«Το δεύτερο θύμα της εσωκομματικής πολιτικής Κασσελάκη, δηλαδή η προσπάθεια να τους σπρώξει προς την έξοδο, θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου» δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Ο Δημήτρης Βίτσας εκτίμησε πως η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου θα επιλέξει επίσης την έξοδο από το κόμμα. «Ξέρω όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που είναι σε αυτό που αποκαλείται ομάδα Αχτσιόγλου, πολύ καλά. Η γνώμη μου είναι ότι θα είναι το δεύτερο θύμα της εσωκομματικής πολιτικής Κασσελάκη, δηλαδή η προσπάθεια να τους σπρώξει προς την έξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Και συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα, αυτό σημαίνει μια νέα επώδυνη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και μια νέα στροφή προς τα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φαίνεται από πάρα πολλά γεγονότα. Ακόμα και η, θα λέγαμε, μετρημένη προσπάθεια του Γιάννη Δραγασάκη είδατε ότι δεν έχει καν απαντηθεί».

Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Βίτσας: Ένας άνθρωπος που δεν ήταν στην Ελλάδα, δεν ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται και μας μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Βίτσας: Είναι προς διερεύνηση το τι είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από την αριστερή πολιτική, τόσο απλά» απάντησε ο Δημήτρης Βίτσας ερωτηθείς γιατί αποχώρησε από το κόμμα.

«Είναι προς διερεύνηση το τι είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο Δημήτρης Βίτσας. «Η πολιτική όμως που εξαγγέλλει ο κ. Κασσελάκης είναι θα έλεγε κανένας περισσότερο κεντροδεξιά ή τελοσπάντων κεντρώα παρά αριστερή. Και επειδή εμείς πιστεύουμε ότι ακόμα και ο χώρος του Κέντρου θα πεισθεί με αριστερές λύσεις και επειδή δεν βρίσκαμε κανένα χώρο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο απειλές, δηλαδή όποιος διαφωνεί μαζί μου δεν θα μπει στα ψηφοδέλτια, όποιος διαφωνεί μαζί μου πηγαίνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας και πάει λέγοντας, γι’ αυτό το λόγο και αποχωρήσαμε».


«Θα αποχωρήσει και η ομάδα Αχτσιόγλου»

Σχετικά με το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν και άλλα στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βίτσας εξέφρασε την εκτίμηση πως η ομάδα της κ. Αχτσιόγλου θα επιλέξει επίσης την έξοδο από το κόμμα.
«Ξέρω όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που είναι σε αυτό που αποκαλείται ομάδα Αχτσιόγλου, πολύ καλά. Η γνώμη μου είναι ότι θα είναι το δεύτερο θύμα της εσωκομματικής πολιτικής Κασσελάκη, δηλαδή η προσπάθεια να τους σπρώξει προς την έξοδο. Από εκεί και πέρα, αυτό σημαίνει μια νέα επώδυνη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και μια νέα στροφή προς τα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φαίνεται από πάρα πολλά γεγονότα. Ακόμα και η, θα λέγαμε, μετρημένη προσπάθεια του Γιάννη Δραγασάκη είδατε ότι δεν έχει καν απαντηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Βίτσας στα Παραπολιτικά 90,1: Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να εμπεδώσει τον αρχηγισμό με το ζόρι


«Καλό θα ήταν να συγκροτηθεί νέα ΚΟ»

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να συγκροτηθεί μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα εφόσον ανεξαρτητοποιηθούν και άλλοι βουλευτές, ο κ. Βίτσας δήλωσε «για μένα καλό θα ήταν». «Επειδή θεωρούμε ότι και αυτή η ομάδα αποτελείται από ριζοσπάστες αριστερούς, βεβαίως θα επιδιώξουμε τη συνάντηση» προσέθεσε.


Τα ενδεχόμενα συνεργασιών με Μέρα25 και ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε «εγώ δεν είπα ότι θα συνεργαστούμε, είπα ότι θεωρώ ότι το ΜέΡΑ25, πέρα από τα πρόσωπα, ανήκει στις δυνάμεις της Αριστεράς και ως δύναμη της Αριστεράς θα θέλαμε να μπορούσαμε, μετά από συζητήσεις και ενιαία λογική προγράμματος να συναντηθούμε και να συνεργαστούμε. Τώρα για ποιο λόγο προσέτρεξε ο φίλος και σύντροφος Γρηγοριάδης να πει τελοσπάντων αυτά που είπε, δεν προσπαθεί κανένας ούτε να πάρει το ΜέΡΑ25, ούτε να το ξεγελάσει το ΜέΡΑ25, ούτε μπορεί να ξεγελαστεί από κανέναν».

«Στο βαθμό που το κεντρικό πρόβλημα είναι να φύγει η δεξιά κυβέρνηση, βεβαίως» μπορεί να υπάρξει συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ο κ. Βίτσας. «Στο βαθμό που υπάρχουν κοινά σημεία στα οποία μπορούμε να επιδιώξουμε, δηλαδή να επιβάλλουμε μια ατζέντα η οποία θα είναι νικηφόρα, βεβαίως» ανέφερε.


Με ενιαίο ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ως προς το πού τοποθετείται χρονικά η δημιουργία του πολιτικού φορέα που προανήγγειλε ο κ. Βίτσας, ανέφερε τα εξής.

«Νομίζω ότι ένα σπουδαίο βήμα θα είναι οι Ευρωεκλογές και η διαμόρφωση μιας ενιαίας λίστας από τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και αυτό θα έχει ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω συζητήσεις, οι οποίες είτε θα οδηγήσουν σε συνεργαζόμενα σχήματα είτε και σε ενιαίο κόμμα. Η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ μας έχει διδάξει ότι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο όσο λέγεται στα λόγια. Και θα χρειαστεί και υπομονή και μεγάλη προσπάθεια. Θα προχωρήσουμε ούτως ή άλλως. Αλλά το θέμα είναι ότι θα είναι ένα πρώτο κρας τεστ για όλους» τόνισε.

«Να διαμορφωθεί ένα ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές που να μην περιλαμβάνει μόνο εμάς που φύγαμε ή άλλους που θα φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν φύγουν βέβαια, αλλά να περιλαμβάνει και άλλες ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς που υπάρχουν στην κοινωνία. (…) Δεν θέλουμε να κατέβουμε ως Ομπρέλα. Θέλουμε να κατέβουμε ως ριζοσπαστική αριστερά» ανέφερε σχετικά ο κ. Βίτσας.

Ιδέες υπάρχουν πολλές για το όνομα ενός νέου κόμματος ανέφερε ο κ. Βίτσας, σημειώνοντας ότι στον τίτλο πρέπει «να εκφράζεται και η ριζοσπαστική αριστερά και η προοδευτική οικολογία και ο φεμινισμός και βεβαίως η αναγκαιότητα να καταπιαστούμε σαν κεντρικό θέμα με την κλιματική κρίση. Νομίζω ότι όλα αυτά πρέπει να εμπεριέχονται στον τίτλο».

Απαντώντας στο αν θα μπορούσε ο κ. Τσακαλώτος να ηγηθεί του νέου πολιτικού φορέα, ο κ. Βίτσας ανέφερε πως δεν έχουν φτάσει οι συζητήσεις σε αυτό το σημείο, ωστόσο υπογράμμισε πως ο πρώην υπουργός είναι «ένας πολύ άξιος σύντροφος» έχοντας βγει μπροστά σε πολλές μάχες, ενώ αναφορικά με την ανάρτηση Πολάκη όπου προειδοποιεί ότι «τώρα θα βγουν πολλά στην επιφάνεια», ο κ. Βίτσας δήλωσε «ας τα βγάλει. Άλλωστε η προσκόλληση του κυρίου Πολάκη σε έναν ηθικό καπιταλισμό είναι γνωστή».


Λαϊκιστικός αυριανισμός η πολιτική Κασσελάκη

Ερωτηθείς κατά πόσο ισχύει ότι ανεπίσημα αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Πολάκης, ο κ. Βίτσας δήλωσε «δεν μπορώ να κάνω τέτοια εκτίμηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο, είναι ο κ. Κασσελάκης. Από εκεί και πέρα, πολλά πράγματα που λέει, έχουν και μια σφραγίδα ενός λαϊκίστικου αυριανισμού. Για παράδειγμα, ο κ. Κασσελάκης έρχεται και μιλάει για περιόδους χρονικές περιόδους στις οποίες ήταν στην Αμερική και δεν ασχολιόταν με την πολιτική ή ασχολιόταν από την πλευρά της Δεξιάς στην πολιτική και για πράγματα που κάποιος τον έχει πληροφορήσει».

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, το αν θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που θα παίρνει πάνω στα ζέοντα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. «Ως τώρα οι θέσεις που παίρνει, πέραν βεβαίως μιας παιδιάστικης ρητορικής που θυμίζει το να είμαστε καλοί άνθρωποι και καλοί χριστιανοί, αλλά οι ειδικότερες θέσεις, όπως η συνεργασία κεφαλαίου δυνάμεων της εργασίας, όπως σαν βασική θέση τα stock options, άρα να επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι να βελτιώνουν τη θέση τους, όπως και μια ρητορική ότι ό,τι και να μας λένε οι άλλοι συμφωνούμε χωρίς να έχουμε τη δική μας άποψη, προσέξτε το στην ρητορική Κασσελάκη, δεν μας εκφράζει εμάς και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν πολιτικό χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο οποίος θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Δηλαδή, αυτές οι λύσεις που βγαίνουν μέσα από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προηγούμενου συνεδρίου, οι οποίες θυμίζω ότι ψηφίστηκαν με τεράστια πλειοψηφία και οι οποίες ανακουφίζουν» συμπλήρωσε.

«Δεν μπορώ να προδικάσω το μέλλον» δήλωσε σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να μετεξελιχθεί σε κόμμα ο νέος πολιτικός φορέας. «Απλά λέω ότι εμείς θεωρούμε ότι ανήκουμε στη ριζοσπαστική αριστερά. Δεν ξέρω. Ευελπιστώ ότι στο τέλος θα υπάρχει ένα κόμμα ή μια ενιαία παράταξη. Αυτό που δεν θέλω είναι να μην δημιουργηθεί αυτός ο χώρος λόγω είτε κομματικών φιλοδοξιών είτε προσωπικών φιλοδοξιών. Αυτό θέλω να το αποφύγουμε και σε αυτό το επίπεδο θα βοηθήσω όσο μπορώ, γιατί αυτός ο χώρος, πέραν όλων των άλλων, πρέπει να έχει πέρα από ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό, πρέπει να έχει και μια στελεχιακή ανανέωση» τόνισε.

Πηγή: ΕΡΤ