H τριήμερη περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη έχει έναν και μοναδικό στόχο: να καταφέρει να κρατήσει ζωντανή την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ όπου μπορεί, καθώς τη συγκεκριμένη στιγμή δεν έχει απέναντί του τη ΝΔ αλλά το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι βασική επιδίωξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκρατήσει τα ποσοστά του στον Νομό Ηρακλείου ώστε να μη χάσει την έδρα από το ΠΑΣΟΚ και με την προσωπική του υποψηφιότητα να ανεβάσει τη δύναμή του στο Ρέθυμνο ώστε να κερδίσει την έδρα από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ίδιο το χρώμα

Με δεδομένο ότι στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι συνολικά η «γαλάζια» Κρήτη δεν πρόκειται να αλλάξει χρώμα, τα στελέχη της επιδιώκουν να μη βγουν με ακόμα περισσότερα προβλήματα από αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, στον Νομό Ηρακλείου η ΝΔ πήρε 35,39%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,99% και το ΠΑΣΟΚ 21,90%. Η διαφορά δηλαδή ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι μία ποσοστιαία μονάδα, τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να ρίχνει όλες τις δυνάμεις του στην ιδιαίτερη πατρίδα του για την ανατροπή των ποσοστών.

Στις κάλπες της απλής αναλογικής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να κόψουν το νήμα και να κερδίσουν από μία έδρα ο Χάρης Μαμουλάκης και ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Στο όριο

Στο Ρέθυμνο τα πράγματα είναι ακόμα πιο οριακά, αφού η ΝΔ έφτασε στο 36,97%, το ΠΑΣΟΚ στο 21,62% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 21,06%. Για τον Αλέξη Τσίπρα είναι προσωπικό στοίχημα να καταφέρει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την έδρα, αφού από το ΠΑΣΟΚ τούς χωρίζουν μόνο 215 ψήφοι. Άλλωστε αυτή η αντιπαράθεση έχει ιδιαίτερη διάσταση, καθώς δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Ανδρέας Ξανθός.

Παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες ο Αλ. Τσίπρας δίνει στη μάχη αυτή έναν προσωπικό χαρακτήρα, ελπίζοντας στην εκλογή Ξανθού. Ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο στην περιοδεία συνοδεύουν οι Γιάννης Ραγκούσης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παύλος Πολάκης και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο, Ανδρέας Ξανθός, Χρυσούλα Μανουσάκη και Βαρβάρα Κιαγιά, καθώς και ο γραμματέας της ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Αυγενάκης, δεν επέλεξε να επισκεφθεί τους άλλους δύο νομούς, γιατί εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Κίνδυνος για Πολάκη

Στον Νομό Χανίων η ΝΔ πήρε 41,34%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,72% και το ΠΑΣΟΚ 11,01%.

Εδώ δεν αποκλείεται να έχουμε και τη μεγαλύτερη έκπληξη της εκλογικής μάχης, αφού οι πληροφορίες λένε ότι ο Παύλος Πολάκης μπορεί να χάσει την έδρα του, επειδή η Εκλογική Περιφέρεια είναι τετραεδρική.

Ανεξάρτητα δηλαδή από το πόσες ψήφους θα πάρει ο Παύλος Πολάκης, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να ανεβάσει τη δύναμή του γύρω στο 25%, το πιθανότερο είναι να χάσει την έδρα του. Αλλά και στον Νομό Λασιθίου η μάχη δεν είναι εύκολη, καθώς η ΝΔ έχει 39,87%, το ΠΑΣΟΚ 21,58% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,80%.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα Ζωνιανά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με 41,23%, ενώ συνολικά στην περιοχή του Μυλοποτάμου πήρε 19,23%, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να στηρίξουν στην κρίσιμη αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «κόντρα στο σχέδιο λεηλασίας της ΝΔ».

Πάντως μέσα στον ορυμαγδό ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε έναν σύμμαχο από τα παλιά, τον κάποτε συνεργάτη του επικοινωνιολόγο Γιάννη Λούλη, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σχολίασε ότι είναι ανεκτίμητος για τον ΣΥΡΙΖΑ και του πρότεινε «να φτιάξει μια καινούργια Κεντροαριστερά και όσοι θέλουν να μείνουν, να μείνουν. Το γήπεδο είναι ανοιχτό τώρα, δεν υπάρχει σοβαρός ανταγωνιστής για τον ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της αντιπολίτευσης».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/6