Με το βλέμμα στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Τετάρτη στο Νέο Δελχί, όπου θα δει τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, και θα ηγηθεί κυβερνητικής και ταυτόχρονα πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής στην πέμπτη οικονομία του κόσμου.

Με «διαβατήριο» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τα θετικά δείγματα της ελληνικής οικονομίας στις αποσκευές του, ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά έναν νέο γύρο διεθνών επαφών, προβάλλοντας την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Οι προσδοκίες από το πέρασμα από την Ινδία είναι ιδιαίτερα αυξημένες καθώς έχει προγραμματιστεί να συναφθούν έξι μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ινδικών φορέων, τα οποία άπτονται των τομέων της έρευνας και ανάπτυξης, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών πληρωμών, της άμυνας, της τεχνολογίας, του τουρισμού κ.ά. Οι βάσεις για την εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών είχαν τεθεί στην ιστορική επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, όπου οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις εκατέρωθεν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέτει ως στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030 και να εκφράζει την πρόθεση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας - Ινδίας.

Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί επίσης ο αγροδιατροφικός τομέας, αλλά και οι επενδύσεις που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση να προσελκύσει από την Ινδία σε λιμάνια, αεροδρόμια, κόμβους, logistics, πληροφορική, Υγεία, κινηματογράφο, υποδομές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Κλειδί» αποτελεί το λιμάνι του Πειραιά, που μπορεί να αποτελέσει την κύρια πύλη εισόδου των ινδικών προϊόντων με κατεύθυνση την Ευρώπη. Σύμφωνα με το ινδικό ΥΠΕΞ, ο κ. Μητσοτάκης πριν από την επιστροφή του στην Αθήνα θα επισκεφθεί επίσης τη Βομβάη, ενώ ο πρωθυπουργός Μόντι θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά τις διμερείς συνομιλίες.

Κεντρικός ομιλητής ο Μητσοτάκης

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Raisina Dialogue, ένα φόρουμ υψηλού επιπέδου, με στελέχη της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ, το λεγόμενο και «μικρό Νταβός της Ανατολής». Η κυβέρνηση επενδύει στις σχέσεις με την Ινδία, την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με βαθύ ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, όπως είναι και η Ελλάδα, με κοινές πολιτιστικές αξίες και κοινή ματιά στα μείζονα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα και στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών. Ελλάδα και Ινδία σε αυτή τη συγκυρία, έχοντας κοινό βηματισμό στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, συμπορεύονται με αμοιβαία οφέλη όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεργασία στους τομείς ασφάλειας, άμυνας και ναυτιλίας. Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από πολυπληθή υψηλόβαθμη επιχειρηματική αντιπροσωπεία, με σημαντικά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν, με στόχο να δημιουργήσει τους πρώτους διαύλους επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην επιχειρηματική αποστολή περιλαμβάνονται οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ήδη έχει δεσμούς συνεργασίας με την Ινδία λόγω του αεροδρομίου Καστελίου, που αναπτύσσει από κοινού με την GMR, η Viohalco, η Goldair Halding, η Eurobank, η Grivalia με τη Fairfax, η Mitsis Hotels, το ΤΑΙΠΕΔ, ο Όμιλος Μυτιληναίου κ.ά. Εξαιρετικής σημασίας χαρακτηρίζονται οι περισσότερες από 500 συναντήσεις που έχουν δρομολογηθεί μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων.