Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την επιστολική ψήφο άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στην ομιλία του κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

"Δεν νομοθετείτε με βάση το καλό της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού, αλλά για το κομματικό και μόνο όφελός σας. Κάθε έξι μήνες αλλάζετε τον εκλογικό νόμο, όπως σας βολεύει.

Η επιστολική ψήφος είναι μέγα έγκλημα. Και αυτό φαίνεται από τις τέσσερις «κίτρινες κάρτες» που έδειξε για το νομοσχέδιο το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής", τόνισε ο κ.Βελόπουλος.

Αναφερόμενος στο τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε: "Η επιστολική ψήφος, κατά τον τρόπο που θέλει η ΝΔ, ισχύει πλήρως μόνο στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ισπανία, ενώ ισχύει εν μέρει στην Πολωνία και τη Σλοβενία. Δηλαδή, μόνο για ΑμΕΑ, υπερήλικες και νοσούντες. Σε τέσσερα κράτη, Τσεχία, Ιρλανδία, Μάλτα και Σλοβακία, δεν ψηφίζουν οι διαμένοντες στο εξωτερικό. Στα υπόλοιπα κράτη ψηφίζουν οι διαμένοντες στο εξωτερικό είτε δια ζώσης, αυτοπροσώπως, είτε με επιστολική ψήφο, είτε δια αντιπροσώπου.

Η Εσθονία, μάλιστα, έχει θεσπίσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω διαδικτύου, τόσο για το εξωτερικό όσο και για το εξωτερικό".

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο κ. Βελόπουλος σημείωσε ότι είναι η πρώτη χώρα που εφάρμοσε την επιστολή ψήφο, ενώ προσέθεσε: "Και γιατί σας λέμε ότι η επιστολική ψήφος είναι κερκόπορτα για τη νοθεία της εκλογικής διαδικασίας; Γιατί το 2005, στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογικής Μεταρρύθμισης, υπό τον πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα επιστολικά ψηφοδέλτια παραμένουν η μεγαλύτερη πηγή πιθανής νοθείας των ψηφοφόρων»".

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι γεννώνται διάφορα ερωτήματα με την επιστολική ψήφο, όπως:

- Αναφορικά με την αποστολή του φακέλου στον εκλογέα, θα θέλαμε να μας πείτε πώς θα παραλάβει ο εκλογέας τον φάκελο; Συστημένο; Με κούριερ; Και πώς θα επιβεβαιωθεί η παραλαβή του;

- Κατά την παραλαβή του φακέλου, ποιος θα ελέγχει τη διαδικασία; Θα υπάρχουν εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων; Και ποιος θα επιβεβαιώνει εάν οι φάκελοι εσωκλείουν τα απαιτούμενα έγγραφα;

- Σε ποιο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο θα αποσταλούν οι φάκελοι;

- Θα εγκατασταθεί κλειστό κύκλωμα καταγραφής; Και πώς θα διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου;

- Δεν θα μπορεί τρίτο πρόσωπο να ψηφίσει στη θέση αποθανόντος;

- Εξασφαλίζεται με κάποιο τρόπο η δυνατότητα ελέγχου και ενημέρωσης των εκλογικών καταλόγων για το ποιος ψηφίζει και ποιος δεν μπορεί;

- Εξασφαλίζεται η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από τους νεκρούς";

Επίσης, ο κ.Βελόπουλος ισχυρίστηκε ότι "έρχεται νοθεία με την επιστολική ψήφο", ενώ προσέθεσε: "Στις προηγούμενες εκλογές οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια που ήρθαν από τη Γερμανία ήταν ανοιχτοί. Επίσης, δεν έχει γίνει εκκαθάριση των νεκρών. Μιλάμε για 500.000 ψηφοφόρους που είναι άνω των 90 ετών. Δηλαδή, μιλάμε για το 8% του εκλογικού σώματος. Θα ψηφίσουν και οι νεκροί, θα ψηφίσουν και τα ζόμπι. Η αλήθεια είναι ότι τρέμετε μόνο εμάς. Τρέμετε την Ελληνική Λύση. Γι' αυτό και μας πολεμάτε. Δεν σας εμπιστευόμαστε. Εμείς θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την ιστορία, θα γίνουμε οι θεματοφύλακες του Συντάγματος. Θα είναι έτοιμοι 5.000 εκλογικοί αντιπρόσωποι, όπως κάναμε και στις προηγούμενες εκλογές. Σας ζητάμε όμως να απαιτήσετε να γίνει έλεγχος του λογισμικού".

Ακρίβεια και ομόφυλα ζευγάρια

Παράλληλα, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας, υποστηρίζοντας ότι με "πυροτεχνήματα - pass δεν λύνονται τα προβλήματα", ενώ αναρωτήθηκε "πώς θα πέσουν οι τιμές όταν έχεις ακριβή ενέργεια; Πώς θα πέσουν οι τιμές όταν δεν κάνεις εξορύξεις, όταν έχεις υπερφορολόγηση, όταν τα λιπάσματα είναι πανάκριβα, όταν ο πρωθυπουργός ικανοποιεί τους δήθεν συμμάχους εναντίον των Ελλήνων".

Τέλος, ο κ. Βελόπουλος έκανε αναφορά στο θέμα του γάμου ομοφύλων ζευγαριών, λέγοντας, μεταξύ άλλων: "Όσοι αυτή τη στιγμή ζητούν δημοψήφισμα, στην πραγματικότητα υπηρετούν το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη. Η Εκκλησία γνωρίζει πολύ καλά ότι κανένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να παραβιάσει τους ιερούς κανόνες της. Για την Εκκλησία δεν αρκεί μια ανακοίνωση. Ανακοινώσεις κάνουν τα κόμματα, όχι οι ηγέτες της Εκκλησίας".