Η πρόσφατη αντιπαράθεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, και τον βουλευτή Πάνο Κουρουμπλή έφερε στην επιφάνεια μια διαχρονική κόντρα που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους παραδοσιακούς αριστερούς συν τους «53+», που εκφράζονται από την «Ομπρέλα», και τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονται στις τάσεις των προεδρικών («Κίνηση Μελών», «ΡΕΝΕ»). Η κόντρα αυτή έχει βαθιές ρίζες, καθώς τα στελέχη που προέρχονται από την Αριστερά του 3% βλέπουν το κόμμα τους να αλώνεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ξέρουν τι σημαίνει εξουσία και αναζητούν θέσεις εξουσίας. Καθώς, μάλιστα, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το τελευταίο διάστημα και στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγάλη προσέγγιση στελεχών του Κινήματος, ενώ τουλάχιστον πέντε βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. φλερτάρουν με την ιδέα της πολιτικής μεταγραφής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι εντάσεις στην Κουμουνδούρου αυξάνουν.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στάζουν μέλι όταν μιλούν για τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Χάρη Καστανίδη, καθώς το στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛ. έχει πολλές φορές συστρατευθεί με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανανέωση

Σε όλη αυτήν τη διαδικασία σημαντικό ρόλο παίζει και η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να ανανεώσει το κόμμα με στελέχη που ξέρουν από διοίκηση, καθώς θέλει να στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κόμμα διακυβέρνησης, το οποίο ανανεώνει το στελεχικό δυναμικό του με ανθρώπους που προέρχονται από το μεγάλο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους «δημοκράτες» που κινούνται στον μεσαίο χώρο.

Οσοι βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες, βγήκε ενισχυμένος, καθώς η τάση των προεδρικών κέρδισε το 65% έναντι του 35% των κομματικών -αν και αυτό το αποτέλεσμα αμφισβητείται από τα στελέχη της «Ομπρέλας»-, άρα μπορεί να προχωρήσει στις όποιες αλλαγές θέλει ν με πιο βαθιά βήματα.

Πολλοί, μάλιστα, δηλώνουν ότι ο ρόλος του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Αντ. Κοτσακά στις εσωκομματικές διαδικασίες μόνο διασπαστικός δεν ήταν για την προεδρική ομάδα, καθώς με τη νέα τάση που έφτιαξε, τη «Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα» («ΡΕΝΕ»), κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του όλα τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και σήμερα στηρίζουν σθεναρά τον Αλέξη Τσίπρα.

Οσοι αντιδρούν, πάντως, σε αυτή τη διαδικασία έχουν βάλει στο στόχαστρο τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη, αλλά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Γιάννη Ραγκούση, καθώς θεωρούν ότι η αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθούν έχει περισσότερο προσωπικά χαρακτηριστικά -για να προβληθούν οι ίδιοι- παρά επιδιώκουν την ανάδειξη των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τα δύο αυτά στελέχη, καθώς -όπως λέγεται στην Κουμουνδούρου- δεν αφήνουν να πέσει τίποτα κάτω από όσα κάνει και λέει η κυβέρνηση. Με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από την άλλη, που είναι ιδιαίτερα ήπιων τόνων και αποδεκτή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ ο Θάνος Μωραΐτης φροντίζει να μην μπλέκεται με τα εσωκομματικά.

Οι νέοι

Μια ομάδα νέων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται, πάντως, να αξιοποιηθούν από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν φτάσει η κατάλληλη ώρα. Αυτοί είναι ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο Σωκράτης Βαρδάκης, ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Λευτέρης Αβραμάκης, ο Γιάννης Σαρακιώτης, ο Διονύσιος Καλαματιανός, η Νίνα Κασιμάτη και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενώ υπάρχει πάντα μια ανοιχτή θέση για τη Θεοδώρα Τζάκρη.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται με τον Αλέξη Τσίπρα και θεωρείται άνθρωπος «ειδικών αποστολών», θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές, ενώ οι Νίκος Μαδεμλής, Αγγελος Τόλκας και Θανάσης Οικονόμου φαίνεται ότι θα αξιοποιηθούν από την Κουμουνδούρου. Ισχυρό βηματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ έχει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Τάνια Καραγιάννη. Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να φτιάξει μια ισχυρή ομάδα τεχνοκρατών, πολλοί θα ήθελαν στην ομάδα του τον Νίκο Χριστοδουλάκη, αλλά και τον δραστήριο περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Ακόμα, λέγεται ότι πέριξ της Κουμουνδούρου κινούνται ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Χρήστος Αηδόνης, ο Γιώργος Πεταλωτής, η Μαρία Θεοχάρη και ο Ηλίας Θεοδωρίδης.

Οσο για τον Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος τη συγκεκριμένη στιγμή μένει εκτός πολιτικής ζωής, και τη Ρεγγίνα Βάρτζελη, που εξελίσσεται σε άνθρωπο εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, ο χρόνος θα δείξει αν θα διεκδικήσουν πιο ενεργό ρόλο στα πράγματα.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 10 Απριλίου