Αλλαγές στον κοινοβουλευτικό χάρτη δρομολογεί η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, για άσκηση ποινικών διώξεων στους βουλευτές των Σπαρτιατών με την κατηγορία της εξαπάτησης των εκλογέων κατά τις εθνικές εκλογές, καθώς ανοίγει τον δρόμο και για τις αποφάσεις στο Εκλογοδικείο.

Στην περίπτωση που το Εκλογοδικείο -πιθανόν έως τον Ιούνιο- αποφασίσει πως το κόμμα συμμετείχε παράνομα στις εκλογές, τότε αυτομάτως διαλύεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα και εκκινούν οι διαδικασίες για να συμπληρωθούν οι έντεκα κενές θέσεις, εκτός του Βασίλη Στίγκα που έχει εξαιρεθεί από τις ποινικές διώξεις.


Σπαρτιάτες: Τα σενάρια για την ανακατανομή των εδρών 

Τα σενάρια για την ανακατανομή των εδρών είναι τρία, με επικρατέστερο αυτό της αναλογικής κατανομής του ποσοστού τους σε όλα τα κόμματα. Το πρώτο σενάριο είναι η κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη Εκλογική Περιφέρεια.

Πρόκειται όμως για ένα αδύναμο σενάριο, καθώς τότε θα βρεθούν με έδρες κόμματα που δεν πέρα σαν τον πήχυ του 3%, όπως το ΜέΡΑ25. Το δεύτερο σενάριο είναι να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις Εκλογικές Περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών (Α΄ Αθηνών, Β΄ Πειραιώς, Βορείου και Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Λάρισας).


Ανακατανομή

Το τρίτο και επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει αναλογική κατανομή του ποσοστού που πήρε το κόμμα στα υπόλοιπα, αλλά δεν μπορεί να γίνει τοπικά -στους νομούς δηλαδή που έχουν εκλέξει βουλευτές οι Σπαρτιάτες- παρά μόνο πανελλαδικά.

Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό της ΝΔ θα αυξανόταν κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% κερδίζοντας από πέντε έως έξι έδρες επιπλέον. Δύο με τρεις έδρες θα πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ, μία ή δύο στο ΠΑΣΟΚ, από μία στο ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση ενώ ενδεχομένως με επιπλέον έδρα να βρεθούν και Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη. Στο σενάριο της ανακατανομής, τις έδρες των Σπαρτιατών ενδεχομένως να καταλάβουν οι πρώτοι επιλαχόντες βουλευτές των άλλων κομμάτων.

Από τη ΝΔ, στην Αχαΐα μπορεί να δούμε βουλευτή τον Άγγελο Τσιγκρή, στη Λάρισα τη Ρένα Καραλαριώτου να μπαίνει στη Βουλή, ενώ στη Β΄ Πειραιώς θα έπαιρνε την έδρα η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη και στην Αν. Αττική η Βασιλική Κόλλια. Ένα άλλο σενάριο θέλει μία από τις πρόσθετες έδρες της ΝΔ να «κερδίζεται» στην Α΄ Αθηνών και να την καταλαμβάνει ως πρώτη επιλαχούσα η Φωτεινή Πιπιλή.

Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να πάρουν ο Χρήστος Σπίρτζης, επίσης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα και ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμάται πως δύο έδρες μπορεί να πάρουν ο Θανάσης Γκλαβίνας στη Β΄ Θεσσαλονίκης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β΄ Πειραιώς.

Η πιθανότητα όμως να βγει εκτός νόμου το κόμμα του Βασίλη Στίγκα μπορεί να έχει αντίκτυπο και στις ευρωεκλογές. Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να τοποθετούν τους Σπαρτιάτες κοντά στο 3%, τα βλέμματα είναι εστιασμένα στο πού θα κατευθυνθεί το κομμάτι του εκλογικού σώματος το οποίο υποστηρίζει το κόμμα, πιθανότατα όμως αυτό το ακραίο κοινό να στραφεί προς τα πιο δεξιά. Και σε αυτή την περίπτωση, η Ελληνική Λύση αλλά και η Νίκη θεωρούν ότι θα καρπωθούν το μεγαλύτερο κομμάτι από τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή