«Υπάρχει ανάγκη να ορίσουμε όλοι μας, παρόλο που χώρισαν οι διαδρομές μας ξανά τον βασικό μας πολιτικό αντίπαλο και τον πολιτικό μας ανταγωνιστή, για τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ παραμένει η ΝΔ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, κληθείς να σχολιάσει το μέλλον του κόμματος μετά τις αποχωρήσεις και τη δημιουργία της νέας Κ.Ο από τους αποσχισθέντες.

«Η ενδυνάμωση του ευρύτερου προοδευτικού μπλοκ και οι δικές μας ιδέες να γίνουν ξανά πλειοψηφικές στην ελληνική κοινωνία και να γίνουν μειοψηφικές οι συντηρητικές πολιτικές. Αυτός είναι ο στόχος μας από εκεί και πέρα με τα άλλα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού τόξου το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τη νέα Αριστερά υπάρχει ένας εύλογος ανταγωνισμός όχι αντιπαλότητα όμως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κώστας Ζαχαρίαδης: Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του Τσακαλώτου

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Κώστας Ζαχαρίαδης σημείωσε: «Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του Ευκλείδη, εκλέχτηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από 150 μέρες δεν θεωρώ ότι κατέβηκε σε ένα κόμμα και σε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θεωρούσε το χυλό. Το ποιος είναι τι θα φανεί την επόμενη περίοδο και από την τοποθέτηση που κάνει στη Βουλή και από την τοποθέτηση που κάνει στην κοινωνία και την απόφαση θα την πάρει ο ελληνικός λαός. Θα δώσει στον καθένα τη δύναμη που πιστεύει ότι του αντιστοιχεί και θα αναδείξει από τα πράγματα και τον κύριο πολιτικό αντίπαλο της ΝΔ για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές».

Ερωτηθείς αν εντοπίζει μια προσπάθεια «αποτσιπροποίησης» της Νέας Αριστεράς, ο κ. Ζαχαρίαδης απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα θα φανεί από τον τρόπο με τον οποίo θα τοποθετηθούν την επόμενη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα νέο κόμμα διαφορετικό από το κόμμα στο οποίο βρίσκεται σήμερα και μέλος και βουλευτής ο Αλέξης Τσίπρας».

ΔΗΜ: Θεωρείτε ότι προσπαθούν να τραβήξουν μια γραμμή όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τον κ. Τσίπρα, να πουν ότι «εμείς είμαστε το νέο και ο Τσίπρας το παλιό»

«Αυτό θα το πουν αν το νομίζουν οι πρώην σύντροφοι μας, το θέμα είναι εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας. Εγώ πιστεύω ότι τα κόμματα πρέπει να κοιτάνε μπροστά, τα κόμματα βεβαίως έχουνε παρελθόν, δεν ξέρω αν κάποιος θα επιχειρήσει Τσιπροποιηση –αποτσιπροποίηση κλπ, κατά τη γνώμη μου δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η συζήτηση», επισήμανε ο ίδιος. 

«Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε ευθύνες παραιτούμενος από τη θέση του προέδρου»

Για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ζαχαρίαδης είπε: «Εγώ πιστεύω για τον Αλέξη Τσίπρα ότι ο ίδιος ανέλαβε ευθύνες παραιτούμενος από τη θέση του προέδρου, και πιστεύω ότι είναι ένας ηγέτης ο οποίος είναι από το μέλλον της Αριστεράς και της Προοδευτικής παράταξης και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

ΔΗΜ: Μπορεί να επιστρέψει;

«Αυτό είναι ένα θέμα δικό του. Δεν είναι κομψό εγώ να πω κάτι ή να κάνω κάποια παρότρυνση πόσω μάλλον που ο ίδιος είναι ενεργός και τοποθετείται στα πράγματα αλλά δεν θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι παρελθόν, θεωρώ ότι είναι μέλλον και θεωρώ ότι οι πρωτοβουλίες που πήρε, και όσο ήταν πρόεδρος του κόμματος, πρωθυπουργός αλλά και τώρα που παίζει έναν διαφορετικό ρόλο κοιτάνε μπροστά. Όλα αυτά τα οποία γράφει ειναι κοινός προβληματισμός των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη είτε βρίσκονται στο χώρο της Αριστεράς είτε της σοσιαλδημοκρατία είτε της οικολογίας», αημείωσε ο κ. Ζαχαρίαδης.

«Παρά τον τραυματισμό του, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προνομιακός χώρος»

Ερωτηθείς γιατί παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Ζαχαρίαδης απάντησε: «Πιστεύω ότι εδώ είναι ο χώρος ο προνομιακός μέσα στον οποίο παλεύεται το ιδεολογικό και το πολιτικό πλαίσιο που εγώ έχω από την ηλικία των 17 χρονών που οργανώθηκα στο Συνασπισμό και γιατί πιστεύω ότι παρά τον τραυματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο προνομιακός χώρος ο οποίος μπορεί να ανασυνθέσει την ευρύτερη Αριστερά και Κεντροαριστερά σε νικηφόρα προοπτική. Δύσκολο μεν όχι ακατόρθωτο, πρέπει να το παλέψουμε».

«Δεν πιστεύω ότι ο πολυτεμαχισμός των δυνάμεων της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης οδηγεί κάπου, πιστεύω ότι ευνοεί την συντηρητική παράταξη», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει οι 11 βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους στο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Τις έδρες και τις παίρνει και τις δίνει ο λαός, θα φανεί πολύ γρήγορα. Πριν από 150 μέρες οι σύντροφοι μας που έφυγαν από το κόμμα εκλέχτηκαν με αυτό το κόμμα τώρα ο καθένας επιλέγει τι θα κάνει και τους αξιολογεί ο λαός. Οι έδρες είναι του λαού, δεν είναι κανενός άλλου».