρωεκλογών και έχει ξεκινήσει την προετοιµασία.
σ

Δημοσκοπήσεις

Με αγωνία και λαχτάρα παρακολουθούν τις δηµοσκοπήσεις στα επιτελεία των κοµµάτων της αντιπολίτευσης. Εκανα τα τηλεφωνήµατά µου, λοιπόν, σε φίλους δηµοσκόπους αυτή την εβδοµάδα, για να µάθω τι βρίσκουν πριν δηµοσιεύσουν τις έρευνές τους. «Το ΠΑΣΟΚ κάθεται σε όλα τα µεγάλα θέµατα στη µέση», µου είπε χαρακτηριστικά ένας από τους πιο έµπειρους δηµοσκόπους, εξηγώντας ότι δίνει την εικόνα πως αµφιταλαντεύεται, µε συνέπεια να µην τραβά νέες δυνάµεις ούτε από όσους βλέπουν θετικά τα κύρια νοµοσχέδια της κυβέρνησης, αλλά ούτε και από όσους βρίσκονται απέναντι σε αυτά.

Δεν τραβάει

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια, µε την εικόνα του 1/3 της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ να δυσανασχετεί µε το νοµοσχέδιο, ενώ το κόµµα δεν µπορεί να τραβήξει περαιτέρω δυνάµεις ούτε από συντηρητικούς ούτε από προοδευτικούς ψηφοφόρους. Για την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγµατα παραµένουν ζόρικα, µε κύρια προβλήµατα του Στέφανου Κασσελάκη να είναι τα ετερόκλητα µηνύµατα που δίνονται και από τα social media από στελέχη του κόµµατος και ο χρόνος, που, µε πολιτικούς όρους, µέχρι τις ευρωεκλογές δεν είναι αρκετός για να αναστρέψει την εικόνα καθίζησης.

«Φρέναρε»

Την ίδια ώρα, και το ΚΚΕ, που ανέβαινε σε όλες τις δηµοσκοπήσεις, έχει «φρενάρει» πλέον, καθώς ένα πολύ µεγάλο µέρος των ψηφοφόρων του διαφωνεί µε την αρνητική στάση της ηγεσίας του απέναντι στο νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών. Συνοπτικά, οι µετρήσεις δείχνουν πως οι «πονοκέφαλοι» που προορίζονταν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν µειωθεί, καθώς µοιράζονται στα αντίπαλα στρατόπεδα.

Καλοβλέπουν στη «Νέα Αριστερά» το ενδεχόµενο να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής µε το κόµµα ο Στέλιος Κούλογλου. Κάποιοι προβληµατίζονται, όµως, για το αν θα στερήσει τη θέση από κάποιο ιδρυτικό στέλεχος της κίνησης.

Γυρίζει ο Τσίπρας;

Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και λίγο καιρό έχει ανοίξει το νέο του πολιτικό γραφείο επί της Λεωφόρου Αµαλίας. Μάλιστα, ως βουλευτής της Α’ Πειραιά, δεν αποκλείεται σύντοµα να ανοίξει ακόµα ένα στο µεγάλο λιµάνι. Εκεί λοιπόν, στην Αµαλίας, µαθαίνω ότι δέχεται κόσµο κάθε µέρα. Θα µου πείτε, τι πιο φυσιολογικό; Πρώην πρωθυπουργός είναι, θα έχει επισκέψεις. ∆εν θα έχετε και άδικο, µόνο που δεν το βλέπουν έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ, µη σας πω και στο ΠΑΣΟΚ!

Καχυποψίες

Εξηγούµαι: Τελευταία, φτάνουν όλο και περισσότερο στις κεραίες µου µηνύµατα για ανησυχία στο επιτελείο Κασσελάκη για το ενδεχόµενο να πάρει ξανά πρωτοβουλίες ο Αλέξης Τσίπρας, ειδικά µετά τη συνάντησή του µε το «κόκκινο πανί» της Κουµουνδούρου, τον ∆ιονύση Τεµπονέρα. Κάποιοι, λοιπόν, κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν µε δόσεις καχυποψίας τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναµένεται να παρέµβει.

Τα σενάρια

Το οξύµωρο, βέβαια, είναι ότι η κινητικότητα Τσίπρα έχει προκαλέσει, απ' ό,τι µαθαίνω, ανησυχίες και στο ΠΑΣΟΚ, µήπως ετοιµάζει κάτι που θα έχει ως στόχο νέες διεργασίες στην Κεντροαριστερά. Κάτι τα σενάρια για διαύλους Τσίπρα - Παπανδρέου, κάτι οι εκδηλώσεις όπως αυτή που έχει διοργανώσει ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας µε την «οµπρέλα» της «Εφ. Συν.», άνοιξαν ιστορίες. Τουλάχιστον ξεκαθάρισαν από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα πάει στη συγκεκριµένη εκδήλωση και ησύχασαν στην Κουµουνδούρου. Τώρα θα περιµένουν τι θα πει στο Συνέδριο και στις εκδηλώσεις του ιδρύµατός του.