Έπειτα από σχεδόν έξι ώρες συζήτησης, δυόμισι ώρες τη Δευτέρα και σχεδόν τρεισήμισι την Τρίτη, ολοκληρώθηκαν οι κύκλοι ενημέρωσης στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για την κυοφορούμενη νομοθετική πρωτοβουλία που νομιμοποιεί τον γάμο ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία.

Σε μια πρώτη αποτίμηση της διήμερης διαδικασίας, όπου τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενημερώθηκαν λεπτομερώς από τον υπουργό Επικρατείας και εισηγητή του νομοσχεδίου, Άκη Σκέρτσο, για τις πτυχές της νομοθετικής ρύθμισης και είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις επιφυλάξεις, τις αντιρρήσεις τους αλλά και τις απορίες τους για τη ρύθμιση, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για τον διήμερο διάλογο, ο οποίος χαρακτηρίζεται εποικοδομητικός, καθώς δόθηκε η ευκαιρία στους βουλευτές να θέσουν τους προβληματισμούς τους για την προωθούμενη ρύθμιση και στις περισσότερες περιπτώσεις να λάβουν τις σχετικές απαντήσεις από τον επισπεύδοντα υπουργό, έτσι ώστε να κατασταλάξουν στην οριστική τους απόφαση για τη στάση που θα τηρήσουν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, εκτιμά πως η διήμερη συζήτηση θα αποφέρει καρπούς, μια και οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν ενδελεχώς για τις προθέσεις της κυβέρνησης και να θέσουν επί τάπητος νομικά ζητήματα που έχουν εγερθεί, με βασική στόχευση να παραμένει η μεταστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων εκ των αμφιταλαντευόμενων βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση πάντως το μήνυμα που στέλνουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές είναι πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ρήγμα στο κυβερνών κόμμα, αντιθέτως η ΝΔ απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και είναι επόμενο να υπάρχουν πολλές απόψεις.

Ομόφυλα ζευγάρια: Οι ενστάσεις για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου

Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου ήταν από τη μία ιδεολογικού περιεχομένου, ενώ εκφράστηκαν και προβληματισμοί από μέλη της Κ.Ο., κυρίως της Περιφέρειας, οι οποίοι μετέφεραν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για το νομοσχέδιο, με έμφαση στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ζητήθηκαν διευκρινίσεις για επιμέρους ζητήματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σε ένα από τα αμέσως επόμενα Υπουργικά Συμβούλια.

Το μήνυμα του Μαξίμου, όπως εκφράστηκε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος έχει αναλάβει μεγάλο μέρος της αποστολής για την επιχείρηση πειθούς των «αντιφρονούντων», είναι ότι καθένας από τους «γαλάζιους» βουλευτές έχει το δικαίωμα να ψηφίσει όπως επιθυμεί, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην επιβάλει κομματική πειθαρχία στην ψήφο των βουλευτών της ΝΔ, ωστόσο ζητήθηκε από τους βουλευτές που διαφωνούν με την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία να μην «προπαγανδίζουν» υπέρ της καταψήφισης του νομοσχεδίου στις δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Συνεννόηση για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε να υπάρχει συνεννόηση με τους βουλευτές της ΝΔ αναφορικά με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να συνυπάρξουν βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, υποστηρίζοντας διαφορετική άποψη για το νομοσχέδιο.

Σε αντίθεση με το κλίμα της πρώτης ημέρας, κατά την οποία η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλότερους τόνους και δεν έλειψαν οι διαφωνίες για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, η δεύτερη ημέρα του «φροντιστηρίου» κύλησε ομαλότερα, με τον Άκη Σκέρτσο να παρουσιάζει την κυβερνητική επιχειρηματολογία για τη ρύθμιση, επισημαίνοντας πως το σχέδιο νόμου δεν έχει πρόθεση να διχάσει την κοινωνία, αντίθετα στοχεύει στην αποκατάσταση αδικιών και κοινωνικών ανισοτήτων, με στόχο τη νομική κατοχύρωση μιας πραγματικότητας που καταγράφεται στη χώρα και σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των παιδιών.

Στη δεύτερη φάση της συζήτησης συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, παίρνοντας τη θέση του υπουργού Υγείας και έτερου αντιπροέδρου, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος συμμετείχε στην πρεμιέρα του κύκλου ενημέρωσης. Στην ενημέρωση συμμετείχαν ακόμα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, και ο γραμματέας της «γαλάζιας» Κ.Ο., Σταύρος Καλαφάτης.

Παρούσες κατά τη δεύτερη ημέρα οι καθηγήτριες και συντάκτριες του σχεδίου νόμου, Λίνα Παπαδοπούλου και Κατερίνα Φουντεδάκη, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα των βουλευτών και να φωτίσουν περαιτέρω τις πτυχές της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Διαβάστε ακόμα: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Χωρίς εντάσεις ο δεύτερος κύκλος ενημέρωσης των βουλευτών της ΝΔ - Το παρασκήνιο και γιατί άλλαξε θέση ο Μ. Λαζαρίδης

Αρνητικός παραμένει ο βουλευτής της ΝΔ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τοποθετήθηκε εκτενώς επί των νομικών ζητημάτων, ενώ προβληματισμένος εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης εξέφρασε τους προβληματισμούς του για το νομοσχέδιο, ζητώντας παράλληλα από τον Άκη Σκέρτσο ενημέρωση για τα στοιχεία για τις υιοθεσίες.

Ενστάσεις διατυπώθηκαν, μεταξύ άλλων, από τους Μπάμπη Αθανασίου και Γιώργο Βλάχο, ενώ στην αρνητική τους θέση φαίνεται να επιμένουν οι βουλευτές Βασίλης Γιόγιακας και Μάξιμος Χαρακόπουλος. Στους προβληματισμένους εντάσσεται επίσης ο Θανάσης Λιούτας.

Διαβάστε ακόμα: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Οι κλειστές συσκέψεις Μητσοτάκη στο Μαξίμου και οι υπουργοί και υφυπουργοί που έχουν επιφυλάξεις

Κατά την πρώτη ημέρα, αντιρρήσεις για τη ρύθμιση εξέφρασαν ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ως προς το θέμα της τεκνοθεσίας, η Άννα Καραμανλή, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, ο Στέλιος Πέτσας, ο Νίκος Βλαχάκος, ο Κώστας Κατσαφάδος.

Μία ημέρα μετά την έναρξη των ενημερώσεων ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90,1, ενώ αντίστοιχη θέση διατύπωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στον ΑΝΤ1.

Την πρόθεσή της να καταψηφίσει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια επανέλαβε η βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή μιλώντας στο Action24, ενώ κλειστά κρατά τα χαρτιά της η υφυπουργός Μαρία Κεφάλα, που στο παρελθόν είχε διατυπώσει επιφυλάξεις.

Αλλαγή στάσης ως προς το επίμαχο νομοσχέδιο υπάρχει από τον βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη, που μιλώντας στο Mega δήλωσε πως θα υπερψηφίσει τη ρύθμιση, καθώς πείστηκε από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ενώ αρχικά είχε εκφράσει προβληματισμούς.

Ομοίως, η βουλευτής ΕυρυτανίαςΤζίνα Οικονόμου τάσσεται τελικά υπέρ της ρύθμισης μετά την παρουσία της στα γραφεία της Πειραιώς, ενώ λίγες ώρες πριν προσερχόμενη για τη συζήτηση εμφανίστηκε επιφυλακτική.

Στον αντίποδα, στους ένθερμους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, βάσει των παρεμβάσεών τους στη διήμερη συζήτηση, συγκαταλέγονται ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απόκτησης παιδιών μέσω της παρένθετης μητρότητας, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ο Κώστας Τσιάρας, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Σοφία Βούλτεψη, ο Βασίλης Σπανάκης. Θετικοί ήταν ακόμα οι βουλευτές Σέβη Βολουδάκη και Γιάννης Λοβέρδος.