Η κατάσταση στη µεγάλη «λίµνη» της Kεντροαριστεράς είναι τόσο εύθραυστη, που αρκεί µια πολιτική εκδήλωση για να σηκώσει κύµα αντιδράσεων και να προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις. Oλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό πως µε πρωτοβουλία του ∆ιονύση Τεµπονέρα και χορηγία της «Εφηµερίδας των Συντακτών» θα γίνει εκδήλωση µε τη συµµετοχή, εκτός του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, του Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και της Eφης Αχτσιόγλου από τη «Νέα Αριστερά». Πέραν των προσώπων, πολλαπλά σχόλια προκάλεσε και ο τίτλος της εκδήλωσης: «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος; Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάµεων». Θεωρητικά κάποιος θα µπορούσε να αναρωτηθεί τι το κακό έχει µια τέτοια εκδήλωση, δεδοµένου ότι είναι διάχυτος ο προβληµατισµός στα αριστερά της Ν.∆. για το πώς µπορεί να αντιµετωπιστεί πολιτικά η κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη. Η πραγµατικότητα είναι, όµως, πως η εκδήλωση τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τους ηγέτες των δύο κοµµάτων, δεν είναι τόσο απλή όπως θέλουν να την παρουσιάσουν οι διοργανωτές. Και λέµε για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, διότι η σχετική παραφιλολογία δεν αφορά τη «Νέα Αριστερά» και την Εφη Αχτσιόγλου, η οποία µετέχει στην εκδήλωση σε απόλυτη συνεννόηση µε τον κ. Χαρίτση και µε προφανή στόχευση. Πίσω από το πάνελ των οµιλητών αλλά και τον τίτλο της εκδήλωσης είναι προφανές ότι κρύβονται φιλοδοξίες και αναδεικνύεται η αµφισβήτηση. Ξεκινώντας από τον τίτλο, είναι σαφές ότι υπονοείται πως τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν µπορούν να αντιµετωπίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αρα, λένε σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουµουνδούρου, εµµέσως τίθεται θέµα αµφισβήτησης των ηγεσιών των δύο κοµµάτων.

Ο άλλος πόλος του Κασσελάκη

Ενδιαφέρον έχουν και οι οµιλητές από τα αντίστοιχα κόµµατα. Ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας εδώ και αρκετό καιρό λογίζεται ως ο άλλος πόλος του κ. Κασσελάκη. Ο Πατρινός πολιτικός επιδιώκει να δηµιουργήσει οµάδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και, όταν δηµιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ενδεχοµένως µετά τις ευρωεκλογές, να θέσει θέµα ηγεσίας. Είναι ενδεικτικό ότι σε σταθερή βάση ο κ. Τεµπονέρας καταθέτει εναλλακτική πολιτική πλατφόρµα απέναντι στις (όποιες) επεξεργασίες του κ. Κασσελάκη. Σε οργανωτικό επίπεδο έχει στο πλευρό του τον πολύ έµπειρο στις κοµµατικές διεργασίες Αντώνη Κοτσακά, ενώ σε θεωρητικό επίπεδο συνεργάζεται στενά µε τον Χάρη Τσιόκα.

Και αν τα προαναφερθέντα είναι στη σφαίρα του θεωρητικού και, ενδεχοµένως, του θεµιτού, αυτό που µεγιστοποίησε την ενόχληση της Κουµουνδούρου είναι η παρουσία στο πάνελ της Εφης Αχτσιόγλου.

«Τους κατηγορούσαµε για αποστάτες και πως έκλεψαν τις έδρες τους ΣΥΡΙΖΑ. Πώς γίνεται να καθόµαστε στο ίδιο τραπέζι µαζί τους;», σχολίαζε κορυφαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του κ. Τεµπονέρα να προσκαλέσει στη συζήτηση την κυρία Αχτσιόγλου.


Οι εύθραυστες ισορροπίες και οι δηµοσκοπήσεις, που δείχνουν πως ακόµα και τα τρία κόµµατα µαζί δεν πλησιάζουν τη Ν.∆.

ΠΑΣΟΚ: Αρνητικό το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος για τον Χριστοδουλάκη

Βεβαίως, η κατάσταση φορτίστηκε ακόµα περισσότερο την περασµένη Τετάρτη από την είδηση της συνάντησης του κ. Τεµπονέρα µε τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση τροφοδότησε τις φήµες πως ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει την εκδήλωση. Οι αντιδράσεις της Κουµουνδούρου ήταν πολύ έντονες, µε αποτέλεσµα να υπάρξει διαρροή από το γραφείο του κ. Τσίπρα πως η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήµατος του κ. Τεµπονέρα, στο πλαίσιο των καθηµερινών επαφών που κάνει µε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. ∆ιευκρινιζόταν πως ο κ. Τσίπρας δεν θα παραστεί στην εκδήλωση και πως η µόνη παρουσία του θα είναι στο επικείµενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα από τις διευκρινίσεις, και µόνο το γεγονός ότι ο έµπειρος πολιτικός επέλεξε να συναντήσει τον κ. Τεµπονέρα σε µια φάση που ο τελευταίος δέχεται τα κοµµατικά πυρά, δείχνει και τις ανησυχίες ή ακόµα και τις διαθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είδε µε καθόλου καλό µάτι την παρουσία του κ. Χριστοδουλάκη στην εκδήλωση, κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις αποδοκιµασίας που έκαναν ο γραµµατέας του κόµµατος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, και ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως, σε µια φάση που το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και θα είναι δεύτερο κόµµα στις ευρωεκλογές, τέτοιες κινήσεις προκαλούν σύγχυση στη βάση του κόµµατος και τροφοδοτούν την εσωστρέφεια. Παράλληλα, θεωρούν πως η συγκεκριµένη εκδήλωση δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ξεκαθάρισµα λογαριασµών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και λένε πως είναι µεγάλο λάθος του κ. Χριστοδουλάκη που µετέχει σε αυτή. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το κλίµα για τον φέρελπι βουλευτή είναι πολύ αρνητικό, καθώς στην ηγεσία του κόµµατος θεωρούν ότι βιάζεται να αναδείξει τις ηγετικές φιλοδοξίες του, ενώ φτάνουν στα αυτιά τους κινήσεις και συναντήσεις που προκαλούν ερωτήµατα. Ως προς το σκέλος των συνεργασιών, υπενθυµίζουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εξαγγείλει ενωτικές πρωτοβουλίες µετά τις ευρωεκλογές. Από την πλευρά του, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης λέει πως σε καµία περίπτωση δεν αµφισβητεί τον κ. Ανδρουλάκη και πως στην εκδήλωση θα εκφράσει τις θέσεις του κόµµατος.

Συµπερασµατικά, θα λέγαµε πως όλα τα προαναφερθέντα δείχνουν τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, οι οποίες µετά τις ευρωεκλογές µπορεί να οδηγήσουν σε µεγάλες ανακατατάξεις και σε ανασύνθεση όλου του χώρου. Οι περισσότεροι, άλλωστε, που επιµένουν πως πρέπει να ανοίξει προεκλογικά η συζήτηση «πατούν» και πάνω στις δηµοσκοπήσεις. Οι οποίες δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα κινηθεί πέριξ του 15%, ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 10% και η «Νέα Αριστερά» στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Κοινώς, ότι ακόµα και αθροιστικά ενδέχεται τα τρία κόµµατα να µη φτάνουν το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Ν.∆...

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»