Περίπου 100 µέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά δεν έχουν καταφέρει να δώσουν µια πειστική απάντηση στο ερώτηµα «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;». Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν δείχνει, ούτε έπειτα από όσα έγιναν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ικανό να κάνει το άλµα στα ποσοστά του, αντιθέτως καταγράφει και µείωση της δυναµικής του στις έρευνες. «Το ΠΑΣΟΚ έχει ασαφή στρατηγική, δεν εκπέµπει ένα καθαρό µήνυµα και αυτό µπορεί να το δει κανείς στα νοµοσχέδια, από αυτό για τα οµόφυλα ζευγάρια µέχρι αυτό για τα µη κρατικά ΑΕΙ», υπογραµµίζει ο διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, για να εξηγήσει τη στασιµότητα στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμα: "Τρέχουν" στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της στράτευσης του Στέφανου Κασσελάκη: Εκδήλωση για ευρωεκλογές και εκλογές για τις Νομαρχιακές - Αλαλούμ για το δάνειο

Στον ΣΥΡΙΖΑ, που δίνει αγώνα αντοχής ύστερα από µάχες διαρκείας στο εσωτερικό του, οι πτήσεις στα ποσοστά του παραµένουν ιδιαίτερα χαµηλές και ουδείς αποκλείει το ενδεχόµενο να ξεσπάσουν νέες αναταραχές στο εσωτερικό του. Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά ψάχνει ακόµη τα πατήµατά της και µετά την είσοδο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο κόµµα φαίνεται πλέον να περνά οριακά στις δηµοσκοπήσεις το κατώφλι του 3%. Συνοπτικά, ακόµα και το άθροισµα των τριών κοµµάτων δεν ξεπερνά το ποσοστό της Ν.∆., ώστε να προβάλουν ως αντίπαλον δέος απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο όλο και περισσότερα στελέχη της Κεντροαριστεράς στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο «µοντέλο ∆ούκα», που λειτούργησε πολλαπλασιαστικά για την Κεντροαριστερά, µελετώντας τις συνθήκες για τη δηµιουργία µιας νέας «Ελιάς», δηλαδή ενός ενιαίου φορέα.

Άνοιξε τις συζητήσεις

Η επανεµφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, που τίναξε ουσιαστικά στον αέρα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι δεν εµπόδισε την κυριαρχία Κασσελάκη σε αυτό, άνοιξε για τα καλά τις συζητήσεις για την επόµενη µέρα στον ευρύτερο χώρο και για τον ρόλο που θα µπορούσε ο ίδιος να παίξει. Ο Γιώργος Τσίπρας, µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1» και αφού σηµείωσε ότι επιθυµεί την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην ενεργό πολιτική, υπογράµµισε ότι για να εκφραστεί ξανά η δηµοκρατική παράταξη θα πρέπει ή ο ΣΥΡΙΖΑ να πιάσει ξανά τα ποσοστά του ή να υπάρξει κάποιου είδους ανασύνθεση. Γι’ αυτήν ακριβώς την ανασύνθεση, πέρα από τις σηµερινές κοµµατικές δοµές και ανεξάρτητα από τις ηγεσίες τους, µιλούν όλο και περισσότεροι. Σε αυτό το πλαίσιο η ώθηση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα για να υπάρξουν εξελίξεις είναι δεδοµένη. Οπως σταθερή είναι και στο ΠΑΣΟΚ η προσέγγιση του Γιώργου Παπανδρέου υπέρ των συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο, στάση που φρόντισε να υπενθυµίσει και συµβολικά το βράδυ της επικράτησης Δούκα στον ∆ήµο της Αθήνας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ακόµα και στη Νέα Αριστερά, που επιθυµούν διαχωριστικές γραµµές µε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, οι συζητήσεις για συνεργασίες είναι διαρκείς και τα περισσότερα στελέχη της δεν είναι αρνητικά σε µια «οµπρέλα» που θα ωθούσε τα κόµµατα να συνεργαστούν, διατηρώντας παράλληλα την αυτονοµία τους.

Κοινό, µίνιµουµ πρόγραµµα

Την ίδια ώρα ο πλέον ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, που βρίσκεται κοντά στη Νέα Αριστερά, σηµειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά θα πρέπει να φτιάξουν ένα κοινό, µίνιµουµ πρόγραµµα, ξεπερνώντας τις διαφορές τους για να διεκδικήσουν την εξουσία. Με αυτά τα δεδοµένα και τις φωνές που µιλούν για την ανάγκη µιας «Ελιάς», που θα ενώσει τις δυνάµεις της Κεντροαριστεράς, να πληθαίνουν, αρκετά στελέχη και στα τρία κόµµατα προεξοφλούν ότι ανεξάρτητα από το τι λένε οι ηγεσίες τους, η επαναβεβαίωση της κυριαρχίας Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές θα φέρει την εντολή για συνεργασίες από τους ίδιους τους ψηφοφόρους. Μετά τις κάλπες των ευρωεκλογών, αυτό θα είναι το «hot» θέµα της Κεντροαριστεράς, όπως και η αναζήτηση ενός ∆ούκα για την κεντρική πολιτική σκηνή. Παράλληλα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από την Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, από το Πολιτικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζουν µιλώντας για τις συνεργασίες στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή».

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής