Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με το καλλιτεχνικό έργο στο προξενείο της Νέας Υόρκης μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης.

«Η τέχνη φυσικά δεν πρέπει να φιμώνεται αλλά το Προξενείο δεν είναι γκαλερί»

«Θεωρώ ότι το Προξενείο είναι ένας χώρος που εκπροσωπεί το κράτος, θεωρώ ότι η τέχνη φυσικά δεν πρέπει να φιμώνεται αλλά το Προξενείο δεν είναι γκαλερί. Υπάρχουν χώροι στα Προξενεία στους οποίους θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε κάποιες εκθέσεις αλλά μην ξεχνάμε ποτέ και τις ευαισθησίες που έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Οι χώροι του Προξενείου θα πρέπει να δίνονται με πολύ φειδώ έτσι ώστε να γίνονται πράγματα μέσα σε αυτά τα οποία θα τονώνουν το εθνικό φρόνημα και την εξωστρέφεια των Ελλήνων», είπε αρχικά ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

«Συνεχίζω να έχω ενστάσεις για την τροπολογία με τους μετανάστες»

Αναφορικά με τις ενστάσεις του για την ρύθμιση για τους μετανάστες, ο κ. Κατσανιώτης σημείωσε: «Συνεχίζω να έχω ενστάσεις και ελπίζω ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Καιρίδης να έχουν δίκιο και εγώ να έχω άδικο γιατί θεωρώ ότι στην ουσία αυτή η τροπολογία κλείνει το μάτι στους διακινητές ή δίνει ένα μήνυμα προς τα έξω που για μένα δεν είναι καλό και από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι δεν θα λύσει το τεράστιο πρόβλημα των εργατικών χεριών».

ΔΗΜ: Το ψηφίσατε όμως

«Φυσικά γιατί είναι ένα θέμα στο οποίο αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μεγαλύτερο πολιτικό θέμα. Είναι ένα θέμα στο οποίο έχουμε ενστάσεις και είναι η δουλειά του βουλευτή να έχει ενστάσεις. Αν έλεγα ''διαφωνώ'' δεν θα το ψήφιζα, εγώ λεω ότι έχω ενστάσεις, θεωρώ ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά αφού η κυβέρνηση την οποία υπηρετώ και στηρίζω θεωρεί ότι είναι αλλιώς τα πράγματα το ψηφίζω, και θα είμαι εδώ να παρακολουθώ αν πραγματικά αυτό θα είναι προς την καλή ή προς τη λάθος κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.

«Για μένα η τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια είναι κόκκινη γραμμή»

Αναφορικά με το θέμα του γάμου των ομοφύλων και της τεκνοθεσίας, ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε: «Η ΝΔ είναι ένα πολύ μεγάλο κόμμα που ξεκινάει από τη Δεξιά και καταλήγει στο Κέντρο, έχει απόψεις, συνθέτει απόψεις, προχωράει τα πράγματα. Σε θέματα αξιακά όπως είναι όχι ο γάμος των ομοφύλων αλλά η τεκνοθεσία των ομοφύλων νομίζω ότι ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να τοποθετηθεί και εκεί δεν μπορεί να μπει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είναι ένα μεγάλο αξιακό θέμα. Εγώ προσωπικά έχω πει εδώ και καιρό ότι για μένα η τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια είναι κόκκινη γραμμή».

ΔΗΜ: Και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες ομοφύλων και όταν πεθαίνει ο γονιός αυτός που χωράει κάτω από το νομικό πλαίσιο το παιδί μπορεί να καταλήξει σε ένα ίδρυμα ενώ έχει τον άλλο γονιό εν ζωή

«Αυτή είναι μια πολύ μικρή η πραγματικότητα, για ένα παιδί δεν θα αλλάξουμε τον ιστό της κοινωνίας της χώρας. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει μια κοινωνική συνοχή... Η τεκνοθεσία είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση και εμπεριέχει στοιχεία έρευνας και επιστημονικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να μπουν στο διάλογο, αυτά δεν έχουν μπει ακόμα. ...Αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας δεν είναι τι θα συμβεί με ένα ή με δύο παιδιά που μεγαλώνουν αυτή τη στιγμή με ομόφυλα ζευγάρια αλλά τι θα συμβεί στην ελληνική κοινωνία αν αυτό το πράγμα περάσει ως κανονικότητα», ανέφερε ο ίδιος.

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα στην ένσταση, έχουν δικαίωμα στη διαφωνία, έχουν δικαίωμα στο να λένε σθεναρά τις απόψεις τους. Άλλο πράγμα είναι τα μεγάλα αξιακά θέματα όπως η τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών και άλλο πράγμα είναι θέματα όπως αυτό το οποίο για μένα μπλέκει λάθος το μεταναστευτικό με τα εργατικά χέρια στα οποία έχουμε ενστάσεις, τις διατυπώνουμε δημοσίως, θα περιμένουμε το αποτέλεσμα αλλά και λάθος να εχει γίνει σε αυτό μπορεί να γυρίζουν πίσω τα πράγματα στο άλλο όχι», κατέληξε ο Ανδρέας Κατσανιώτης.