Η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη, µε πληθυσµό που έχει ξεπεράσει ήδη το 1,4 δισ., η πέµπτη µεγαλύτερ η οικονοµία στον κόσµο και ταυτόχρονα η ταχύτερα αναπτυσσόµενη οικονοµικά χώρα την τελευταία διετία, εσχάτως δε και διαστηµική δύναµη: Αυτή είναι η Ινδία, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός σε µερικές ηµέρες, και συγκεκριµένα στις 21-23 Φεβρουαρίου, συνοδεία µεγάλης επιχειρηµατικής αποστολής από την Ελλάδα, που µπορεί να ξεπερνά και τα 100 άτοµα.

Ο λόγος της επίσκεψης είναι διττός: Η ενίσχυση των οικονοµικών και εµπορικών δεσµών των δύο κρατών και η προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και η αναβάθµιση των διµερών σχέσεων µε µια χώρα που ισχυροποιείται στο διεθνές στερέωµα και «κοιτάει» πλέον και προς την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα είναι η κοντινότερη χώρα στην Ινδία που είναι ταυτόχρονα µέλος και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και βρίσκεται, έτσι, σε πλεονεκτική γεωγραφικά και γεωπολιτικά θέση, για να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη, κάτι που αποτελεί διακηρυγµένη βούληση του κ. Μητσοτάκη.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μόντι στο Νέο ∆ελχί

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει στο Νέο ∆ελχί τον οµόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, που πλέον συµπληρώνει δέκα χρόνια στην εξουσία, ενώ στη συνέχεια θα µιλήσει στο Raisina Dialogue, ένα φόρουµ υψηλού επιπέδου µε στελέχη της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των µίντια, το οποίο συχνά αποκαλείται και ως το «µικρό Νταβός της Ανατολής». Από την πρωτεύουσα της Ινδίας θα µεταβεί στο Μουµπάι (Βοµβάη), ένα από τα µεγαλύτερα εµπορικά κέντρα της Ασίας, όπου ήδη θα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης µαζί µε την πολυπληθή επιχειρηµατική αποστολή, στην οποία θα απευθυνθεί ο πρωθυπουργός, καθώς βέβαια και στους Ινδούς επιχειρηµατίες που θα βρεθούν εκεί.

Οι Ελληνες επιχειρηµατίες µαζί µε τον κ. Φραγκογιάννη θα µεταβούν στη συνέχεια στην πόλη Μπανγκαλόρ, την κοιτίδα της υψηλής τεχνολογίας της Ινδίας, ολοκληρώνοντας µια επίσκεψη στην οποία αναζητούν ευκαιρίες επενδυτικές, συνέργειες, αλλά κυρίως προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτών στη χώρα µας.

Σηµείο-κλειδί το λιµάνι του Πειραιά

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι πολλές και έχουν συζητηθεί, σύµφωνα µε πληροφορίες, τόσο κατά την επίσκεψη του κ. Μόντι στην Αθήνα τον περασµένο Αύγουστο όσο και στο ενδιάµεσο διάστηµα, µέχρι την ανταπόδοση της επίσκεψης από τον κ. Μητσοτάκη. Αφορούν τον τουρισµό, καθώς είναι ακόµα σχετικά χαµηλά το ετήσιο τουριστικό ρεύµα από την Ινδία στην Ελλάδα, στον πολιτισµό, στις νέες τεχνολογίες, όπου η Ινδία αναπτύσσεται ραγδαία, και στη φαρµακοβιοµηχανία, που µπορεί να βρει εκεί µια νέα, πολύ µεγάλη αγορά. Επίσης, στον αγροδιατροφικό τοµέα, µε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να µπορούν δυνητικά να καλύψουν ένα σηµαντικό µέρος των διατροφικών αναγκών ενός ολοένα αυξανόµενου πληθυσµού, αλλά και επενδύσεις που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση να προσελκύσει από την Ινδία σε λιµάνια, αεροδρόµια, κόµβους logistics, πληροφορική, Υγεία, κινηµατογράφο, υποδοµές και Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας.

Σηµείο-κλειδί είναι το λιµάνι του Πειραιά, που µπορεί να αποτελέσει την κύρια πύλη εισόδου των ινδικών προϊόντων στην Ευρώπη. Το φιλόδοξο σχέδιο «Οικονοµικός ∆ιάδροµος Ινδία - Μέση Ανατολή - Ευρώπη» (IMEC) έχει και την υποστήριξη των ΗΠΑ, ωστόσο προς το παρόν έχει ουσιαστικά «παγώσει», λόγω της κατάστασης και στο Ισραήλ και των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού

Η γεωπολιτική διάσταση της επίσκεψης και συνολικά της ενίσχυσης των δεσµών των δύο χωρών όχι απλώς δεν υποτιµάται, αλλά είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού. «Ως ιστορικά ναυτικά έθνη, µοιραζόµαστε εδώ και καιρό κοινές απόψεις όσον αφορά τη σηµασία της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της θαλάσσιας ασφάλειας και του πλήρους σεβασµού του ∆ιεθνούς ∆ικαίου της Θάλασσας, ιδίως της Σύµβασης των Ηνωµένων Εθνών για το ∆ίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία και οι δύο έχουµε υπογράψει», είχε σηµειώσει ο κ. Μητσοτάκης µετά τη συνάντησή του µε τον κ. Μόντι στην Αθήνα. Είχε επίσης χαρακτηριστικά υπογραµµίσει ότι «οι δύο χώρες µας µοιράζονται κοινές δηµοκρατικές αξίες και µια σταθερή δέσµευση στο ∆ιεθνές ∆ίκαιο, περιλαµβανοµένου του ∆ικαίου της Θάλασσας.

Συµφωνούµε, επίσης, στην ανάγκη να προστατεύσουµε τη διεθνή τάξη πραγµάτων, που βασίζεται σε κανόνες, και να προωθήσουµε την παγκόσµια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη».

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»