Η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη, με πληθυσμό που έχει ξεπεράσει ήδη το 1,4 δισ., η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ταυτόχρονα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομικά χώρα την τελευταία διετία, εσχάτως δε και διαστημική δύναμη: Αυτή είναι η Ινδία, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, συνοδεία μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής από την Ελλάδα, που βρίσκεται ήδη από χθες εκεί.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί είναι σημαντικό το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία στις 25 Φεβρουαρίου - Κινήσεις για να αναδειχθεί η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός για Ινδούς τουρίστες


Οι λόγοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ινδία

Ο λόγος της επίσκεψης είναι διττός: Η ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών των δύο κρατών και η προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με μία χώρα που ισχυροποιείται στο διεθνές στερέωμα και «κοιτάει» πλέον και προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα είναι η κοντινότερη χώρα στην Ινδία που είναι ταυτόχρονα μέλος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και βρίσκεται έτσι σε πλεονεκτική γεωγραφικά και γεωπολιτικά θέση για να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη, κάτι που αποτελεί διακηρυγμένη βούληση του κ. Μητσοτάκη.


Οι συναντήσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει αύριο, Τετάρτη, το πρωί στο Νέο Δελχί τον ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, που πλέον συμπληρώνει δέκα χρόνια στην εξουσία, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει στο Raisina Dialogue, ένα φόρουμ υψηλού επιπέδου, με στελέχη της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των μίντια, που συχνά αποκαλείται και ως το «μικρό Νταβός της Ανατολής». Από την πρωτεύουσα, όπου θα βρεθεί μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, θα μεταβεί στο Μουμπάι (Βομβάη), ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ασίας, όπου ήδη θα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με τους εκπροσώπους περίπου 70 ελληνικών επιχειρήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εκεί συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες μαζί με τον κ. Φραγκογιάννη θα μεταβούν στη συνέχεια στην πόλη Μπανγκαλόρ, την κοιτίδα της υψηλής τεχνολογίας της Ινδίας, ολοκληρώνοντας μια επίσκεψη στην οποία αναζητούν ευκαιρίες επενδυτικές, συνέργειες, αλλά κυρίως προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτών στη χώρα μας. Οι κλάδοι αιχμής που εκπροσωπούνται στην αποστολή και που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης στις θεματικές εκδηλώσεις είναι: ενέργεια, ναυτιλία, φαρμακοβιομηχανία, τεχνολογία, βιομηχανικός εξοπλισμός, τρόφιμα και ποτά, τουρισμός, αγορά ακινήτων, κατασκευές και οπτικοακουστική βιομηχανία.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία: Οι ευκαιρίες και το άγνωστο σχέδιο για το λιμάνι του Πειραιά

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι πολλές και έχουν συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο κατά την επίσκεψη του κ. Μόντι στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο όσο και στο ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι την ανταπόδοση της επίσκεψης από τον κ. Μητσοτάκη. Αφορούν στον τουρισμό, καθώς είναι ακόμα σχετικά χαμηλά το ετήσιο τουριστικό ρεύμα από την Ινδία στην Ελλάδα, τον πολιτισμό, τις νέες τεχνολογίες, όπου η Ινδία αναπτύσσεται ραγδαία, τη φαρμακοβιομηχανία, που μπορεί να βρει εκεί μια νέα, πολύ μεγάλη αγορά. Επίσης στον αγροδιατροφικό τομέα, με τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να μπορούν δυνητικά να καλύψουν σημαντικό μέρος των διατροφικών αναγκών ενός ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού, αλλά και με επενδύσεις που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση να προσελκύσει από την Ινδία σε λιμάνια, αεροδρόμια, κόμβους logistics, πληροφορική, Υγεία, κινηματογράφο, υποδομές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σημείο-κλειδί είναι το λιμάνι του Πειραιά, που μπορεί να αποτελέσει την κύρια πύλη εισόδου των ινδικών προϊόντων στην Ευρώπη. Το φιλόδοξο σχέδιο «Οικονομικός Διάδρομος Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη» (IMEC) έχει και την υποστήριξη των ΗΠΑ, ωστόσο προς το παρόν έχει ουσιαστικά «παγώσει», λόγω της κατάστασης και στο Ισραήλ και των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η γεωπολιτική διάσταση της επίσκεψης και συνολικά της ενίσχυσης των δεσμών των δύο χωρών όχι απλώς δεν υποτιμάται, αλλά είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού. «Ως ιστορικά ναυτικά έθνη, μοιραζόμαστε εδώ και καιρό κοινές απόψεις όσον αφορά τη σημασία της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της θαλάσσιας ασφάλειας και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ιδίως της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία και οι δύο έχουμε υπογράψει», είχε σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μόντι στην Αθήνα.

Είχε επίσης χαρακτηριστικά υπογραμμίσει ότι «οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και μία σταθερή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Συμφωνούμε επίσης στην ανάγκη να προστατεύσουμε τη διεθνή τάξη πραγμάτων, που βασίζεται σε κανόνες, και να προωθήσουμε την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη».