Βόμβα στα θεμέλια της συναίνεσης, που είχε επιτευχθεί ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση κατά την επεξεργασία στις επιτροπές της Βουλής, αποτέλεσε η τροπολογία που κατέθεσε η Νίκη Κεραμέως για την άμεση εφαρμογή της επιστολικής ψήφου των αποδήμων από τις επόμενες εθνικές εκλογές ακυρώνοντας την αρχική συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν υιοθετήσει θετική στάση για εφαρμογή στις ευρωεκλογές.

Η κίνηση, που αιφνιδίασε και στελέχη της ΝΔ, πυροδότησε αντιδράσεις από τα κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να προσανατολίζονται πλέον στην καταψήφιση του σημαντικού νομοσχεδίου, το καθένα για διαφορετικούς λόγους ή θέτοντας προϋποθέσεις για να το στηρίξουν στην αυριανή ψηφοφορία. Την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Διαβάστε ακόμα: Επιστολική ψήφος: Τι αλλάζει με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση - Όλες οι πληροφορίες, τι ισχύει


Ναρκοθέτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, για ανακολουθία λόγων και πράξεων στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής και στις βουλευτικές εκλογές.

Όπως ανέφερε ο Σ. Φάμελλος: «Η κυβέρνηση αποδείχθηκε και ασυνεπής και ανεπαρκής! Αποδείχθηκε ανάξια να αξιοποιήσει τη διάθεση συναίνεσης που δείξαμε. Ναρκοθέτησε την προσπάθεια ουσιαστικής σύγκλισης με αποκορύφωμα την εμπρηστική και τυχοδιωκτική χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) τροπολογία. Που παρότι απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία, εσείς όχι μόνο δεν την επιδιώξατε, αλλά με τη μεθόδευση τη ναρκοθετήσατε».

Μετά την ομιλία του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, πήρε τον λόγο και έθεσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ μία σειρά από καίρια ερωτήματα αναφορικά με τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας: «Πώς γίνεται να λες ότι είσαι υπέρ της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού για τις ευρωεκλογές αλλά όχι για τις εθνικές εκλογές; Τι λέτε δηλαδή σε έναν Έλληνα πολίτη που μένει στο Μπουένος Άιρες, ότι, ναι, στις ευρωεκλογές ψήφισε με επιστολική ψήφο, αλλά για τις εθνικές εκλογές πάρε ένα αεροπλάνο, ταξίδεψε για τρεις ώρες για να πας στη Βόρεια Αμερική που έχει εκλογικό τμήμα και ψήφισε από εκεί. Πώς γίνεται, αν καταλαβαίνω καλά, στην αρχή να λες “ναι” στην επιστολική ψήφο και μετά “όχι”; Ακόμη και αν διαφωνείς με μια διαδικασία, τι σχέση έχει αυτό με την ουσία, με το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορέσουν επιτέλους να μην έχουν πρακτικούς περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου; Πώς γίνεται ο πρόεδρός σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο αποδήμων και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο “όχι”; Ο πρόεδρός σας θα περιοδεύσει σε χώρες του εξωτερικού ενόψει ευρωεκλογών, τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ένα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Έλληνες, οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική για παράδειγμα: γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο, ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα;».


Τροποποιήσεις ζητάει το ΠΑΣΟΚ

Δύο προϋποθέσεις για να πει το «ναι» και να υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τις προωθούμενες ρυθμίσεις εάν, πρώτον, αποσυρθεί η τροπολογία που διευκολύνει τους απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν επιστολικά και στις εθνικές εκλογές.
  • Δεύτερη προϋπόθεση να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο για την επιστολική στις ευρωεκλογές ώστε εντός της επικράτειας να διευκολυνθούν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες (ηλικιωμένοι, φοιτητές, εποχιακά εργαζόμενοι) και όχι το σύνολο των ψηφοφόρων.
Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ επί της αρχής χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους.


Δριμεία κριτική από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, τήριξη από Κωνσταντοπούλου

Την απόσυρση του «άθλιου νομοσχέδιου», όπως το χαρακτήρισε, για την επιστολική ψήφο, μαζί με την τροπολογία Κεραμέως, που επεκτείνει το μέτρο στις βουλευτικές εκλογές για τους απόδημους, ζήτησε από την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπογράμμισε ότι τις συνέπειες αυτού του μέτρου θα τις δει σύντομα ο λαός και «η ευθύνη θα είναι όλη της κυβέρνησης και όσων της δίνουν χέρι βοήθειας».

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την επιστολική ψήφο άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Τη στήριξή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο δήλωσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς, όπως ανέφερε στην τοποθέτησή της, θα υπερψηφίσει το δικαίωμα των απόδημων Ελλήνων να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Ωστόσο η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία που αφορά την εφαρμογή του μέτρου και στις εθνικές εκλογές και να επανακαταθέσει σχέδιο νόμου μετά τη διεξαγωγή της ευρωκάλπης του Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι και τότε θα υπερψηφίσει τον νόμο.