Η αντίστροφη µέτρηση για το µέλλον των Σπαρτιατών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αρχίσει, καθώς προσδιορίστηκε για τις 28 Φεβρουαρίου 2024 η εκδίκαση της πρώτης προσφυγής που κατατέθηκε στο Εκλογοδικείο. Τόσο η συζήτηση της συγκεκριµένης προσφυγής, µε την οποία ζητείται η ακύρωση εκλογής 4 βουλευτών και αναπληρωµατικών βουλευτών των Σπαρτιατών, όσο και η εισαγγελική έρευνα που διενεργείται στον Αρειο Πάγο µπορούν, ανάλογα µε το αποτέλεσµά τους, να φέρουν αλλαγές στις δυνάµεις των κοµµάτων της Βουλής.

Λίγο µετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, ένας κάτοικος της Βόρειας Ελλάδας κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους της ανακήρυξης του βουλευτή και των αναπληρωµατικών βουλευτών στην περιφέρειά του, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης 174/2023 του Α1 πολιτικού τµήµατος του Αρείου Πάγου κατά το µέρος που ανακήρυξε βουλευτές και αναπληρωµατικούς βουλευτές τα συγκεκριµένα πρόσωπα και συνεπώς την ακύρωση της εκλογής τους, γιατί παρανόµως ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι βουλευτές µε την απόφαση 95/2023 απόφαση του Α1 πολιτικού τµήµατος του Αρείου Πάγου, η οποία λογίζεται συµπροσβαλλόµενη.

Οπως αναφέρεται στο δικόγραφο, «η ανακήρυξή τους ήταν παρακολούθηµα της ανακήρυξης του συνδυασµού µε τον οποίο κατήλθαν ως υποψήφιοι, του κόµµατος ‘‘Σπαρτιάτες’’, η ανακήρυξη του οποίου ως υποψηφίου, για τη συµµετοχή του στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, ήταν παράνοµη, καθώς έλαβε χώρα κατά παράβαση του νόµου, αφού την πραγµατική ηγεσία του εκλογικού συνδυασµού ασκεί ο κύριος Κασιδιάρης Ηλίας, καταδικασθείς για ένταξη και διεύθυνση της εγκληµατικής οργάνωσης ‘‘Χρυσή Αυγή’’».

Κατά τον προσφεύγοντα, στις 8 Ιουνίου 2023, όταν πραγµατοποιήθηκε η ανακήρυξη των κοµµάτων που θα κατέλθουν στις εκλογές από τον Αρειο Πάγο, το Ανώτατο ∆ικαστήριο δεν είχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία «για να φτάσει στο συµπέρασµα ότι την πραγµατική ηγεσία του κόµµατος ‘‘Σπαρτιάτες’’ ασκεί ο Ηλίας Κασιδιάρης και συνεπώς ορθώς ανακήρυξε ως υποψήφιους τον εκλογικό συνδυασµό ‘‘Σπαρτιάτες’’».

Με αναφορές στην προεκλογική περίοδο και όσα συνέβησαν, ο πολίτης που κατέθεσε την προσφυγή κάνει λόγο για πρόθεση «καταστρατήγησης του νόµου» από τον Ηλία Κασιδιάρη. «Ναι µεν είχε παραιτηθεί από θέσεις ευθύνης εντός του κόµµατος ‘‘Ελληνες’’, εντούτοις η συνεχής εναλλαγή άλλων ηγετών δεν µπορούσε να καλύψει την αλήθεια της άσκησης ηγεσίας από τον ίδιο τον κύριο Κασιδιάρη. Εποµένως ο κύριος Κασιδιάρης και στις δύο εκλογικές διαδικασίες προσπάθησε να καταστρατηγήσει τον νόµο, η αποτυχία του δε την πρώτη φορά επέτεινε την πολυπλοκότητα της προσπάθειας καταστρατήγησης τη δεύτερη φορά», αναφέρεται στο δικόγραφο.

Πώς κατάφεραν οι Σπαρτιάτες να εισέλθουν ξαφνικά στη Βουλή

Ειδική µνεία γίνεται στον τρόπο µε τον οποίο οι Σπαρτιάτες, που ιδρύθηκαν από τον Βασίλη Στίγκα το 2017, κατάφεραν από ένα άγνωστο κόµµα να εισέλθουν ξαφνικά στη Βουλή. Η πορεία του κόµµατος των Σπαρτιατών άλλαξε την ηµέρα ανακήρυξης των συνδυασµών από τον Αρειο Πάγο για τις δεύτερες εκλογές, αφού «ο Ηλίας Κασιδιάρης, αποκλεισθείς ακόµη µία φορά, προέβη σε δήλωση στήριξης του κόµµατος ‘‘Σπαρτιάτες’’ µέσω του λογαριασµού του στο Twitter.

Η δε παραπάνω ανάρτηση του Κασιδιάρη δεν ήταν η µόνη, αλλά συνέχισε να αναρτά στο Twitter υποστηρικτικές προς τον συνδυασµό δηλώσεις ανά 2-3 ηµέρες», σηµειώνεται στην προσφυγή και παρατίθενται σειρά δηλώσεων του έγκλειστου Κασιδιάρη µέχρι τις εκλογές, που κατά τον προσφεύγοντα ταυτίζει την άνοδο των Σπαρτιατών µε τον δικό του αποκλεισµό. Εκτός από τις δηλώσεις Κασιδιάρη, επισηµαίνεται ότι 7 µε 8 υποψήφιοι της ολιγοµελούς οµάδας των Σπαρτιατών υποψηφίων είχαν χρηµατίσει µέλη του κόµµατος Ελληνες, ενώ δύο βουλευτές του κόµµατος Σπαρτιάτες είχαν δικηγορική σχέση µε τον Ηλία Κασιδιάρη. «Τα ανωτέρω εκτεθέντα αναδεικνύουν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ασκούσε και ασκεί την πραγµατική ηγεσία του κόµµατος ‘‘Σπαρτιάτες’’, κάτι που σηµαίνει ότι συντρέχει κόλληµα για την ανακήρυξη των υποψηφίων του κόµµατος», καταλήγει το δικόγραφο.

Διαβάστε ακόμα: Σπαρτιάτες: Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς - Η ΚΟ αποτελείται πλέον από 10 βουλευτές

Ανοίγει ο δρόµος

Αυτός ο ισχυρισµός αποτελεί µεταξύ άλλων και αντικείµενο της έρευνας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη. Η έρευνα έχει «παγώσει» εξαιτίας της δικηγορικής αποχής, µε τους 11 νυν και πρώην βουλευτές να έχουν κληθεί για εξηγήσεις ως ύποπτοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώµατος. Πάντως δεν αναµένεται πριν από τον Μάρτιο να δώσουν εξηγήσεις, αφού οι συνήγοροί τους δεν έχουν λάβει δικογραφία και προθεσµίες για να προετοιµάσουν τα υποµνήµατά τους. Οπως όλα δείχνουν, το Εκλογοδικείο θα κληθεί να αποφασίσει για την υπόθεση χωρίς να έχει προχωρήσει η εισαγγελική έρευνα, αλλά αν κάνει δεκτή την προσφυγή τότε φαίνεται -σύµφωνα µε τους συνταγµατολόγους- ότι «ανοίγει» ο δρόµος για ανακατατάξεις στο Κοινοβούλιο. Ανάµεσα στα επικρατέστερα σενάρια για την κάλυψη των θέσεων των βουλευτών είναι είτε να µοιραστούν αναλογικά οι 12 έδρες στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόµµατα ή να γίνουν επαναληπτικές εκλογές µόνο στις 12 περιφέρειες, όπου έχουν εκλεγεί οι Σπαρτιάτες.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής.