Απολύτως στοχευµένη στρατηγικά και ενταγµένη στο γενικότερο επιχειρησιακό πλαίσιο της Ν.∆., ενόψει των επικείµενων ευρωεκλογών, ήταν η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βγει ο ίδιος µπροστά σε αυτή τη συγκυρία και να υπερασπιστεί, ενώπιον παράταξης και κοινωνίας, το σχέδιό του για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών και την υιοθεσία. Πέραν της προσωπικής του δέσµευσης τα πρώτα εικοσιτετράωρα µετά την εκλογική νίκη του Ιουνίου, η οποία ήρθε ως αποτέλεσµα της σταθερής προσήλωσής του στο κοµµάτι των ανθρώπινων δικαιωµάτων και στο κεντρώο πρόσηµο της διακυβέρνησής του, µε τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά δροµολογήθηκε η ψήφιση του πολυσυζητηµένου νοµοσχεδίου, η οποία ουσιαστικά αποτυπώνει το τακτικό πλάνο του Μαξίµου µέχρι την ώρα της κάλπης.

Βλέπετε, τόσο ο Αµερικανός γκουρού της Επικοινωνίας, Σταν Γκρίνµπεργκ, όσο και το σύνολο των κορυφαίων στελεχών της πρωθυπουργικής αυλής, προεξάρχοντος του υπουργού Επικρατείας, Ακη Σκέρτσου, ο οποίος είναι αρµόδιος για τον συντονισµό και τον βασικό προγραµµατισµό του κυβερνητικού έργου, έχουν υπογραµµίσει την ανάγκη να έρθουν εµπροσθοβαρώς όλα τα λεγόµενα δύσκολα θέµατα της ατζέντας Μητσοτάκη, ώστε το τελευταίο διάστηµα της προεκλογικής περιόδου να υπάρχει απολύτως καθαρό τοπίο.

*Διαβάστε ακόμα: Γιατί ο πρωθυπουργός φέρνει τώρα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Η πολιτική συγκυρία που ευνοεί την κυβέρνηση


Να κλείνουν τα µέτωπα


«∆εν πρέπει να σέρνονται όλα αυτά µέχρι τις ευρωεκλογές, µε το αιτιολογικό να έρθουν µετά την εκλογική διαδικασία. Αν συµβεί αυτό θα δοθεί η ευκαιρία στην αντιπολίτευση να δηµιουργεί τεχνηέντως εντυπώσεις, οι οποίες, σε µία αναµέτρηση µε τα χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών, όπου υπάρχει παραδοσιακά έντονο το στοιχείο της µεµονωµένης έκφρασης πολιτικής απογοήτευσης και φυσικά της χαλαρότητας, θα µπορούσε να έχει επίπτωση στη διαµόρφωση του εκλογικού χάρτη», τονίζουν συνοµιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Πρόκειται ουσιαστικά για την εξέλιξη της γενικότερης λογικής, ότι όλα τα µεγάλα µέτωπα σε µια κυβερνητική θητεία θα πρέπει να ανοίγουν και να κλείνουν το δυνατόν γρηγορότερα, ανεξαρτήτως συνθηκών. Ως εκ τούτου, δεν είναι τυχαίο ότι εκτός της περίπτωσης των οµόφυλων ζυγαριών, µπήκε σε νοµοθετική τροχιά το κοµµάτι της λειτουργίας των µη κρατικών Πανεπιστηµίων, έκλεισε η εκκρεµότητα αναφορικά µε το Μεταναστευτικό και τις ανάγκες στο επίπεδο της εξασφάλισης της οµαλότητας στο πλαίσιο για τους εργάτες γης (και όχι µόνο), ενώ ταυτόχρονα δροµολογήθηκε το κορυφαίο για την κυβέρνηση εγχείρηµα της αξιολόγησης των διοικήσεων των δηµόσιων φορέων.


Οι προκλήσεις


Οπως ήταν φυσικό, το µέτωπο αυτό είχε επιφέρει συζητήσεις επί συζητήσεων στους κόλπους του παραδοσιακού στελεχικού δυναµικού της Ν.∆., δεδοµένου του διαχρονικού ενδιαφέροντος κοµµατικών παραγόντων (όλων των παρατάξεων και όλων των βαθµίδων) για τη στελέχωση θέσεων κλειδιών στο ελληνικό ∆ηµόσιο. Ιδιαίτερα δε σε ό,τι έχει να κάνει µε τις προβλέψεις για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, ο ηγετικός πυρήνας της κυβέρνησης εκτιµά ότι ο τρόπος µε τον οποίο ετοιµάζονται να αντιδράσουν οι γνωστές πολιτικές -και µη- δυνάµεις που λυµαίνονταν όλα αυτά τα χρόνια το δηµόσιο Πανεπιστήµιο (µε λουκέτα στις σχολές και παντός είδους διαµαρτυρίες) θα συσπειρώσει εκ νέου γύρω από την κυβέρνηση ένα κοµµάτι της λεγόµενης παραδοσιακής δεξιάς βάσης της Ν.∆., το οποίο εµφανίζεται δυσαρεστηµένο από τις εξελίξεις γύρω από τα οµόφυλα ζευγάρια.

Σε αυτό λοιπόν ακριβώς το σηµείο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον νέο πολιτικό προϊστάµενο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του οποίου η επιστροφή στην Κατεχάκη σηµατοδοτεί την επιθυµία του πρωθυπουργού για µια κυβερνητική επανεκκίνηση στο προνοµιακό για τη Ν.∆. πεδίο της Ασφάλειας, θα πρέπει να επιδείξει άµεσα ανακλαστικά, αλλά και πολιτική αποφασιστικότητα για την οµαλή προώθηση του σχετικού νοµοσχεδίου. Σε δεύτερο πλάνο, υπάρχει ως προς αυτό το ζήτηµα και η απολύτως βάσιµη ανάλυση, ότι οι όποιες δεξιές απώλειες παρατηρηθούν µε φόντο τη χαλαρότητα της ευρωκάλπης (για την ώρα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον κρίνονται περιορισµένες και απολύτως διαχειρίσιµες) θα µπορούσαν να καλυφθούν από την αύξηση της συµµετοχής του απόδηµου Ελληνισµού, στις τάξεις του οποίου η Ν.∆. διαθέτει παραδοσιακή δυναµική -που τώρα ενισχύεται µε τη σχετική καµπάνια- και ο οποίος σε τέτοιου είδους κοινωνικές τοµές είναι πολύ πιο εξοικειωµένος λόγω της υιοθέτησης αντίστοιχων νοµοθετηµάτων στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια.


Αποτελέσµατα


Από κει και πέρα, είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το σύνθηµα για µία γενική επίθεση εναντίον της ακρίβειας, που ούτως ή άλλως ξεκίνησε µε την ανακοίνωση των τεσσάρων νέων µέτρων από την πλευρά του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, προκειµένου να υπάρξει αισθητό αποτέλεσµα στην κοινωνία το αµέσως επόµενο διάστηµα. Αυτό άλλωστε θα είναι και το µεγάλο όπλο στη φαρέτρα των µελών της Κοινοβουλευτικής Οµάδας που θα κληθούν να περιοδεύσουν στις περιφέρειές τους, στη σκιά της φυσιολογικής φθοράς που προκάλεσαν µια σειρά από αστοχίες και λάθος εκτιµήσεις σε κοµβικούς τοµείς το πρώτο εξάµηνο της νέας διακυβέρνησης, αλλά και οι παραπάνω υποθέσεις που άγγιξαν το µαλακό υπογάστριο µιας σηµαντικής µερίδας της σταθερής εκλογικής δεξαµενής του κυβερνώντος κόµµατος.