Μέσα στον Νοέµβριο -προφανώς µετά τις 12 του µηνός, οπότε θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή- ή το αργότερο στις αρχές ∆εκεµβρίου τα στελέχη της Οµπρέλας θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ µε σκοπό τη δηµιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα κινείται ανάµεσα στο ΚΚΕ και στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα κατέλθει στις ευρωεκλογές.

Πρόκειται για µία πολιτική απόφαση η οποία ελήφθη από τα στελέχη της Οµπρέλας λίγο µετά την οµιλία του Στέφανου Κασσελάκη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, καθώς εκεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «εµφανίστηκε µε µία νεοφιλελεύθερη ατζέντα, κοντά σε αυτή που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«∆εν θα καθίσουµε να παρακολουθούµε τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ από έναν εγκάθετο, σαν να µη συµβαίνει τίποτα. Το σχέδιο ήταν σαφές εξ αρχής. Η παρουσία Κασσελάκη είχε βασικό στόχο τη διάσπαση του κόµµατος», λένε στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας αιχµές εναντίον του τέως προέδρου του κόµµατος, Αλέξη Τσίπρα, και της προεδρικής οµάδας.

Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό το εγχείρηµα θα στηριχτεί στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ του 2004, όταν ξεκίνησε ως εκλογική συµµαχία και στη συνέχεια (το 2013) έγινε κόµµα.


Ποιοι φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα στελέχη που έχουν αποφασίσει, δηλαδή η Αννέτα Καββαδία, η Εφη Καλαµαρά, η Κατερίνα Κνήτου, ο Πάνος Λάµπρου, η Χάρις Ματσούκα, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Φίλης, αναζητούν το πρόσωπο που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

Σύµφωνα πάντα µε τις ίδιες πηγές, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και η Έφη Αχτσιόγλου θα αποτελούσαν τα ιδανικά πρόσωπα τα οποία θα µπορούσαν να ηγηθούν αυτού του εγχειρήµατος. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν πρόσωπα που γνωρίζουν τις επόµενες κινήσεις της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης γύρω από το εγχείρηµα.

Η Έφη Αχτσιόγλου, παρά το στενό πρέσινγκ που δέχθηκε, δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει µία τέτοια πρωτοβουλία. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι µέχρι και την ανεύρεση του προσώπου, το οποίο θα αναλάβει τα ηνία του νέου κόµµατος, θα υπάρξει συλλογική εκπροσώπηση του νέου φορέα.

Σύµφωνα πάντα µε τις ίδιες πηγές, συναντήσεις έγιναν και µε τον πρόεδρο του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, προκειµένου να διερευνηθεί η πιθανότητα να ενταχθεί στο νέο σχήµα, αλλά και µε στελέχη της ΛΑΕ, αλλά και του ευρύτερου αριστερού χώρου.

Ολο το τελευταίο διάστηµα τα στελέχη της Οµπρέλας προσπαθούν να πείσουν και την οµάδα «έξι συν έξι» -στην οποία βρίσκεται η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος- να τους ακολουθήσουν.

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος εµφανίζονται αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο, ενώ επιφυλακτικός είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης. Αλλά ακόµα και ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος εµφανίζεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην Οµπρέλα το τελευταίο διάστηµα, δεν φαίνεται έτοιµος να κάνει το µεγάλο βήµα, αν και -όπως υποστηρίζουν κάποιοι- πολύ θα το ήθελε. Η τελευταία συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές έγινε στις αρχές της εβδοµάδας που µας πέρασε και ενόψει της Πολιτικής Γραµµατείας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια πρόοδος σε ό,τι αφορά αυτό το σενάριο.


Η Έφη Αχτσιόγλου και στελέχη που τη στηρίζουν προτιµούν θεσµικό δρόµο

Η Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και τα στελέχη που τη στηρίζουν επιθυµούν να ακολουθήσουν έναν πιο θεσµικό δρόµο και οι όποιες εξελίξεις υπάρξουν να έχουν να κάνουν µε τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη που πρόσκεινται στην Οµπρέλα έλεγαν ότι κοινοβουλευτικά θα τους ακολουθήσουν πέντε βουλευτές, αν και οι αριθµοί δεν βγαίνουν από τη στιγµή που η εσωκοµµατική αντιπολίτευση κοινοβουλευτικά εκφράζεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τον οποίο λέγεται ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί, ενώ µεγάλο ερωτηµατικό παραµένει η στάση που θα κρατήσει η Πέτη Πέρκα.

Αλλωστε, ο πρώην υπουργός Οικονοµικών στην Πολιτική Γραµµατεία προϊδέασε γι’ αυτό που θα συµβεί, λέγοντας ότι «η ενότητα θα δοκιµαστεί τις επόµενες εβδοµάδες. ∆εν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είµαι και αισιόδοξος µετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας».

Και πρόσθεσε: «Παραµένω στρατευµένος στην υπόθεση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόµενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει µέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι µπροστά µας. Υπάρχουν πολλοί που µπορούν να διαφωνήσουν µεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είµαι σίγουρος ότι µε πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραµείνει η σχέση που έχουµε οικοδοµήσει εδώ και δεκαετίες».

Ο Γιώργος Ψυχογιός, που ήταν στην Οµπρέλα, σήµερα έχει ενταχθεί στο επιτελείο Κασσελάκη, καθώς ανέλαβε τοµεάρχης για το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό.

Οι δύο κυρίες Θεανώ Φωτίου και Σία Αναγωστοπούλου, οι οποίες στο παρελθόν ανήκαν στην οµάδα των «53», που βρίσκεται υπό τη σκέπη της Οµπρέλας, τώρα έχουν συνταχθεί µε την Εφη Αχτσιόγλου. Και οι δύο άλλωστε ψήφισαν λευκό στην πρόσφατη Πολιτική Γραµµατεία, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από την Οµπρέλα.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής