Με μεγάλη πλειοψηφία, έστω και με απώλειες, πέρασε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν, εν αντιθέσει με την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες.

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Μητσοτάκης: "Αποδίδεται δικαιοσύνη στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου"


Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς.

«Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να δίνουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο», συνέχισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του έδωσε το στίγμα τονίζοντας ότι με το νομοσχέδιο και την ψήφισή του, «αποδίδεται δικαιοσύνη στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου».

Πυρά Σαμαρά κατά του Νομοσχεδίου


Στον αντίποδα, ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε πυρά κατά του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι είναι επικίνδυνο, δεν είναι υποχρεωτικό και δεν έπρεπε να το φέρει η παράταξη της ΝΔ και ότι θα το καταψηφίσει.

Τα κόμματα έδωσαν μάχη με επίκεντρο το νόμο που θα τεθεί σε εφαρμογή σε 30 ημέρες από σήμερα και επιτρέπει τον γάμο ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και την τεκνοθεσία. Ήταν μια διήμερη συζήτηση γεμάτη από αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις, διαφωνίες, συναινέσεις, μηνύσεις, ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και μια καθοριστική ονομαστική ψηφοφορία, μετά την οποία, τα κόμματα μετράνε απώλειες και κέρδη...

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης με επιχειρήματα άλλοτε λογικά, σοβαρά και άλλες στιγμές γραφικά και ακραία, παρέθεσαν τους λόγους που ψηφίζουν ή απορρίπτουν το νόμο της κυβέρνησης.

Φάμελλος: Έτοιμη εδώ και πολύ καιρό να κάνει αυτό το βήμα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ


Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι η ΚΟ θα «στηρίξει» το νομοσχέδιο αν και «ατελές» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος κατά την παρέμβαση στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού. Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι «έτοιμη εδώ και πολύ καιρό να κάνει αυτό το βήμα», ενώ διερωτήθηκε αν είναι το ίδιο έτοιμοι και οι βουλευτές της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «ανεπάρκεια» της ΝΔ να το ψηφίσει μόνη της. Ο κ. Φάμελλος έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό. «Πρώτον η ΝΔ έχει την επάρκεια να περάσει μόνη της αυτό το νομοσχέδιο; Δεύτερο, επιμένετε στην προτροπή σας προς τους βουλευτές για αποχή από την ψηφοφορία;», είπε, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να ανασκευάσει λέγοντας ότι οφείλουν οι βουλευτές να σέβονται τον όρκο για το Σύνταγμα και να εκπροσωπούν τους πολίτες σεβόμενοι την ψήφο των πολιτών.

Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός θέλει να παρουσιαστεί ως μεταρρυθμιστής, μιας μεταρρύθμισης που δεν στηρίζει το ίδιο του το κόμμα


Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, δηλώνοντας ότι το κόμμα του τάσσεται από θέση αρχής υπέρ της ισότητας στο γάμο, όπως και σε κάθε ρύθμιση που αφορά στα δικαιώματα των πολιτών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Ο πρωθυπουργός θέλει να παρουσιαστεί ως μεταρρυθμιστής, μιας μεταρρύθμισης που δεν στηρίζει το ίδιο του το κόμμα. Μας διάβασε την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας. Ας την διάβαζε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Το κόμμα σας διαχρονικά δεν τα πήγαινε καλά με τα δικαιώματα, μόλις 19 βουλευτές της ΝΔ είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης και μας κάνετε και μαθήματα».

Η κόντρα Σκέρτσου - Κουτσούμπα


Η πρώτη κόντρα που εκτίναξε την ένταση μεταξύ Δημήτρη Κουτσούμπα και Άκη Σκέρτσου ήρθε, όταν ο ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει κερκόπορτα στην εμπορευματοποίηση της υιοθεσίας και της τεκνοθεσίας ενώ ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία. Δεν δίνουμε άλλοθι σε μια επίπλαστη προοδευτικότητα είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσούμπας.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σχολίασε πως « είναι ιστορική αυτή η ψηφοφορία και δυστυχώς, λυπάμαι πάρα πολύ που το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων. Ο κ. Κουτσούμπας αφιέρωσε 43 λεπτά για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ένα κόμμα, το οποίο λέει ότι είναι κοντά στον άνθρωπο, κοντά στα δικαιώματα του ανθρώπου αλλά τελικά μάχεται για μια πάλη ιδεών που δεν αφορά τα πραγματικά ανθρώπινα προβλήματα του σήμερα, αποφάσισε να μείνει εκτός αυτής της σημαντικής θεσμικής κατάκτησης». Καυστικός ο υπουργός Επικρατείας συνέχισε «είδαμε σήμερα μια σκέψη η οποία είναι ολοκληρωτική, απολιθωμένη και μονολιθική".

Βελόπουλος: Λειτουργείτε με φόβο και τρόμο



Ο πρόεδρος της ΕΛΛ ΛΥΣΗΣ Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε αντιχριστιανικό το νομοσχέδιο και ανέφερε ότι «λειτουργείτε με φόβο και τρόμο. Λέτε ότι θα τεθούν εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό όποιοι δεν υπερψηφίσουν το ν/σ, με εξαίρεση τον κ. Βορίδη. Το ερώτημα που γεννάται είναι: γιατί όλοι, εκτός του κ. Βορίδη; Τον ετοιμάζετε για νέο κόμμα, για τους δήθεν δεξιούς; Και γιατί θα τεθούν εκτός κυβέρνησης και όχι εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Ή πάτε συντεταγμένα και ψηφίζετε ή όσοι τεθούν κατά της γνώμης του πρωθυπουργού καρατομούνται».

Χαρίτσης: Το νομοσχέδιο είναι μια νίκη αυτού του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ κι έτσι πρέπει να καταγραφεί


Υπερψηφίζει «χωρίς αστερίσκους» το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ, Αλέξης Χαρίτσης κατά τη παρέμβασή του στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην κυβέρνηση για τις «ελλείψεις» του νομοσχεδίου όσον αφορά τη γονεϊκότητα. Αναφερόμενους στους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για ισότητα, τόνισε πως «το νομοσχέδιο είναι μια νίκη αυτού του κινήματος κι έτσι πρέπει να καταγραφεί, γιατί του ανήκει».

Νατσιός: Μην μολύνετε την ιερή λέξη της οικογένειας


«Μην μολύνετε την ιερή λέξη της οικογένειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Ο Δημήτρης Νατσιός δήλωσε ότι «θεωρώ ότι η Βουλή βιώνει μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του κοινοβουλευτικού βίου τού νέου ελληνισμού. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισήγαγε για ψήφιση στην Ολομέλεια ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο, την θέσπιση του ψευτογάμου των ομοφυλόφιλων».

Στίγκας: Με το σημερινό νομοσχέδιο βάζουμε ταφόπλακα στη γνήσια ελληνική οικογένεια


Την έντονη αντίθεση των «Σπαρτιατών» στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια. «Με το σημερινό νομοσχέδιο βάζουμε ταφόπλακα στη γνήσια ελληνική οικογένεια και ανοίγουμε την κερκόπορτα της εισαγωγής παιδιών με τεκνοθεσία και παρένθετη μητέρα από το εξωτερικό. Για τους ‘Σπαρτιάτες’ αυτό είναι ανεπίτρεπτο και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να ανατραπεί και να μην περάσει στην ελληνική οικογένεια».

Μπακογιάννη: Σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, η Βουλή αυτή εμβαθύνει τη δημοκρατία μας


«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Για κάποιους από μας, που είναι τριάντα χρόνια στη Βουλή αυτή, και έχουν ζήσει την εξέλιξη της κοινωνίας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, είναι ιστορική μέρα, διότι σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, η Βουλή αυτή εμβαθύνει τη δημοκρατία μας», ανέφερε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, στη συζήτηση για την ισότητα στο γάμο.

Κωνσταντοπούλου: Ναι στο νομοσχέδιο χωρίς αμφιβολίες, χωρίς αστερίσκους 



«Η Πλεύση Ελευθερίας δεν έχει κανένα δισταγμό και καμία αμφιβολία, να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς αμφιβολίες, χωρίς αστερίσκους και να δώσει παράδειγμα ηγεσίας. Γιατί, η ηγεσία είναι το παράδειγμα. Ηγεσία δεν είναι να παίζεις κομματικά παιχνίδια και να επιτρέπεις να διαιωνίζονται οι διακρίσεις και το μπόουλινγκ στη κοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου καλώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ξεκαθαρίσει στους βουλευτές του ότι «δεν είναι συνειδησιακό θέμα το να αμφισβητούν κάποιοι την ισότητα».