Μισογεμάτο βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου το ποτήρι στον απόηχο της διήμερης διαδικασίας ενημέρωσης των «γαλάζιων» βουλευτών στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς σχετικά με την κυβερνητική πρωτοβουλία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Κυβερνητικά στελέχη, που εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία προώθησης του εν λόγω νομοσχεδίου, θεωρούν εξαιρετικά χρήσιμες τις δύο back to back συνεδριάσεις, στις οποίες τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ενημερώθηκαν από τον εισηγητή υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, αλλά και από ειδικούς στο συγκεκριμένο θέμα καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως η Κατερίνα Φουντεδάκη, καθώς παρατηρούν πως λύθηκαν απορίες, δόθηκαν απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα και εν πολλοίς εκτονώθηκε η ένταση που σοβούσε στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ως προς τούτο, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρούν καθόλου τυχαίες τις περιπτώσεις βουλευτών οι οποίοι μετά την εσωτερική διαδικασία στην Πειραιώς ξεπέρασαν τους προβληματισμούς που αρχικώς είχαν -χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των βουλευτών Μακάριου Λαζαρίδη και Τζίνας Οικονόμου από Καβάλα και Ευρυτανία, αντιστοίχως- και, τελικώς, θα αθροίσουν την ψήφο τους στα «ναι» της επερχόμενης κοινοβουλευτικής κάλπης.

*Διαβάστε εδώ: Ομόφυλα ζευγάρια: Η "γραμμή" του Μαξίμου για τους διαφωνούντες - Τα συμπεράσματα της διήμερης ενημέρωσης των βουλευτών της ΝΔ για το νομοσχέδιο

Στον αντίποδα, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει μία «σκληρή» ομάδα βουλευτών που είτε λόγω αξιακού κώδικα είτε επειδή σταθμίζουν τη μεσοπρόθεσμη προοπτική τους στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία δεν φαίνεται να μεταπείθονται και δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.


Το χρονοδιάγραμμα

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν -μετά και το διήμερο του εξαντλητικού και πολύωρου κυβερνητικού διαλόγου- την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία. Άλλωστε, ετέρα πηγή πληροφόρησης επιβεβαιώνει πως το νομοσχέδιο, εξαιρετικά λιτό, όπως περιγράφεται, έχει αποκτήσει πλέον την τελική του μορφή και έχει τον τίτλο «Ισότητα στον Γάμο».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφόρησης, το υπό κατάθεση νομοσχέδιο περιλαμβάνει 13 άρθρα, μεταβατικές διατάξεις, όπως η αναγνώριση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών στο εξωτερικό αλλά και των υιοθετημένων στην αλλοδαπή παιδιών, ενώ φιλοδοξεί να επιλύσει και εργασιακά ζητήματα.

Εκτός απροόπτου, ο προγραμματισμός, που φαίνεται να έχει κλειδώσει εδώ και ημέρες, όπως σας έχει ενημερώσει εγκαίρως η «Α», εμπεριέχει την εισαγωγή του συγκεκριμένου νομοθετήματος προς συζήτηση και έγκριση στο επερχόμενο υπουργικό συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου.

Ενδέχεται πάντως το υπουργικό να επισπευσθεί και να γίνει νωρίτερα. Θα ακολουθήσει κατά πληροφορίες μία εβδομάδα που το εν λόγω νομοσχέδιο θα αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση και άλλες τέσσερις ημέρες όταν και θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές και στην Ολομέλεια, με στόχο να ψηφιστεί γύρω στις 10 Φεβρουαρίου, πριν από τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Μόναχο για τη Διεθνή Διάσκεψη Ασφάλειας και Ινδία στις 16 και το διήμερο 21-22 Φεβρουαρίου αντιστοίχως.


Οι εκτιμήσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν επιμελώς να ποσοτικοποιούν τους αριθμητικούς στόχους μιας πιθανής κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, εφόσον βεβαίως ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν με νόημα ότι ο πήχυς για τα κυβερνητικά «ναι» στο εν λόγω νομοθέτημα δεν έχει πολιτικό νόημα από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να επιβάλει κομματική πειθαρχία αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.

Ωστόσο, και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών που γνωρίζουν σαν την παλάμη τους τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία υπολογίζουν σε περίπου 40 και περισσότερους τους βουλευτές που δεν θα υπερψηφίσουν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Σε αυτή την ομάδα ανήκουν μεταξύ άλλων οι Α. Σαμαράς, Μ. Βορίδης, Θ. Πλεύρης, Κ. Καραγκούνης, Α. Κατσανιώτης, Α. Καραμανλή, Μ. Χρυσομάλλης, Ευρ. Στυλιανίδης, Σ. Σιμόπουλος, Α. Συρίγος, Α. Δαβάκης, Α. Δημοσχάκης, Β. Γιόγιακας, Θ. Καράογλου, Χ. Μπουκώρος, Χ. Αθανασίου, Π. Μαντάς, Κ. Κατσαφάδος, Ν. Βλαχάκος, Κ. Βλάσσης, Χ. Κέλλας, Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Ι. Τραγάκης, Μ. Σαλμάς, Δ. Κυριαζίδης, Ν. Μηταράκης, Σ. Γκίκας, Γ. Γεωργαντάς, Γ. Καρασμάνης. Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν ότι η μερίδα του λέοντος από την προαναφερθείσα ομάδα θα κινηθεί τελικώς στην αποχή, κάτι, βεβαίως, που μένει να επιβεβαιωθεί την κρίσιμη ώρα.


Στην γκρίζα ζώνη

Στην περιοχή των προβληματισμένων εξακολουθούν να φιγουράρουν οι υφυπουργοί Γιάννης Κεφαλογιάννης, Σταύρος Κελέτσης και Μαρία Κεφάλα. Επίσης, ο πρώην υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος και οι βουλευτές Ι. Καλλιάνος, Ν. Παναγιωτόπουλος, Θ. Ρουσόπουλος, Δ. Χατζηδάκης, Μ. Λιβανός, Σ. Πέτσας, Γ. Βλάχος, Θ. Μπούρας, Γ. Ανδριανός, Γ. Στύλιος, Γ. Παππάς, Χ. Δερμεντζόπουλος, Α. Βεσυρόπουλος, Λ. Τσαβδαρίδης, Κ. Κεφαλογιάννης, Φ. Παππάς, Δ. Κούβελας, Α. Σπάνιας, Μ. Παπαδόπουλος, Μ. Σούκουλη, Χ. Καπετάνος, Θ. Καββαδάς, Σ. Τσιλιγγίρης, Λ. Βασιλειάδης, Φ. Μπαραλιάκος, Χ. Στεφανάδης, Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης, Σ. Παπασωτηρίου, Γ. Γιάννης.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή