Δύο ημέρες πριν από την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και το «εκρηκτική» φαίνεται πως είναι πραγματικά λίγο για να περιγράψει την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τελευταίες κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται να έχουν προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων-αντιδράσεων, στο οποίο δεν προβλέπεται να μπει άμεσα και «αθόρυβα» ένα τέλος. Ο εσωκομματικός εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει σε άλλα επίπεδα μετά την παραπομπή των Τσακαλώτου, Βίτσα, Φίλη και Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με τον επικεφαλής της Ομπρέλας και πρώην υπουργό Οικονομικών να προαναγγέλλει την αποχώρησή του. Ο Γιώργος Σταθάκης ετοιμάζεται και αυτός να «κουνήσει μαντήλι» στην Κουμουνδούρου, στέλνουν την Ακρίτα -και όχι μόνο όπως φαίνεται- στο πειθαρχικό γιατί στις αυτοδιοικητικές εκλογές επέλεξε να στηρίξει υποψήφιο της ΝΔ. Την ίδια ώρα, στελέχη από τον στενό πυρήνα των υποστηρικτών του νέου προέδρου - ο γνωστός στιχουργός Νίκος Μωραΐτης που πρωταγωνιστεί στον εσωκομματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στα social media - προειδοποιούν τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «τους χάνει» από Δευτέρα, αν δεν υλοποιήσει την απόφασή του για διαγραφές.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Η Έλενα Ακρίτα "βάζει τα γοβάκια" της και απαντά για το Πειθαρχικό και τις διαγραφές Κασσελάκη

Και πέρα από το εσωκομματικό μέτωπο, ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται πυρά από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, μετά τη δήλωση που έκανε για τον Κώστα Σημίτη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που την Δευτέρα (06/11) δεν πήγε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του κ. Σημίτη, επί της ουσίας προσπάθησε να απαξιώσει την προσφορά του πρώην πρωθυπουργού με τη φράση «τι δουλειά έχω εγώ με όλους εκείνους που έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού; Ξεχνάμε τη διαπλοκή αυτών των ετών. Μόνο εκσυγχρονισμός δεν ήταν. Ας αναλάβουν άλλοι τον μανδύα του χρέους της χώρας». Η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, της Άννας Διαμαντοπούλου, που πρωτοστάτησε στη διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, που κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να διαβάσει ιστορία».

Διαβάστε ακόμα: 
Μαρινάκης στο parapolitika.gr για κόντρα με Κασσελάκη: Μιλάει με όρους που ανήκουν στο παρελθόν

Και οι οικονομικές αναλύσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκαν και από τις Βρυξέλλες, καθώς σε ανάρτηση του στα social media ανέβασε έναν πίνακα με τα ποσά του δημοσίου χρέους από το 1995 ως το 2015. Επιχειρώντας προφανώς να αποδείξει ότι ο εκτροχιασμός έγινε «τα χρόνια του εκσυγχρονισμού», για να στηρίξει και την άρνησή του να παρευρεθεί στην εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέλειψε να συμπεριλάβει τα στοιχεία για τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο το δημόσιο χρέος συνέχισε να αυξάνεται.


Το «αντίο» Πολάκη σε Σταθάκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του Παύλου Πολάκη στο κείμενο του Γιώργου Σταθάκη, με το οποίο προαναγγέλλει την αποχώρηση του. Τόνισε ότι είδε ένα «δακρύβρεχτο άρθρο» και θέλει να κάνει δύο ερωτήσεις για αυτό στον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Ποιος ήταν συγγραφέας του κυβερνητικού προγράμματος το 2021 και το παρουσίασε στην προγραμματική συνδιάσκεψη; Άρα σε ποιον κανείς κριτική για το πρόγραμμα; Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ακριβώς αντίθετη από αυτά που γράφεις!», ρώτησε αρχικώς ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε: «Αυτά που λες στο κείμενο, στις 18-19 Φεβρουαρίου φέτος, που έπαιρνες τηλεφωνα και απαιτούσες να πετάξουν έξω κάποιον από το ψηφοδέλτιο τα είχες καταλάβει και τότε ή μετά σου ήρθε η φώτιση;».

Καταληκτικά ο Παύλος Πολάκης υπογράμμισε «στους επαναλαμβανόμενους άθλιους χαρακτηρισμούς σε μένα και άλλους δεν θα απαντήσω τώρα, όχι γιατί δεν μπορώ να σε βάλω όπως πρέπει στη θέση σου, αλλά γιατί είναι προφανές πως το μόνο που θέλετε μετά την ήττα σας στις εκλογές για πρόεδρο είναι να κάνετε κακό στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ! Τόσοι είστε».

Στην ίδια ανάρτηση… αποχαιρετισμού του Παύλου Πολάκη στον Γιώργο Σταθάκη παρέθεσε τους στίχους του τραγουδιού «Κυρά Γιώργαινα» του Πυθαγόρα, που ερμήνευσε ο Γιώργος Καλατζής, αφιερώνοντας τους στίχους «ο Γιώργος είναι πονηρός κι αυτά που λέει μην τα τρως», όπως και  το«Κυρά-Γιώργαινα στο λέω υπευθύνως, ο Γιωργάκης σου είναι ένας θεατρίνος».

Επειδή είμαι ανάμεσα σε δυο χειρουργεία και αντί άλλης απάντησης μέχρι την Κυριακη , σε ένα δακρύβρεχτο άρθρο που...

Δημοσιεύτηκε από Παυλος Πολακης στις Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Η Νεολαία ζητά διαγραφές για Ακρίτα, Κασιμάτη και Αποστολάκη.

Και τα εσωκομματικά «ξεκαθαρίσματα» συνεχίζονται… Μετά τη Νομαρχιακή της Βόρειας Αθήνας, και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Έλενας Ακρίτα. Ταυτόχρονα, ζητά το ίδιο για δύο ακόμη πρόσωπα, συγκεκριμένα για τη βουλευτή Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη και τον βουλευτή Επικρατείας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Υπενθυμίζεται ότι στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών η Νίνα Κασιμάτη είχε δώσει γραμμή στήριξης υπέρ του γαλάζιου υποψηφίου Γιάννη Λαγουδάκου, έναντι του υποψηφίου Δημήτρη Γκανά. Επίσης ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης γαλάζιων ανταρτών της ΝΔ στον δεύτερο γύρο, καθώς όταν είχε ερωτηθεί σχετικώς απάντησε «όπου χρειαστεί θα το κάνουμε».

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, μετά από συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της στις 21 – 22 Οκτωβρίου, αποφάσισε να στείλει επιστολή στην Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου να τις επισημάνει τις «παραβάσεις» των τριών στελεχών ώστε να πράξει τα δέοντα. Στην επιστολή της σημειώνει ότι αυτά τα πρόσωπα στράφηκαν κατά στρατηγικών επιλογών του κόμματος, «χρησιμοποιώντας το καταστατικό κατά το δοκούν», ενώ στη συνέχεια μιλά για «περιπτώσεις στελεχών που ενσωματώνονται στο ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ και της δεξιάς πολιτικής ακόμη και σε επίπεδο ρητορικής στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου» την ώρα που, επισημαίνεται στο κείμενο, «η μάχη απέναντι στην δεξιά τίθεται ως βασικός πυλώνας του επικοινωνιακού αφηγήματος της νέας ηγεσίας».

Διαβάστε ακόμα: Θεόφιλος Ξανθόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Κάποιοι σύντροφοι ξεπέρασαν τα εσκαμμένα - Δεν είναι λύση οι διαγραφές

«Καμπανάκι» Δραγασάκη με επιστολή πριν την ΚΕ

Το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς βαθαίνει και η συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο φαίνεται πως θα είναι καταλυτική.

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ο Γιάννης Δραγασάκης απευθύνει έκκληση για εκεχειρία και προτείνοντας οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Στην επιστολή την οποία δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το κόμμα κηρύσσεται σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης"» και ζητά να συσταθεί ολιγομελές, άτυπο κέντρο ευθύνης- αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του κόμματος- που εποπτεύει την αυστηρή τήρηση των οποίων μέτρων συμφωνηθούν. Επισημαίνει επίσης σε σχέση με τις εκλογές πως το αποτέλεσμα των διαδικασιών δεν μπορεί να αμφισβητείται και ζητεί την απόσυρση των διαγραφών που έχουν ανακοινωθεί.

Σημειώνεται ότι η επιστολή του Γιάννη Δραγασάκη έχει ημερομηνία 8 Νοεμβρίουκαι απευθύνεται σε Στέφανο Κασσελάκη, τους υπολοίπους υποψηφίους προέδρους, δηλαδή την Έφη Αχτσιόγλου, τον Νίκο Παππά, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Στέφανο Τζουμάκα, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.