H νέα δημοσκόπηση της GPO για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» διεξήχθη το διάστημα 5 έως 7 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε δηλαδή μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου φορέα που δημιούργησαν οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα με το όνομα «Νέα Αριστερά». Το γεγονός αυτό πυροδοτεί ακόμα περισσότερο το κλίμα διάσπασης που ταλανίζει την αξιωματική αντιπολίτευση και προκαλεί κλυδωνισμούς τόσο στο οικοσύστημα της Αριστεράς όσο και στο συνολικό πολιτικό σκηνικό.

Διαβάστε ακόμα: Γκάλοπ της GPO για τα Παραπολιτικά: Το 84,7% πιστεύει ότι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες φοροδιαφεύγουν - Υπέρ του νέου φορολογικού τo 56,4%

Την είδηση της δημιουργίας της νέας πολιτικής κίνησης παρακολούθησε ή πληροφορήθηκε περίπου το 90% των πολιτών, δείγμα του ενδιαφέροντος που προκαλεί η κατάσταση στον πολιτικό χώρο ο οποίος εκτείνεται από τη ριζοσπαστική και την ανανεωτική Αριστερά έως και το Κέντρο.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θεωρούν πολύ και αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν τη «Νέα Αριστερά» στις επερχόμενες ευρωεκλογές και το οποίο αθροίζεται στο 5,8% επί του συνόλου, με το 2,4% να εμφανίζεται βέβαιο για την επιλογή του και το 3,4% να τη θεωρεί αρκετά πιθανή. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση των ευρημάτων στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με το ένα τέταρτο περίπου αυτών, ποσοστό 24,6%, να δηλώνει ότι σκέφτεται σοβαρά να επιλέξει τον νέο φορέα. Σε αυτό το σημείο πρέπει, βέβαια, να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη ερώτηση δεν πρέπει να συγχέεται με την πρόθεση ψήφου ούτε με την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής. Οι απαντήσεις αποκαλύπτουν επί της ουσίας τους δυνητικούς ψηφοφόρους, την εκλογική δεξαμενή και τα όριά της τη δεδομένη στιγμή για τον νέο φορέα.


Η εκλογική επιρροή της «Νέας Αριστεράς», όπως και των υπόλοιπων κομμάτων αποτυπώνεται στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου, όπου ο νεοεισερχόμενος σχηματισμός καταγράφει ποσοστό της τάξης του 2,5%, πολύ κοντά στο κοινοβουλευτικό όριο εισόδου. Οσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, η Ν.Δ. παραμένει σταθερά κυρίαρχη με 35,7%, το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση με 12,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί ακόμα περισσότερο από το 11% του Νοεμβρίου, στο μονοψήφιο πλέον ποσοστό του 9,8%. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει περιοριστεί πλέον στο 49,4%, ενώ το 12,3% των ψηφοφόρων του μετακινούνται προς τη «Νέα Αριστερά», που άμα τη εμφανίσει της γίνεται ο βασικός υποδοχέας των απογοητευμένων ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ σταθεροποιείται σε ποσοστά περί το 9%, σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μικρή άνοδος καταγράφεται και για το κόμμα του κυρίου Βαρουφάκη. Στη δεξιά πτέρυγα του πολιτικού φάσματος, το κόμμα του κ. Βελόπουλου αναδεικνύεται σε σταθερό σημείο αναφοράς, καταγράφοντας ποσοστά άνω του 5%, τη στιγμή που οι άλλοι δύο σχηματισμοί, «Νίκη» και «Σπαρτιάτες», δίνουν μάχη για να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους.

Διαφορετικό στοιχείο της παρούσας μέτρησης είναι ότι, πέρα από την πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, καταγράφηκε και η πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το εντυπωσιακό δεδομένο στον πίνακα των ευρωεκλογών είναι τα χαμηλότερα ποσοστά που καταγράφουν όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί, με την εξαίρεση της «Νέας Αριστεράς», που σημειώνει πολύ μικρή αύξηση, της τάξης του 0,3%. Στα υπόλοιπα κόμματα, η Ν.Δ. φαίνεται να χάνει περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, το ΠΑΣΟΚ δύο, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες για τα υπόλοιπα κόμματα.

Το συγκεκριμένο γεγονός είναι απόρροια της εκτόξευσης του ποσοστού της αδιευκρίνιστης ψήφου, αφού οι αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 22,3%. Η ψήφος των ευρωεκλογών θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι πολίτες θα τη χρησιμοποιήσουν για να στείλουν πολιτικά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις.


Στο άλλο κεντρικό ζήτημα της προηγούμενης εβδομάδας, τη νομοθετική ρύθμιση για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, οι πολίτες σε ποσοστό 69,3% κρίνουν θετικά τη μεταρρυθμιστική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς σε ποσοστό 75,7% θεωρούν ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Εξάλλου, το 32% του συνόλου και το 61,9% των μελών της ηλικιακής ομάδας 17 έως 24 ετών εξετάζουν ήδη σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. 





*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 09/12/2023.