Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε «θρίλερ». Η πρόταση Κασσελάκη να τεθεί σε δημοψήφισμα το ζήτημα των διαγραφών, οι αποχωρήσεις Βούτση-Σκουρλέτη, οι απολύσεις «Στο Κόκκινο», αλλά και έκτακτες συνεδριάσεις των τάσεων, θα προσθέσουν ένα ακόμα κεφάλαιο στα όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου.

Το ζήτημα των διαγραφών των Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα και Τζουμάκα έχει φέρει τα πάνω-κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της «Ομπρέλας» το βράδυ της Πέμπτης, από το πρωί διακινούνταν η πληροφορία ότι θα ακολουθήσει η αποχώρηση δύο κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθησε η πρόταση του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, να τεθεί το θέμα των «4» σε δημοψήφισμα και μετά ήρθαν οι αποχωρήσεις Βούτση-Σκουρλέτη, καθώς και η έντονη αντίδραση Δρίτσα για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους οι Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει την πρότασή του για δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι δημιουργεί διαλυτικές διαδικασίες στο κόμμα. 

Διαβάστε ακόμα: Το news247 του Δημήτρη Μάρη κάνει επίθεση στον Κασσελάκη

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης της ΚΕ παρακουληθεί αυτό το «ντόμινο» εξελίξεων, προβληματισμένος και ανήσυχος. Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του MEGA, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να εκφράσει και τη δυσαρέσκειά του για την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για το δημοψήφισμα. 


Πληροφορίες του parapolitika.gr αναφέρουν ότι λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όλες οι πλευρές φαίνεται να μετρούν τις συνέπειες μια ρήξης και φαίνεται να επιχειρούν τρόπους διαφυγής. Παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιμείνει στο δημοψήφισμα, το ερώτημα -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- δεν θα έχει να κάνει με τις διαγραφές αλλά με τη συνολικότερη στάση των στελεχών του κόμματος.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαγραφές, το δημοψήφισμα, οι αποχωρήσεις, οι αντιδράσεις και στο βάθος η διάσπαση


Η ανακοίνωση Κασσελάκη για τις διαγραφές και το δημοψήφισμα – Γιατί πήρε αυτή την απόφαση

«Το κόμμα είναι βαριά άρρωστο», υποστήριξε σε βίντεο που ανάρτησε στα social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει αύριο από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει δημοψηφίσματα για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών.

Δείτε βίντεο:


Το παρασκήνιο της απόφασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για το δημοψήφισμα αποκάλυψε το Star. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως δεν θα μπορούσε το κόμμα του να έχει την οποιαδήποτε εκλογική τύχη στο μέλλον εάν συνεχίζονταν οι εσωκομματικές διενέξεις, που δίνουν δημοσίως την εικόνα ότι το κόμμα στο οποίο ηγείται είναι ένα σκορποχώρι. «Ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος είναι ένα καινούργιο πρόσωπο και δεν έχει συναισθηματικούς δεσμούς με τα παλιά στελέχη όπως είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Αποφάσισε λοιπόν ότι το τοπίο έπρεπε να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατό με οποιοδήποτε κόστος» εξήγησε για την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική και διπλωματική συντάκτρια του Star, Κατερίνα Τσαμούρη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε μόνος του την απόφαση να επικαλεστεί το άρθρο 24 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει ότι  το εσωτερικό δημοψήφισμα διεξάγεται:

1) σε σοβαρά ζητήματα λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ

2) με απόλυτη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής

ή με αίτημα του 15% των μελών.

3) Είναι δεσμευτικό αν συμμετέχει το 50+1 όσων δικαιούνται να ψηφίσουν.

Την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα με το Star, την ήξεραν μόνο τρία πρόσωπα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε έτσι να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας πέρα από τα κομματικά όργανα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Star, το μήνυμα του το βιντεοσκόπησε προχθές το βράδυ και το έδωσε στη δημοσιότητα παρότι είχε ενημερωθεί ότι τα στελέχη της «Ομπρέλας»  θα αποχωρούσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από την Κεντρική Επιτροπή. Η στάση του αυτή πάντως αιφνιδίασε ακόμη και τους συνεργάτες και υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη, που την χαρακτηρίζουν αχρείαστη.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: 


Μπαράζ συνεδριάσεων πριν την Κεντρική Επιτροπή

Να σημειωθεί ότι η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο στην «Ομπρέλα», μέλη της οποίας είναι οι κ. Φίλης, Σκουρλέτης, Τσακαλώτος και Δρίτσας, αλλά και σε άλλες τάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Τόσο η Έφη Αχτσιόγλου με τους «6+6» όσο και οι Διουνύσης Τεμπονέρας και Διάνα Βουτυράκου με το «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς» προχώρησαν σήμερα σε έκτακτες συνεδριάσεις. 

Νωρίς το βράδυ της Παρασκευής (10/11), ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της τάσης στην οποία συμμετέχουν η Έφη Αχτσιόγλου και οι «6+6» και – σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr  αποφασίστηκε να «κατέβουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με δικό τους κείμενο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο κείμενο τους θα εκφράζεται η διαφωνία τους με την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να τεθεί το ζήτημα των διαγραφών σε δημοψήφισμα στο κόμμα. Πληροφορίες του parapolitika.gr αναφέρουν ότι θα θέσουν θέμα η Κεντρική Επιτροπή να καταψηφίσει την πρόταση Κασσελάκη να τεθεί το ζήτημα των διαγραφών σε δημοψήφισμα στο κόμμα. Εάν καταψηφιστεί η πρόταση τους, όλα είναι πλέον ανοιχτά για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Κουμουνδούρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του parapolitika.gr, υπήρχαν σκέψεις και για την κατάθεση πρότασης μομφής. Γνώριζαν ωστόσο ότι αυτή η πρόταση δεν έχει τύχη και δεν θα περνούσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς», στο οποίο συμμετέχουν Διονύσης Τεμπονέρας και Διάνα Βουτυράκου. Πληροφορίες του parapolitika,gr αναφέρουν ότι, κατά την έκτακτη συνεδρίαση τους που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (10/11), αποφασίστηκε να εκφράσουν τη διαφωνία τους με την πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα και να ζητήσουν τον οδικό χάρτη μέχρι το συνέδριο.

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη (9/11) δημοσιεύτηκε κείμενο εκατοντάδων στελεχών του κόμματος (εντός και εκτός «Ομπρέλας»), μέσω του οποίου ασκούν σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και στο περιβάλλον του. Μετά τις αποχωρήσεις και την αμφιλεγόμενη πρόταση του προέδρου να παραπέμψει το ζήτημα των Φίλη, Σκουρλέτη, Δρίτσα και Τζουμάκα σε δημοψήφισμα, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταλυτική και αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις.