ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φαραντούρης, η Βουτυράκου και η ντρίµπλα µε Τεµπονέρα

Άνοιξε εδώ και τρεις µέρες η ειδική πλατφόρµα στον isyriza για όσους ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές. Σε αυτήν υπάρχει µία απαραίτητη προϋπόθεση, που δεν υπήρχε παλιά: Ο υποψήφιος να είναι µέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς η αίτησή του δεν θα γίνεται δεκτή. Παράλληλα, στελέχη του κόµµατος εµφανίζονται να ανοίγουν τη συζήτηση σχετικά µε τη χρησιµότητα που θα έχουν τα εσωκοµµατικά δηµοψηφίσµατα, επισηµαίνοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν µπορεί να εγγυηθεί την αντιπροσωπευτικότητα που πρέπει να έχει το ευρωψηφοδέλτιο. Εν τω µεταξύ και παρά τη διαδικασία που έχει επιλέξει ο Στέφανος Κασσελάκης, προκειµένου να ανανεώσει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αρχίσει να ακούγονται τα πρώτα ονόµατα που ευελπιστούν να δώσουν αυτόν τον αγώνα. Το χρίσµα επισήµως µέχρι στιγµής έχουν πάρει οι δύο ευρωβουλευτές, ο Κώστας Αρβανίτης και η Ελενα Κουντουρά. Το «πράσινο φως» φαίνεται να έχει πάρει ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, ενώ ακούγονται και τα ονόµατα της ∆ιάνας Βουτυράκου και της ∆ώρας Τσαµπάζη, χήρας του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Σε αυτόν τον κατάλογο έρχονται να προστεθούν τα ονόµατα δύο στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη: της ∆ώρας Αυγέρη και του Γιώργου Τσίπρα. Ακόµα, έντονες είναι οι φήµες για τον µπασκετµπολίστα Νίκο Παππά, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι µια ενδεχόµενη υποψηφιότητα από την πλευρά του ∆ιονύση Τεµπονέρα θα έδινε έναν πιο ενωτικό χαρακτήρα στο ευρωψηφοδέλτιο, δεδοµένου ότι ο γνωστός εργατολόγος έχει καταγραφεί ως η τωρινή εσωκοµµατική αντιπολίτευση και σε κάποιες περιπτώσεις διαφοροποιείται από την Κουµουνδούρου

Της Ελένης Καλογεροπούλου

ΠΑΣΟΚ: Για τη δεύτερη θέση με Σπυρόπουλο, Σαχινίδη, Σκουντή και Αρναούτογλου

Προσωπικό στοίχηµα του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελεί η δεύτερη θέση για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, µε ένα ισχυρό ποσοστό. Για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος του Κινήµατος ασχολείται έντονα µε τη στελέχωση του «πράσινου» ευρωψηφοδελτίου, στο οποίο έχουν «κλειδώσει» ήδη τα πρώτα ονόµατα. Ο γραµµατέας του κόµµατος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου, ο Ηλίας Κικίλιας, ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο γνωστός αθλητικογράφος Βασίλης Σκουντής (φωτ. κάτω αρ.), ο µετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ο πρώην ευρωβουλευτής και συνταγµατολόγος Κώστας Χρυσόγονος και ο νοµικός Πάνος Γκανιάτσος είναι στην πρώτη φουρνιά των προσώπων που προορίζονται να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυµεί να πειστεί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, του έχουν ήδη µεταφερθεί οι προθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη και η προσωπική επιθυµία του Νίκου Ανδρουλάκη να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο. Παράλληλα, µειώνονται οι πιθανότητες να συµµετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο η Ελένη Χρονοπούλου, που παραµένει στο Πολιτικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το όνοµά της ακούγεται όλο και λιγότερο σε σχετικές συζητήσεις για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου. Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει προσεγγίσει και δηµοσιογράφους µε τηλεοπτική παρουσία για το ευρωψηφοδέλτιο, ωστόσο δεν έχει βρει µέχρι τώρα ανταπόκριση.

Του Γιώργου Πιέρρου

Το ΚΚΕ θέλει αγρότη και η "Νέα Αριστερά" πρόσωπα εκτός Βουλής


Σε αρχικό στάδιο βρίσκεται η προετοιµασία στον Περισσό για τις ευρωεκλογές. Στην παρούσα φάση, οι επιτελείς του κόµµατος δίνουν περισσότερο βάρος στη στήριξη των κινητοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη, ιδίως αυτών που αφορούν στα πανεπιστήµια και τους αγρότες. ∆ύο προνοµιακούς χώρους για το ΚΚΕ, από όπου µάλιστα ενδέχεται να προκύψουν και κάποιοι πρωταγωνιστές, που θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόµµατος, όπως για παράδειγµα συνέβαινε παλαιότερα µε γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές, µεταξύ αυτών και ο Γιάννης Πατάκης. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, στο ΚΚΕ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανανεωθεί η θητεία των δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτών, του Κώστα Παπαδάκη και του Λευτέρη Αλαβάνου.

Την ίδια ώρα, στη «Νέα Αριστερά» ετοιµάζονται για την πανελλαδική συνδιάσκεψη, στην ατζέντα της οποίας υπάρχει και το ζήτηµα των ευρωεκλογών. Θα συγκροτηθεί, άλλωστε, µια αρµόδια επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τις υποψηφιότητες του κόµµατος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα µετάσχει στο ψηφοδέλτιο κάποιος από τους εν ενεργεία βουλευτές. Αντιθέτως, θα είναι πιθανότατα ο νυν ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ενώ στο τραπέζι υπάρχει και το ενδεχόµενο συνεργασίας µε τον Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος εντάχθηκε στην ευρωοµάδα των Πρασίνων. Από εκεί και πέρα, τα ονόµατα που συζητούνται είναι, µεταξύ άλλων, του Γ. Σταθάκη, του Π. Σκουρλέτη, του Γ. Σακελλαρίδη και του ∆. Χριστόπουλου.

Του Ανδρέα Παπαδόπουλου

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά