Βάζοντας στο φηµισµένο σακίδιό του την «περηφάνια του», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ηγείται της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Πέµπτη το απόγευµα, όταν και συνεδρίασαν οι βασικές εσωκοµµατικές τάσεις, δροµολογήθηκαν οι διαδικασίες της συντεταγµένης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το συγκρουσιακό κλίµα ενίσχυσαν ακόµη περισσότερο οι δύο διαδοχικές παρεµβάσεις που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης την Παρασκευή το πρωί, η µία στο κοµµατικό ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» και η άλλη στο TikTok.
Διαβάστε ακόμα: Άνοιξε η πόρτα της εξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι σκέψεις Τσακαλώτου και οι επόµενες κινήσεις της "Οµπρέλας" μετά την αποχώρηση

Ποιος άνοιξε την πόρτα της εξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την πόρτα της εξόδου στα υπό διαγραφή στελέχη, αλλά και γενικότερα σε όσους διαφωνούν. Για τα µάτια, δε, του κόσµου πρότεινε να γίνει δηµοψήφισµα για τις διαγραφές, κάτι που αφενός δεν προβλέπεται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου είναι άνευ νοήµατος, καθώς έμενε τότε (πριν από την αποχώρησή του) πίσω στο κόµµα µόνο ο κ. Τζουµάκας, δεδοµένου ότι οι κύριοι Φίλης, Σκουρλέτης και Βίτσας είχαν ανακοινώσει ότι αποχωρούν.

Το έναυσµα των αποχωρήσεων, πάντως, έδωσαν τρία κορυφαία στελέχη, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης, που µε άρθρα και επίσηµες δηλώσεις άνοιξαν την πόρτα της εξόδου πριν καν συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόµµατος.

Και το έπραξαν συνειδητά, διότι φαίνεται πως δεν θα ήθελαν διά της παρουσίας τους στη συνεδρίαση να «νοµιµοποιήσουν» τις κινήσεις Κασσελάκη.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές (σ.σ.: Παρασκευή µεσηµέρι) υπολογιζόταν ότι περίπου 40 µε 45 µέλη της Κεντρικής Επιτροπής είχαν αποφασίσει από την Πέµπτη το βράδυ να εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τον σχεδιασµό τους, αυτό θα γινόταν το απόγευµα του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής. Τελικά έγινε την Κυριακή το μεσημέρι. Και η επόµενη κίνηση θα είναι η ανεξαρτητοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου εντός των ημερών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον πρώην υπουργό Οικονοµικών θα ακολουθήσει στον δρόµο της ανεξαρτητοποίησης και η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα.


Αποφάσεις

Στον αντίποδα, η οµάδα της Έφης Αχτσιόγλου αποφάσισε να µείνει -µέχρι να φύγει;- στον ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας στην Κεντρική Επιτροπή εναλλακτικό κείµενο στην εισήγηση του κ. Κασσελάκη. Στο πλευρό της πρώην υπουργού Εργασίας είναι κορυφαία στελέχη, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος. Ο τελευταίος είναι σε «σκληρή γραµµή» και δεν συµµερίζεται τη συνολική στάση της τάσης, ωστόσο αποφάσισε να ακολουθήσει τις συλλογικές αποφάσεις.

Σύµφωνα µε γνώστες του παρασκηνίου, η πλευρά της κυρίας Αχτσιόγλου θα λάβει τις τελικές αποφάσεις -και κυρίως αν θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ- τους πρώτους µήνες του νέου έτους. Το γεγονός ότι δεν θα πραγµατοποιηθούν οι διαγραφές, µε τις οποίες διαφωνεί σφόδρα η οµάδα της, σε έναν βαθµό διευκολύνει την παραµονή της κυρίας Αχτσιόγλου και των υπόλοιπων στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ. Έστω και αν η ηγεσία δεν δείχνει διατεθειµένη να αποδεχθεί τη «λευκή απεργία» που πραγµατοποιεί η πρώην υπουργός Εργασίας, αλλά και τις πιθανές διαφοροποιήσεις ή και την κριτική από τους βουλευτές που τη στηρίζουν.
Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Οδεύει προς πλήρη διάλυση το κόμμα - Μετά την "Ομπρέλα", αναμένεται η έξοδος της ομάδας Αχτσιόγλου με 8 βουλευτές


Ποιοι αποχωρούν

Το ενδιαφέρον, λοιπόν, στην παρούσα φάση στρέφεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στα στελέχη που τον ακολουθούν. Στη χαρτογράφηση που έχει γίνει διαφαίνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος, σε επίπεδο µελών Κεντρικής Επιτροπής και στελεχών, έχει µαζί του τον Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον ∆ηµήτρη Βίτσα, τον Νίκο Βούτση, την Πέτη Πέρκα, τον Γιώργο Σταθάκη, τον Ανδρέα Ξανθό, τον Θοδωρή ∆ρίτσα, την Αννέτα Καββαδία, τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο, την Ειρήνη Αγαθοπούλου, τη Βάλια Βαγιωνάκη, την Εφη Καλαµαρά, τη Βασιλική Κατριβάνου, τον Παύλο Κλαυδιανό, τον Πέτρο Καλκανδή, τον Πάνο Λάµπρου, τον Γιώργο Κυρίτση, την Κατερίνα Κνήτου, την Ολγα Μπαλαούρα, την Τασία Χριστοδουλοπούλου, τον Μιχάλη Υδραίο, τον Μανώλη Σαρρή, τον Μάκη Μπαλαούρα κ.ά.

Η δυσκολία σε πρώτη φάση για τον κ. Τσακαλώτο είναι η στάση των βουλευτών. Και αυτό γιατί, µε εξαίρεση την κυρία Πέρκα, µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κοντά του, όπως η Μερόπη Τζούφη, η Σία Αναγνωστοπούλου και η Θεανώ Φωτίου, δεν δείχνουν διάθεση ανεξαρτητοποίησης.

Αντιθέτως, έχει στο πλευρό του αρκετά µεσαία κοµµατικά στελέχη, συνδικαλιστές και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, οι οποίοι θα συµβάλουν στη στελέχωση της κίνησης που θα συγκροτήσει σε επόµενη φάση ο πρώην υπουργός, µε απώτερο στόχο τη δηµιουργία κόµµατος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως µπορεί να υπάρξει µια πιο συλλογική ηγεσία, εν αναµονή και των αποφάσεων της Εφης Αχτσιόγλου, που θα ληφθούν, όπως προαναφέραµε, στις αρχές του έτους. Σύµφωνα µε όλες τις συγκλίνουσες εκτιµήσεις, ο κ. Τσακαλώτος θα επιδιώξει να µετρηθεί στις ευρωεκλογές, εκεί όπου η ψήφος είναι πιο χαλαρή και δεν απαιτείται πανελλαδική δικτύωση για να επιτευχθεί ο (µίνιµουµ) στόχος του 3% για την εκλογή τουλάχιστον ενός ευρωβουλευτή.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής