Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση του ονόματος του νέου φορέα των στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν και οι πρώτες διαφωνίες μεταξύ των στελεχών που συνθέτουν τη Νέα Αριστερά με αφορμή την ενδεχόμενη συνεργασία τους με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας της Νέας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πάντα ήμουν υπέρ των συμμαχιών. Αλλά πρέπει να είσαι κάτι, να λες κάτι, να ξέρεις τι θέλεις και μετά θα κάνεις τον συμβιβασμό. Μπορεί μετά με συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, να βρούμε συμβιβασμούς. Αλλά πρέπει να αρχίσεις από ένα στιβαρό κόμμα που ξέρει τι θέλει». Σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να βρεθεί πεδίο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «υποστηρίζω εδώ και χρόνια το κόκκινο-πράσινο, ελπίζω (να συνεργασθούμε) σε πολλά θέματα».

Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήρθε ως συνέχεια παρόμοιων απόψεων που είχαν εκφράσει στελέχη της «Ομπρέλας» που ανήκουν στη Νέα Αριστερά το προηγούμενο διάστημα. Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, η άποψη αυτή δεν βρίσκει σύμφωνα τα στελέχη των "6+6" ή, αν μη τι άλλο, κάποιους από αυτούς.


Η διαφωνία Τζανακόπουλου και τα "καρφιά" από Τζάκρη

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, πάντως, πριν από δύο μέρες εμφανίστηκε αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός φορέας που θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Νέα Αριστερά. Θα πρέπει να επισημανθεί, πάντως, ότι ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε πάντα με επιφύλαξη τη συνεργασία με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας της Νέας Αριστεράς σε συνέντευξή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε τη δυνατότητα για μία ισχυρή παρουσία στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, για μία ισχυρή παρουσία η οποία θα ξαναφέρει την Αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο με περηφάνια στο προσκήνιο. Θα συζητήσουμε με κινήσεις, με κινήματα πολιτών, με οικολογικά σχήματα τα οποία υπάρχουν. Όμως, σε αυτή τη φάση, με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής συμπόρευσης. Είναι άλλο πράγμα να υπάρξει μια κοινή στάση σε κάποιες κοινοβουλευτικές μάχες και άλλο πράγμα η πολιτική συμπόρευση πολιτικά, ιδεολογικά, προγραμματικά».

Όπως ήταν φυσικό, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη -η οποία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν είχε δεχθεί τα πυρά των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και ιδιαίτερα του Δημήτρη Τζανακόπουλου)- εκμεταλλεύτηκε το γεγονός προκειμένου να δείξει την πολυφωνία που υπάρχει στον νέο πολιτικό φορέα. «Από εκεί που εμείς οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν το πρόβλημα, τα σκουπίδια οι ΠΑΣΟΚοι που κατέστρεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η Νέα Αριστερά -της οποίας είναι στέλεχος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος- βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη».

Η αιχμή εναντίον του Δημήτρη Τζανακόπουλου έχει να κάνει με το περιστατικό που συνέβη το βράδυ των πρώτων εκλογών, όταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τσακώθηκε με τον Παναγιώτη Ρήγα για το θέμα της διεύρυνσης, λέγοντας μάλιστα «τα σκουπίδια οι ΠΑΣΟκοι μας κατέστρεψαν».


Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα νέα μηνύματα Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης κράτησε αποστάσεις από τη θέση της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που ζητεί να παραδώσουν τις έδρες τους οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς. «Τις έδρες και τις παίρνει και τις δίνει ο λαός, θα φανεί πολύ γρήγορα. Πριν από 150 μέρες οι σύντροφοί μας που έφυγαν από το κόμμα εκλέχτηκαν με αυτό το κόμμα, τώρα ο καθένας επιλέγει τι θα κάνει και τους αξιολογεί ο λαός. Οι έδρες είναι του λαού, δεν είναι κανενός άλλου», απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Την ίδια ώρα, σε νέα του παρέμβαση ο Αλέξης Τσίπρας από τη Ρώμη επικαλέστηκε τον Αντόνιο Γκράμσι για το καθήκον της Αριστεράς και τη σημασία της ενότητας μεταξύ των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «το θετικό για τις πολλαπλές μορφές της Αριστεράς και των προοδευτικών κομμάτων στη γειτονική Ιταλία είναι ότι τουλάχιστον ασχολούνται περισσότερο με τη Μελόνι, παρά με το να ανταλλάσσουν φίλια πυρά».

Απ' τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σύσταση προς τα στελέχη του, να μην βγαίνουν σε τηλεοπτικά παράθυρα μαζί με στελέχη της Νέας Αριστεράς, καθώς έτσι θα συνεχιστεί το κλίμα τοξικότητας και αντιπαράθεσης που υπήρχε το προηγούμενο χρονικό διάστημα.