Νόμος του κράτους με 176 «ναι» αποτελεί πλέον ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην απόκτηση παιδιών, όπως προέκυψε από τη χθεσινή ψηφοφορία.
Ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα που εξάγονται από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την Ισότητα στον Γάμο, εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι μεγάλος νικητής από την κοινοβουλευτική διαδικασία αναδεικνύεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαβάστε ακόμα: Βουλή: Τα μηνύματα, οι κόντρες και τα "πυρά" στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz60is14ro3d)


Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Μεγάλος νικητής ο Κυριάκος Μητσοτάκης - "Χρήσιμη" και "αναγκαία" μεταρρύθμιση 

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού γίνεται νόμος του κράτους ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, ένα θέμα το οποίο πριν από μερικά χρόνια θα αποτελούσε «ταμπού» για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα την πιο συντηρητική πτέρυγά της, την οποία κατά κύριο λόγο εκφράζει πολιτικά η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, το γεγονός ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου «πέρασε» με ευρεία πλειοψηφία από το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει επίσης σαφείς συμβολισμούς.

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας «χρήσιμη» και «αναγκαία» τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, τόνισε ότι τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στο επίμαχο θέμα που απασχόλησε έντονα τη δημόσια συζήτηση και προκάλεσε αναταράξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.

«Πρέπει να καταργήσουμε ανισότητες χτισμένες στο παρελθόν και γι’ αυτό χωρίς χρονοτριβή προχωρούμε στη σημερινή μεταρρύθμιση. Στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε δεν πρέπει να αισθάνεται κανείς πολίτης Β' κατηγορίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου αναφέρθηκε στα ζητήματα που ρυθμίζει η εν λόγω μεταρρύθμιση, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση έφερε τη συγκεκριμένη διάταξη για να «ενώσει και όχι να διχάσει», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η ρύθμιση δεν θα διαταράξει τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επίπεδο πολιτικό, έφερε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γνωρίζοντας ότι η πρωτοβουλία δεν θα γίνει αποδεκτή από το σύνολο της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, ενώ με στόχο να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, δεν επεβλήθη κομματική πειθαρχία στην ψήφο των «γαλάζιων» βουλευτών. Αντιθέτως ο πρωθυπουργός έδειξε την αποχή ως «βαλβίδα ασφαλείας» για τους διαφωνούντες, ανοίγοντας τον διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα, γεγονός που οδήγησε στην υπερψήφιση του σχεδίου νόμου, με τις ελάχιστες δυνατές διαρροές από το στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.


Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε το νομοσχέδιο;

Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης έφερε το νομοσχέδιο; Γιατί είναι μια ρύθμιση που πιστεύει βαθιά και τη θεωρεί αναγκαία μεταρρύθμιση για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών και κυρίως των παιδιών τους και αποκαθιστά ανισότητες, διακρίσεις και κοινωνικές αδικίες που καταγράφονταν στην ελληνική κοινωνία.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός εξαρχής μίλησε για το νομοσχέδιο με όρους κοινωνίας και όχι κομματικής λογικής, επιτυγχάνοντας να επιτύχει ευρείας συμπαράταξης νίκη σε ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο όμως, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, δεν αποτελεί μεν προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία, ενισχύει όμως την προοδευτική ταυτότητα της κυβέρνησής του και το προφίλ του μεταρρυθμιστή που έχει οικοδομήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz66cplvz3lt)


Πρώτη είδηση στον ξένο Τύπο η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια

Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. «Τα ζευγάρια τολμούν να ονειρεύονται καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει διακομματική στήριξη για το νομοσχέδιο που επεκτείνει τα γονικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια», γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Η γαλλική Liberation χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ένα βήμα προς τα εμπρός για το συντηρητικό κυβερνών κόμμα.

Το Associated Press κάνει λόγο για μια πρωτοφανή εξέλιξη για μια ορθόδοξη χριστιανική χώρα, η οποία, παρά την αντίθεση της ελληνικής Εκκλησίας, τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης του πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

"No comment" από την κυβέρνηση για την ομιλία Σαμαρά

Όσον αφορά την «πύρινη» ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι θέσεις του Μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και ρητά εκφρασμένες εδώ και καιρό, επομένως το σχόλιο «no comment», από πηγές της κυβέρνησης, ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενο.


Οι "χαμένοι"

Στους χαμένους της βραδιάς ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν κατάφερε να επιβληθεί στους αντιρρησίες βουλευτές του με σχεδόν το 1/3 της «πράσινης» Κ.Ο. να μην ψηφίζει τη μεταρρύθμιση και τον ίδιο να μην επιτυγχάνει να καταστήσει το κόμμα του τον προοδευτικό πόλο απέναντι στη Ν.Δ., ταυτίζοντας τις πολιτικές επιλογές με τις τολμηρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, και παράλληλα να θέσει τις βάσεις για την ενίσχυση της δυναμικής του ΠΑΣΟΚ στο «περιζήτητο» κέντρο ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται η απουσία του Παύλου Πολάκη

Αντίστοιχα, στον ΣΥΡΙΖΑ, που το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών θεωρείται ζήτημα ταυτοτικό, η πολύμηνη περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώθηκε και στο διάστημα που μεσολάβησε έως την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Αρχικώς υπήρξε σύγχυση σχετικά με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, ενώ λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για συνέπειες στους διαφωνούντες. Πάντως, σε μείζον ζήτημα αναμένεται να εξελιχθεί η απουσία του Παύλου Πολάκη από την ψηφοφορία, ο οποίος είχε από την πρώτη στιγμή δείξει προβληματισμένος, και χθες με ανάρτησή του έσπευσε να γνωστοποιήσει στον πρωθυπουργό ότι δεν βρίσκεται στη Βουλή καθώς έχει αναλάβει το χειρουργείο ενός συγγενους του στην Κρήτη. «Εγώ έχω δουλειά και σοβαρότατη μάλιστα, που σώζει ζωές», τόνισε ο βουλευτής Χανίων.