Με διευρυμένη σύνθεση συνεδριάζει σήμερα το πρωί το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί ο Αλέξης Τσίπρας για την επόμενη μέρα του κόμματος. Άλλωστε, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έμεινε απομονωμένος στο σπίτι του για τρεις μέρες προκειμένου μόνος του να σχεδιάσει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινωνούσε με κάποιους από τους συνεργάτες του, κανείς ωστόσο δεν είχε, ούτε έχει σαφή εικόνα για το τι σκέπτεται και τι πρόκειται να ανακοινώσει.

Όπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας αν και εκλήθη στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος -με το καθεστώς του παρατηρητή- απάντησε αρνητικά, καθώς, όπως φαίνεται, από σήμερα και μετά θα υπάρξουν εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξελίξεις 

Κατ’ αρχήν σήμερα συνεδριάζει η Εκετελεστική  Γραμματεία και από αύριο θα συγκληθούν το Πολιτικό Γραφείο και προφανώς η Κεντρική Επιτροπή.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας σε συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1 απαντώντας στο εάν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Ο Αλ. Τσίπρας είναι ένας ηγέτης διεθνούς κύρους και εμβέλειας, ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά πράγματα στη χώρα. Αποτελεί εγγυητή της ενότητας, αλλά και εγγυητή της κυβερνητικής προοπτικής, άρα θα έχει τον πρώτο λόγο σε όλες τις διεργασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν».

Όσον αφορά στα σενάρια περί ενδεχομένου διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τεμπονέρας υπογράμμισε ότι «τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται». «Έχω την αίσθηση ότι όχι μόνο δεν θα υπάρχει διάσπαση, αλλά επειδή ακριβώς έχουμε μπει σε ένα βαθύ μπλε ή και λίγο μαύρο τούνελ, νομίζω ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν δημοκρατικά αντανακλαστικά σε όλη την κοινωνία, αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Θεωρώ ότι αφορά και άλλα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο απέναντι σε μια Δεξιά η οποία έρχεται με διαθέσεις τις οποίες ήδη έχει δείξει. Το μέτωπο θα προκύψει με όλους εκείνους τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται τον πολιτικό συσχετισμό που έχει σχηματιστεί και είναι εξαιρετικά αρνητικός για όλη την κοινωνία», ανέφερε ο ίδιος.

«Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές»

Τάχθηκε ακόμα υπέρ της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. «Νομίζω ότι και η Αριστερά και η Κεντροαριστερά με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η ΝΔ και αυτή η συντηρητική κυβέρνηση να βάλει ακόμα πιο γερά θεμέλια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τεμπονέρας.

Ερωτηθείς δε, αν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν από κοινού στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή».