Με μεγάλη πλειοψηφία, 176 ψήφους υπέρ, εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, το νομοσχέδιο της Βουλής για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στο γάμο. Οι προωθούμενες διατάξεις εξασφάλισαν ευρύτατη στήριξη πέντε κοινοβουλευτικών ομάδων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας).

Ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα που εξάγονται από τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την Ισότητα στον Γάμο και την ψήφισή του, από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι μεγάλος νικητής από την κοινοβουλευτική διαδικασία αναδεικνύεται ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης.

Όπως εξηγοούν οι ίδιες πηγές, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού γίνεται νόμος του κράτους ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα τους στην τεκνοθεσία, ένα θέμα το οποίο πριν από μερικά χρόνια θα αποτελούσε «ταμπού» για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα την πιο συντηρητική πτέρυγά της, την οποία κατά κύριο λόγω εκφράζει πολιτικά η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, το γεγονός ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου «πέρασε» με ευρεία πλειοψηφία από το ελληνικό κοινοβούλιο, έχει επίσης σαφείς συμβολισμούς.

6116935_1_
6116978
6117004
6117015

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου που αποκαθιστά την ισότητα μεταξύ των ετερόφυλων και των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο στηρίχθηκε από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη. Ειδικότερα, ψήφισαν 254 βουλευτές. Ναι ψήφισαν 176 βουλευτές, όχι 76, παρών 2, ενώ 46 βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

Από τη ΝΔ, περιορίστηκαν οι διαρροές και «ψήφισαν «ναι» 107 βουλευτές, 20 «όχι» ενώ υπήρξαν και 31 αποχές. Με βάση τα αποτελέσματα, καταγράφηκαν 51 διαφοροποιήσεις από βουλευτές της ΝΔ, είτε με καταψήφιση, είτε με αποχή από την ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι η αρχική εκτίμηση ήταν για πάνω από 30 «όχι». Από τα κυβερνητικά στελέχη απείχαν οι Μάκης Βορίδης, υπουργός Επικρατείας, Μαρία Κεφάλα, υφυπουργός Οικογένειας, Γιάννης Μπούγας, υφυπουργός Δικαιοσύνης και ο Σταύρος Κελέτσης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι 20 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν "όχι" είναι οι: Α. Σαμαράς, Χ. Αθανασίου, Φ. Αραμπατζή, Β. Γιόγιακας, Στ. Γκίκας, Γ. Γκιουλέκας, Θ. Δαβάκης, Α. Δημοσχάκης, Κ. Καραγκούνης, Α. Καραμανλή, Θ. Καράογλου, Α. Κατσανιώτης, Δ. Κυριαζίδης, Φ. Μπαραλιάκος, Μ. Σαλμάς, Γ. Πασχαλίδης, Ε. Στυλιανίδης, Μ. Χαρακόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης, Θ. Λεονταριδης.

Οι 31 βουλευτές που απείχαν από τη ΝΔ είναι οι εξής: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος,Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου,Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

Από το ΠΑΣΟΚ 11 βουλευτές του επέλεξαν «αποχή» και είναι οι εξής:

1.Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας, Γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ)
2.Ανδρέας Πουλας (Αργολίδας),
3.Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνης),
4.Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας)
5.Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου)
6.Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου)
7.Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανία),
8.Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας)
9.Μπουρχάν Μπαραν (Ξάνθης)
10.Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής)
11.Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας)

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε παρών, και απείχαν ο Παύλος Πολάκης και ο Όθωνας Ηλιόπουλος. Επίσης, απείχαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Οζγκιούρ Φερχάτ.

Στελέχη της ΝΔ έλεγαν μετά το αποτέλεσμα ότι από τη ΝΔ ψήφισε το 68% και από το ΠΑΣΟΚ το 66%. Όπως υπογράμμιζαν, το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε μικρότερο ποσοστό στα «ναι» από τη ΝΔ.

Απαντώντας, το ΠΑΣΟΚ υπογράμμιζε με δική του διαρροή: «Όποια επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της. Είναι χαρακτηριστικό ότι 20 βουλευτές καταψήφισαν με πρώτο τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε μάλιστα διακριτή πλατφόρμα,  31 βουλευτές της ΝΔ απείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αντισυνταγματικό. Αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές».

Από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ακόμα ότι κανείς βουλευτής δεν προχώρησε σε καταψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο μουσουλμάνος Αχμέτ Ιλχάν μετεστράφη και είπε «ναι» με επιστολική ψήφο, όπως και οι βουλευτές Βατσινά, Σπυριδάκη, Παρασύρης και Νικητιάδης.

Περιορισμένες απώλειες είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνον ο Παύλος Πολάκης και ο Όθωνας Ηλιόπουλος επέλεξαν την αποχή από την ψηφοφορία, ενω η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε "παρών". Μένει να δούμε αν ο κ. Κασσελάκης προχωρήσει σε κομματικές "κυρώσεις" όπως είχε προαναγγείλει.


Δείτε τον πίνακα με τα αναλυτικά αποτελέσματα

στιγμιοτυπο_2024-02-16__12_47_04_πμ