Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η διάσπαση του κόμματος θα πρέπει να θεωρείται βεβαία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η διαγραφή του Πάνου Σκουρλέτη, του Νίκου Φίλη και του Δημήτρη Βίτσα χθες το βράδυ από τον Στέφανο Κασσελάκη προφανώς θα φέρει πιο κοντά τις εξελίξεις.

Νέο κόμμα από την "Ομπρέλα"

Όπως άλλωστε φάνηκε και από τις δηλώσεις των τριών στελεχών, αλλά και από το κείμενο της «Ομπρέλας», που κυκλοφόρησε χθες, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πολιτικού φορέα, με τον οποίο θα κατέβουν στις ευρωεκλογές. Ο φορέας αυτός θα κινείται ιδεολογικά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και στόχο θα έχει να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που βρέθηκαν απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. 

Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Κασσελάκης: "Ο κόσμος με εξέλεξε, σε αυτόν λογοδοτώ και σε όποιον αρέσει"

Τι λέει ο Δημήτρης Βίτσας για το νέο κόμμα

Οι πληροφορίες λένε ότι για την ώρα το ζητούμενο είναι ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί του νέου εγχειρήματος από τη στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμετρήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές και δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά. Χθες, πάντως, ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε και το όνομα με το οποίο σκέπτονται να κατέβουν στις ευρωεκλογές τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. 

«Έχουν ωριμάσει μια σειρά πράγματα στο μυαλό μου, θα διατυπωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις προς τον πρόεδρο κάποια ερωτήματα, δεν θεωρώ ότι θα πάρω απαντήσεις, θα γίνουν οι ευρωεκλογές, η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική αριστερά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μία ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο», ανέφερε. 

Ο πρώην υπουργός τόνισε ακόμη ότι «είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα», ενώ σχετικά με το συνέδριο δήλωσε: «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα της κοινωνίας με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε. Ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Τεμπονέρας είχαν δίκιο, ότι έπρεπε να γίνει πρώτα το συνέδριο, μετά η εκλογή προέδρου κ.λπ., για να έχουμε τελειώσει μέχρι τέλος του χρόνου και μετά να ασχοληθούμε με τα σοβαρά θέματα της κοινωνίας. Εμείς θα το ''τραβήξουμε'' μέχρι τέλος Φεβρουαρίου».

Εξελίξεις στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πληροφορίες λένε ότι καταλυτική ημερομηνία για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η 11η και 12η Νοεμβρίου, όταν θα συνεδριάσει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι πολύ δύσκολα θα φτάσει ενωμένο το κόμμα μέχρι αυτή τη διαδικασία, από τη στιγμή που ήδη έχει αρχίσει να «ξηλώνεται το πουλόβερ».

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, υπάρχει πολιτική απόφαση από τα στελέχη της «Ομπρέλας» να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που ιδεολογικά δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής με τον Στέφανο Κασσελάκη. Παρασκηνιακά λέγεται ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές με στελέχη που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και τα οποία για διάφορους λόγους βρέθηκαν εκτός κάποιου κομματικού φορέα.

Ακόμα λέγεται ότι στελέχη της «Ομπρέλας» έχουν έρθει σε επαφή με τον Γιάνη Βαρουφάκη -ο οποίος όμως δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα- αλλά και με στελέχη της ΛΑΕ. Οι όποιες προσχωρήσεις στελεχών που κινούνται στον χώρο της Αριστεράς θα γίνουν μεμονωμένα και όχι μαζικά.

Οι κινήσεις της Έφης Αχτσιόγλου

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πώς θα κινηθεί η Έφη Αχτσιόγλου, για την οποία λέγεται ότι σε αυτή τη φάση δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εσωκομματικές ίντριγκες. Η τελική απόφαση για την ίδια και τα στελέχη που τη στηρίζουν αναμένεται να ληφθεί την Τετάρτη, όταν θα συνεδριάσουν οι βουλευτές και τα στελέχη που τη στήριξαν στην εκλογική διαδικασία. Αντίθετα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να βρίσκεται κοντά στην «Ομπρέλα», δεν αποκλείεται να συνταχθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Φίλη και τον Πανό Σκουρλέτη, αναλαμβάνοντας ρόλο στον νέο κόμμα.

Το παρασκήνιο της παραίτησης Κούλογλου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο εξοχικό σπίτι του Στέλιου Κούλογλου στην Αίγινα -πριν από δεκαπέντε ημέρες- ελήφθη η απόφαση ο ευρωβουλευτής να παραιτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ότι το κόμμα του «στερείται σοβαρότητας». Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί βρέθηκαν πολλά στελέχη της «Ομπρέλας», τα οποία συζήτησαν για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος το οποίο θα κάνει την εμφάνισή του στις ευρωεκλογές. 

Έτσι, για πολλούς η χθεσινή επιστολή του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Στέφανο Κασσελάκη, όπου του γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Κάθε άλλο. Άλλωστε, ο Στέλιος Κούλογλου δεν απέκλεισε να ξανακατέβει υποψήφιος στις Ευρωεκλογές «αν υπάρχει κάτι που να τον εκφράζει», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν παραδίδει την έδρα του, όπως του ζήτησε η Κουμουνδούρου.