Μία μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της χώρας μας, η οποία αναμένεται να τονώσει και να ολοκληρώσει τον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού, προωθεί ήδη το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Συγκεκριμένα, την άμεση κατάργηση του θεσμού της «υπηρεσίας υπαίθρου», στην οποία υπηρετούν σήμερα 1.261 αγροτικοί γιατροί, οι οποίοι μετατρέπονται άμεσα και αυτοδικαίως σε προσωπικούς γιατρούς υποχρεωτικής θητείας, εντασσόμενοι επίσης άμεσα στον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού, ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του 2023 στη Βουλή, η Ειρήνη Αγαπηδάκη προανήγγειλε τη ριζική αναμόρφωση του μοντέλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας, με δραστικές αλλαγές στον θεσμό της υπηρεσίας υπαίθρου και με χορήγηση κινήτρων σε νέους γιατρούς, οι οποίοι διαλέγουν να αποκτήσουν τις ειδικότητες είτε της Γενικής Ιατρικής είτε της Παθολογίας.

Η ίδια ανέφερε ότι, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το Υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει άμεσα άλλες 1.270 θέσεις για προσωπικούς γιατρούς και, έτσι, δεν θα υπάρχει από τις αρχές του 2024 κάτοικος της χώρας μας ο οποίος δεν θα μπορεί να βρει και να εγγραφεί σε κάποιον προσωπικό γιατρό, και μάλιστα στα όρια του δήμου στον οποίο κατοικεί ή εργάζεται ο κάτοικος.

Διαβάστε ακόμα: Θεραπεία στην Υγεία την επόμενη τετραετία - Το πρόγραμμα Μητσοτάκη προβλέπει νέα νοσοκομεία και 10.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Έπειτα από έναν χρόνο υποχρεωτικής θητείας στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, οι νέοι γιατροί, που θα επιλέξουν να λάβουν τις ειδικότητες είτε της Γενικής Ιατρικής είτε της Παθολογίας, θα αμείβονται με 46.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 30.000 ευρώ τον χρόνο καθαρές αποδοχές.

Οι προσωπικοί γιατροί θα έχουν βοηθό παρόχου ιατρικής φροντίδας, τον συντονιστή φροντίδας, ο οποίος δεν θα είναι γιατρός, αλλά θα πραγματοποιεί επισκέψεις κατ' οίκον και θα γνωρίζει εάν υπάρχει ανάγκη για κοινωνική φροντίδα.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη προανήγγειλε, επίσης, την εφαρμογή ενός στοχευμένου πιλοτικού προγράμματος για τον επαναπατρισμό γιατρών από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ η υφιστάμενη μειωμένη φορολόγηση των αποδοχών τους θα συνοδευτεί από ετήσιες αμοιβές της τάξης των 100.000-150.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα ισχύει εσαεί και θα έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε πως θα υπάρξουν και αλλαγές στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής, ενώ θα δημιουργηθούν ακόμη και πανεπιστημιακές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.