Ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κος Ανδρέας Σπυρόπουλος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις στην επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, είπε: «Με τη στάση που κρατά η ΝΔ και με την συγκεκριμένη τροπολογία που ξαφνικά χθες εμφανίστηκε από την κα Κεραμέως στη Βουλή, είναι εμφανές ότι τορπιλίζεται η συναίνεση. Αποτελεί θεσμικό ατόπημα η συμπεριφορά αυτή προς μια κορυφαία διαδικασία και προς ένα πολύ σημαντικό αίτημα στο οποίο συναινούσε και η αντιπολίτευση και είναι το δικαίωμα και η δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν μέσω της επιστολικής ψήφου».

Σχετικά με την αντίρρησή τους στην καθολικότητα της επιστολικής ψήφου, επισήμανε: «Εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία, στην οποία αναλυτικά περιγράφουμε τους ψηφοφόρους οι οποίοι δυνητικά έχουν πρόβλημα όσον αφορά την μετακίνηση, έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, έχουν πρόβλημα όσον αφορά την εργασία τους, αλλάζει ο εργασιακός τόπος την περίοδο εκείνων των εκλογών και είναι πολύ δύσκολο να μεταβούν στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσουν. Να περιγράφονται όλα αυτά και να τους δοθεί η δυνατότητα και στην Ελλάδα να μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Αυτό είναι κάτι λογικό εμείς δεν καταλαβαίνουμε για ποιον λόγο το καθολικό μπορεί να βοηθάει σε αυτή τη διαδικασία. Είναι παράλογο κάποιος του οποίου το εκλογικό του κέντρο είναι δίπλα από το σπίτι του να μπαίνουμε σε μια διαδικασία επιστολικής ψήφου. Αυτό γίνεται σε συγκεκριμένες χώρες υπό συγκεκριμένες διαδικασίες και υπό συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας αυτό το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση δυστυχώς δεν παρουσιάζει αυτές τις δικλείδες ασφαλείας οι οποίες να επιτρέπουν την καθολικότητα της συμμετοχής. Έχει πολλά κενά όσον αφορά και τη διαφάνεια και δεν καταλαβαίνουμε το λογικό επιχείρημα να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα».

«Είναι μια κοροϊδία από την πλευρά της ΝΔ, από τη μια ζητάς συναίνεση και καταθέτεις ένα νομοσχέδιο προς διαβούλευση και συζητάμε επί του συγκεκριμένου, η υπουργός η οποία φέρνει το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει μέχρι και χθες ότι απασχολεί μόνο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές και εμφανίζεται χθες το βράδυ στη Βουλή και λεει «έχω ένα kinder έκπληξη το επεκτείνουμε αυτό και στις βουλευτικές εκλογές». Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Η ΝΔ κοιτάει μόνο τα μικροκομματικά της συμφέροντα και δεν την ενδιαφέρει, ούτε τον κ. Μητσοτάκη, να υπάρχει ευρεία συναίνεση γιατί αν τον ενδιέφερε η αντιπολίτευση του το είχε δώσει. Εμείς είχαμε ξεκάθαρη άποψη ότι θα ψηφίζαμε επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αυτό το παίρνει και το πετάει στον κάλαθο των αχρήστων και κάνει μικροκομματικά παιχνίδια. Έτσι δεν διασφαλίζεται η συναίνεση για μεγάλα εθνικά ζητήματα», πρόσθεσε.

*Διαβάστε εδώ: ΠΑΣΟΚ: Η τροπολογία Κεραμέως για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές έρχεται ξαφνικά και εκπρόθεσμα - Τορπιλίζει τη συναίνεση