Η Wall Street Journal, σε σημερινό της δημοσίευμα, υπογραμμίζει τον διχασμό που έχει περιέλθει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το πως θα ξεπεραστεί ο σκόπελος με τους δανειστές, καθώς αυτό έχει "φουντώσει" ξανά τα σενάρια για Grexit, και έχει προκαλέσει αναταραχή στην αγορά των ομολόγων.

Έλληνες αξιωματούχοι, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων, επισημαίνουν ότι στελέχη της κυβέρνσης, ασκούν πιέσεις στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να υποχωρήσει απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών και να προχωρήσει σε συμβιβασμό για τα δημοσιονομικά. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους αξιωματούχους υπάρχουν και τα στελέχη εκείνα που του ζητούν να σκληρύνει τη στάση του απέναντι σε δανειστές και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ΔΝΤ, έχοντας στο πλευρό του τη Γερμανία, ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής της βάσης, μείωση συντάξεων, με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% το 2018 με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση προς ώρας απορρίπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες έχουν να κάνουν με άμεση νομοθέτηση των μέτρων έναντι της χάραξης των επόμενων δημοσιονομικών βημάτων.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δήλωσαν ότι υπάρχουν και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργοί οι οποίοι εκφράζουν τους φόβους ότι μια συνεχόμενη αντιπαράθεση με τους δανειστές, θα έβαζε "φωτιά" στην επιστοσύνη για οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες εκτιμούν ότι τα περιθώρια για συμφωνία στενέουν, με την Ελλάδα να έχει ελάχιστες εβδομάδες στη διάθεσή της για να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, πριν η Ευρώπη μετατοπιστεί στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ολλανδία, την Γαλλία και την Γερμανία.

Ωστόσο υπάρχουν και τα μέλη της κυβέρνησης που έχουν φοβηθεί από τις επιπτώσεις, των αντιλαικών μέτρων και ζητούν να υπάρξει αντίσταση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, με την ελπίδα να υπάρξει συμβιβασμός, από τους Θεσμούς των Βρυξελλών, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα τις δυσκολίες του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό.

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα από τους πιστωτές της πριν την λήξη ομολόγων τον Ιούλιο. Στο ίδιο δημοσίευμα μάλιστα, γίνεται αναφορά στην έντονη αντιπαράθεση που είχαν οι προεδρικοί και οι 53+ την περασμένη εβδομάδα, παραπέμποντας ουσιαστικά στο ξέσπασμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, την περασμένη Τετάρτη.

Τι φοβάται ο Τσακαλώτος

Μέλη που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εφημείδα, ανέφεραν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζει φόβους ότι κυβερνητικά στελέχη, επιθυμούν να του επιρρίψουν ευθύνες του επικείμενου συμβιβασμού με το ΔΝΤ.

Πάντως ΔΝΤ και Ευρωπαίοι, διαφώνησαν για το ελληνικό ζήτημα, στη συνεδρίαση του ΔΝΤ της Δευτέρας. Πάντως όπως επισημαίνει η WSJ οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε άλλο επίπεδο. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα Σόιμπλε και Τόμσεν συναντήθηκαν στο Βερολίνο, όπου συζήτησαν τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα στη διαπραγμάτευσης.