Mια πρωτόγνωρη διαδικασία στα κοινοβουλευτικά χρονικά της Μεταπολίτευσης είναι σε εξέλιξη όσον αφορά τη νοµιµότητα ύπαρξης ενός κόµµατος, των Σπαρτιατών, και κατ’ επέκταση των βουλευτών του.
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, η οποία µπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση εκλογής των 12 βουλευτών που έχουν εκλέξει οι Σπαρτιάτες, οι οποίοι σήµερα αποτελούνται από 8 βουλευτές, καθώς ήδη έχουν ανεξαρτητοποιηθεί 4 βουλευτές.

Το µεγάλο ερώτηµα που τίθεται και από το οποίο θα διαµορφωθούν οι (νέοι) κοινοβουλευτικοί συσχετισµοί είναι τι θα γίνει µε τις 12 έδρες, καθώς όλα δείχνουν πως οι βουλευτές που εκλέχτηκαν τον περασµένο Ιούνιο µε το κόµµα των Σπαρτιατών θα κηρυχθούν έκπτωτοι από τον Άρειο Πάγο και εντός ολίγων εβδοµάδων το Εκλογοδικείο θα κληθεί να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Πού θα πάνε οι έδρες των Σπαρτιατών: Τα σενάρια μετά την άσκηση ποινικών διώξεων και οι καραμπόλες όταν το Εκλογοδικείο αποφασίσει ότι το κόμμα συμμετείχε παράνομα στις εκλογές


Ποιοι βουλευτές παίρνουν τις έδρες των Σπαρτιατών

Σήµερα οι 12 βουλευτές προέρχονται από την Α' Αθηνών, τον ∆υτικό Τοµέα, τον Νότιο Τοµέα, τον Βόρειο Τοµέα, τη Β' Πειραιά, την Ανατολική Αττική, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, την Α' Θεσσαλονίκης και τη Β' Θεσσαλονίκης. Οι 12 έδρες θα κατανεµηθούν εκεί όπου τα κόµµατα έχουν αντιστοίχως τα µεγαλύτερα υπόλοιπα. Με βάση τις εκτιµήσεις, η Ν.∆. θα καταλάβει επιπλέον 5 ή 6 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 2, το ΠΑΣΟΚ 1 ή 2, από 1 έδρα το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ ίσως πάρουν 1 έδρα η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Πιθανότατα κερδισµένη, όπως θα εξηγήσουµε παρακάτω, θα είναι και η Νέα Αριστερά.

Η Ν.∆. είναι απολύτως βέβαιο πως µία από τις πέντε ή έξι επιπλέον έδρες που θα κερδίσει θα είναι στην Αιτωλοακαρνανία, οπότε και θα εκλεγεί ο πρώην υπουργός Σπήλιος Λιβανός, ενώ εξίσου πιθανή είναι η πρόσθετη έδρα στον Βόρειο Τοµέα, όπου θα εκλεγεί ο Γιώργος Κουµουτσάκος. Τις υπόλοιπες έδρες η Ν.∆. τις διεκδικεί στην Ανατολική Αττική µε τη Βασιλική Κόλλια, στη Λάρισα µε την Ειρήνη Καραλαριώτου, στον Νότιο Τοµέα µε τον Τάσο Γαϊτάνη κ.ά. Θεωρείται απολύτως βέβαιο πως το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τουλάχιστον τη µία έδρα που δικαιούται στη Β' Θεσσαλονίκης και θα εκλεγεί ο σηµερινός εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας.

Στην περίπτωση που πάρει δεύτερη έδρα, είναι πιθανό αυτή να είναι στη Β' Πειραιά, όπου θα εκλεγεί ο ∆ηµήτρης ∆ιαµαντίδης. Αντιστοίχως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό οι δύο επιπλέον έδρες που θα κερδίσει να είναι στην Α' Αθηνών, όπου ωστόσο πρώτος επιλαχών είναι ο Νίκος Βούτσης, οπότε κερδισµένη θα είναι η Νέα Αριστερά, καθώς επίσης στην Ανατολική Αττική, όπου θα εκλεγεί ο Χρήστος Σπίρτζης, στον Νότιο Τοµέα, όπου θα εκλεγεί ο Γιάννης Μουζάλας, στο Ηράκλειο, όπου θα εκλεγεί ο Σωκράτης Βαρδάκης, στη Β' Πειραιά, όπου θα εκλεγεί ο Γιάννης Ραγκούσης, ή στη Λάρισα, όπου θα εκλεγεί ο Γιάννης Καρυπίδης. Το ΚΚΕ θα κερδίσει τη µία επιπλέον έδρα πιθανότατα στον ∆υτικό Τοµέα, ενώ η Ελληνική Λύση είναι σχεδόν βέβαιο πως τη µία έδρα θα την πάρει στην Αχαΐα ή τη Λάρισα. Την έδρα της Β' Πειραιά διεκδικεί και η Πλεύση Ελευθερίας.

*Το σενάριο που παρουσιάζουµε είναι υπό την προϋπόθεση πως οι 12 έδρες θα µοιραστούν στις Περιφέρειες όπου έχουν εκλεγεί οι αντίστοιχοι βουλευτές των Σπαρτιατών και δεν θα γίνει συνολική ανακατανοµή των εδρών σε όλη την Επικράτεια από µηδενική βάση.

Το σκεπτικό της εισαγγελέως και οι ευρωεκλογές

Με το βλέµµα στραµµένο στο Εκλογοδικείο βρίσκονται τόσο οι κατηγορούµενοι βουλευτές των Σπαρτιατών όσο και οι βουλευτές άλλων κοµµάτων, που προσδοκούν στην είσοδό τους στη Βουλή, έστω και ένα χρόνο µετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, που ανέλαβε προσωπικά την προκαταρκτική έρευνα, ζήτησε να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των βουλευτών του κόµµατος, καθώς κι αυτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν, για εξαπάτηση του εκλογικού σώµατος, σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκηµα, αλλά και σε βάρος του δικηγόρου Σ.Μ. για συνέργεια στη αδίκηµα της εξαπάτησης των εκλογέων.

Ωστόσο, η δίωξη σε βάρος του τελευταίου απαιτεί η δικογραφία να σταλεί στην Εισαγγελία Εφετών λόγω ειδικής δωσιδικίας, διαδικασία που αναµένεται να ολοκληρωθεί µέχρι σήμερα ∆ευτέρα. Στη συνέχεια η υπόθεση θα πάρει τον δρόµο για το ακροατήριο µε κλητήριο θέσπισµα, αφού η δικογραφία αφορά πληµµελήµατα, οπότε δεν υπάρχει ανάκριση και απολογίες. Οπως φαίνεται, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από την έρευνά της διαπίστωσε πως οι βουλευτές των Σπαρτιατών «προσέφεραν στην πραγµατικότητα το κόµµα των Σπαρτιατών ως µανδύα νέου πολιτικού κόµµατος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισµούς εκλογιµότητας που τάσσονται από την εκλογική νοµοθεσία».

Η ίδια στην παραγγελία της προς τη Βουλή, µε την οποία ζητούσε την άρση ασυλίας των βουλευτών, σηµείωνε πως «παρέστησαν από κοινού ψευδώς στους εκλογείς, προκειµένου οι τελευταίοι να ψηφίσουν τους ίδιους και το κόµµα τους, ότι είναι υποψήφιοι βουλευτές του κόµµατος Σπαρτιάτες µε αρχηγό τον Βασίλειο Στίγκα και ακολουθούν τις αρχές του συγκεκριµένου κόµµατος, του οποίου η οργάνωση και η δράση πληροί τις προϋποθέσεις της εκλογικής νοµοθεσίας και εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος. Η αλήθεια όµως ήταν ότι αυτοί είχαν επιλεγεί από τον Ηλία Κασιδιάρη και όχι από τον Βασίλειο Στίγκα, ότι χάρη στη στήριξη του πρώτου είχαν εκλεγεί βουλευτές και ότι αναγνώριζαν ως πραγµατικό τους αρχηγό τον ανωτέρω, ο οποίος τους καθοδηγούσε από τις φυλακές».

Ενδιαφέρον θα έχει και η αντίδραση του Α1 πολιτικού τµήµατος του Αρείου Πάγου κατά τη διαδικασία ανακήρυξης των κοµµάτων που θα θελήσουν να συµµετάσχουν στις ευρωεκλογές, αφού στην περίπτωση που οι Σπαρτιάτες καταρτίσουν ψηφοδέλτιο για να διεκδικήσουν θέσεις στην Ευρωβουλή, το Ανώτατο ∆ικαστήριο θα έχει πλέον άλλα στοιχεία στα χέρια του. Το κόµµα πέρασε «απαρατήρητο» στις εκλογές στις 8 Ιουνίου 2023, όταν και έγινε η ανακήρυξη των κοµµάτων που θα συµµετείχαν στις εκλογές από τον Αρειο Πάγο, αφού το Ανώτατο ∆ικαστήριο δεν είχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να συνδέσει την πραγµατική ηγεσία του κόµµατος Σπαρτιάτες µε τον Ηλία Κασιδιάρη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής