Πολύ κοντά στη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα μας βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει άμεσες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της παρουσίασης και ανάλυσης των προθέσεών του στο μέτωπο αυτό.

Η αρχή θα γίνει με την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που θα παραχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ την ερχόμενη Τετάρτη, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δημόσιο διάλογο για την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.


Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Στόχος να έχει ψηφιστεί εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 


Κυβερνητικά στελέχη ερμηνεύουν την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να ξεκινήσει ο ίδιος μια συντεταγμένη συζήτηση για ένα ακανθώδες για τη Νέα Δημοκρατία θέμα ως σαφές σήμα ότι στην κυβέρνηση επιδιώκουν να έχει ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο αρκετά πριν από τις ευρωεκλογές, και συγκεκριμένα το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

*Διαβάστε ακόμα: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Προχωράει το νομοσχέδιο, όχι η απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης - Δηλώσεις Μητσοτάκη την Τετάρτη στην ΕΡΤ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του νομοθετήματος που θα έρθει το επόμενο διάστημα και το οποίο έχει ως κεντρική ιδέα στον πυρήνα του την επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη συνακόλουθη επέκταση του δικαιώματος τεκνοθεσίας. Στη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τονίσει ότι το υπό κατάρτιση σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να κάνουν χρήση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μια τέτοια μορφή, σημειωτέον, είναι η παρένθετη μητρότητα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν επιτρέπεται και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα κι αν εκεί επιτρέπονται ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία.

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών


Όπως είχε αποκαλύψει η «Απογευματινή της Κυριακής» πριν από λίγες εβδομάδες, με βάση τους κεντρικούς άξονες του τελικού πλαισίου, ο γάµος των οµόφυλων ζευγαριών θα αποτελεί πια µια κοινωνική πραγµατικότητα, στα πρότυπα των όσων ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, µε τις αντίστοιχες τελετές να λαµβάνουν χώρα στο σύνολο των κατά τόπους δηµαρχείων της επικράτειας και µε τις ίδιες ακριβώς συνθήκες που ισχύουν και για τις περιπτώσεις των ετεροφυλόφιλων πολιτών.

Ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, έστω και με τις δεδομένες αργές διαδικασίες, ενώ αν κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει παιδί βιολογικά πριν από τον πολιτικό γάμο, τότε ο/η σύζυγος θα μπορεί να το αναγνωρίζει.

Με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά υλοποιείται, και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν, μία από τις πιο πολυσυζητημένες εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Τι θα συμβεί με την κομματική πειθαρχία, τι θα ισχύσει για τους υπουργούς



Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου δεν θα συνοδεύει ο κανόνας της κομματικής πειθαρχίας, τουλάχιστον για τους κυβερνητικούς βουλευτές. Διαφορετική αναμένεται η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει ο πρωθυπουργός για τους υπουργούς, καθώς θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ενδεχόμενη καταψήφισή του να ενεργοποιεί αυτομάτως κυρώσεις.

Όπως είχε γράψει η στήλη big mouth του powergame.gr στα τέλη Νοεμβρίου, ακόμη κι αν ο κ. Μητσοτάκης δώσει τη δυνατότητα του «παρών» στους βουλευτές, για τους υπουργούς δεν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο. «Αυτό σημαίνει ότι θα τεθεί κανονικά και με τον νόμο κομματική πειθαρχία. Έτσι, αν κάποιος εκ των υπουργών καταψηφίσει ή απέχει από την κοινοβουλευτική διαδικασία, αυτομάτως θα θέσει εαυτόν εκτός κυβέρνησης και «παίζεται» αν θα μπορεί να διασωθεί και ως βουλευτής της Ν.Δ.».

Υπενθυμίζεται ότι κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, όπως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν και άλλοι που θα σκεφτούν σοβαρά την τελική στάση που θα κρατήσουν, ενώ εσχάτως πιο διαλλακτικός εμφανίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το πλέον πιθανό, πάντως, ενδεχόμενο είναι να προκριθεί η επιλογή της ψήφου κατά συνείδηση, όπως συνέβη και στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης. Σημειώνεται πως στη διαδικασία που είχε έρθει με πρωτοβουλία της διακυβέρνησης Τσίπρα, στα τέλη του 2015, το σημαντικότερο τμήμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (σ.σ.: της ΝΔ) είχε διαφοροποιηθεί από το «ναι» του νεοεκλεγέντος εκείνη την περίοδο στην αρχηγία της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τους συνολικά 75 βουλευτές που είχε εκλέξει η Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, υπέρ επί της αρχής ψήφισαν μόνο 19.


Εκκλησία



Ακόµα ένα µέτωπο µε το οποίο θα βρεθεί µε µαθηµατική ακρίβεια αντιµέτωπη η κυβέρνηση στο θέμα αυτό είναι, φυσικά, αυτό των παραδοσιακών δεσµών της «γαλάζιας» παράταξης µε την Εκκλησία, η οποία αναµένεται να αντιδράσει σθεναρά στο επίµαχο νοµοσχέδιο, µε τις σχετικές ζυµώσεις να έχουν ξεκινήσει ήδη στους κόλπους της Ιεραρχίας (ανεξαρτήτως της δυναµικής µε την οποία θα το πράξει κατά µόνας ο κάθε ιεράρχης). Είναι σαφές ότι το Μαξίµου θα επιδιώξει να καταστεί εφικτή µια όσο το δυνατόν πιο ήρεµη διαχείριση του ζητήµατος µέσω συνεννόησης των δύο πλευρών και µε κεντρικό άξονα την αποσύνδεση του γάµου από το θέµα της τεκνοθεσίας. Ακόµα, όµως, κι αν βρεθεί ένα modus operandi µε τα υψηλότερα εκκλησιαστικά κλιµάκια, υπάρχει και ο παράγων των απροσδιόριστων αντιδράσεων που θα οργανωθούν σε επίπεδο κατά τόπους ενοριών ή οργανώσεων και οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα επιχειρηθεί από ορισµένους να καταστούν πεδίο πολιτικής εκµετάλλευσης.


Σχετικά με το ζήτημα του νομοσχεδίου προς ψήφιση που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και την τεκνοθεσία, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε αναφέρει πρόσφατα: «Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας», τονίζοντας πως «ένα παιδί που θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες τι δικαιώματα θα έχει»

*Διαβάστε ακόμα: Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος: Σύγχρονοι Ηρώδεις όσοι δρομολογούν την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Ο προβληµατισµός που επικρατεί σε µια µερίδα βουλευτών και κυβερνητικών παραγόντων της Ν.∆. σχετικά µε το πολυσυζητηµένο νοµοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νοµιµοποίηση των γάµων των οµόφυλων ζευγαριών φαίνεται από τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν στα «Π» µια σειρά εξ αυτών, δίνοντας ένα πρώτο στίγµα των σχετικών ζυµώσεων. Σηµειωτέον ότι µπορεί ο πρωθυπουργός λίγα 24ωρα µετά τις εθνικές εκλογές να δήλωνε ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιµη και ώριµη» σε ό,τι αφορά τα δικαιώµατα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ωστόσο ο σκεπτικισµός µε τον οποίο αντιµετωπίζει το θέµα ένα σηµαντικό κοµµάτι παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.∆. ενισχύει περαιτέρω τις τάσεις διαφοροποίησης κοµµατικών στελεχών.


Η ομάδα που θα εξηγήσει τις ρυθμίσεις


Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για να εξηγηθεί από κυβερνητικής πλευράς η αναγκαιότητα μιας τέτοιας ρύθμισης, το Μέγαρο Μαξίμου θα συγκροτήσει μία ομάδα στελεχών που θα αναλάβουν την εν λόγω αποστολή. Μεταξύ άλλων σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

Επίσης αναμένεται να επιστρατευτούν υπουργοί που έχουν τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Σοφία Ζαχαράκη, η Λίνα Μενδώνη, η Νίκη Κεραμέως και η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως αναφέρεται, σε αυτή την ομάδα θα προστεθούν και άλλοι υπουργοί, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ με σαφήνεια είχε τοποθετηθεί και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μπροστά αναμένεται να βγουν επίσης «γαλάζιοι» βουλευτές, όπως η γραμματέας του κόμματος, Μαρία Συρεγγέλα, αλλά και βουλευτές της νεότερης γενιάς, όπως οι βουλευτές Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης και Νεφέλη Χατζηϊωαννίδου.

Τέλος, όταν ξεκινήσει η συζήτηση, θα τοποθετηθεί και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος είναι παντρεμένος με τον σύντροφό του Μιχάλη από το 2009 στο Λονδίνο και από το 2017 έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.


Δημοσκοπήσεις


Χρήσιμο εργαλείο για τη δρομολόγηση των παραπάνω εξελίξεων που αφορούν τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ήταν για την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για το θέμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Pulse», που παρουσιάστηκε πρόσφατα στον ΣΚΑΪ. στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» πάνω από τους μισούς (52%) απάντησαν «θα επιθυμούσα να επιτραπεί» (20%) ή «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί» (32%). Το 33% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ ο ένας στους δέκα δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο τι θα γίνει.

Σχετικά με το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, το 56% των ερωτηθέντων απάντησε μάλλον/σίγουρα αρνητικά στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου;», ενώ το 36% απάντησε σίγουρα/μάλλον θετικά.