Στο «πρώτο πλάνο» της προεκλογικής μάχης έχει τεθεί η Υγεία και η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» παρουσιάζει αναλυτικά το πρόγραμμα της ΝΔ γι’ αυτό τον κρίσιμο και ισχυρό πυλώνα του κοινωνικού κράτους.

«Επιδιώκουμε μια δίκαιη πολιτική για την Υγεία», επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, επικαλούμενος το εθνικό γνώρισμα της νησιωτικότητας, ο ίδιος επιμένει ότι όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως του πού διαβιούν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια Υγεία, επαναλαμβάνει ότι γι’ αυτόν ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί και μια προσωπική πρόκληση αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, ενώ, όπως τονίζει, είναι «πάντα φθηνότερο να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις» και σημειώνει ότι στον προσυμπτωματικό έλεγχο τα αποτελέσματα είναι ορατά. «Για μένα προσωπικά, η δημόσια Υγεία αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία της επόμενης ημέρας».

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία προβλέπει σχετικά:

  • Αύξηση των δημοσίων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία και οικονομική ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλη τη χώρα.
  • Αύξηση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους, ώστε να φτάσουμε τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους ανά κλίνη.
  • Ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας.
  • Ενίσχυση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
  • Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, με παράλληλη αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία.
  • Επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.
  • Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και κατασκευή Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
  • Εγγύηση για τους χρόνους ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, με παροχή των πρώτων βοηθειών σε 7 με 10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.
  • Δημιουργία έξι νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές, για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αξιολόγηση παντού

«Έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα της θεσμοθέτησης του ρόλου των ασθενών στον σχεδιασμό της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνηθίζει να σημειώνει ότι ο ρόλος των ασθενών είναι κρίσιμος και σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση των πόρων του ΕΣΥ.

Μάλιστα, εμφανίζεται διατεθειμένος να γίνει την επόμενη τετραετία αξιολόγηση παντού και δη ανάμεσα στις νοσοκομειακές μονάδες και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανά την επικράτεια. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση θα ξεβολέψει κάποιους, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκέφτομαι, μάλιστα, εκτεταμένη αξιολόγηση και σε ό,τι αφορά τα κλινικά και τα οικονομικά αποτελέσματα. Τα πρόσωπα μετράνε και η αξιολόγηση θα έχει πολύ αυστηρά κριτήρια».

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία προβλέπει σχετικά:

  • Αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, αλλά και της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών.
  • Μείωση χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027.
  • Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 και ανάπτυξη πλήρους ψηφιακής εφαρμογής για ραντεβού, για το σύνολο των δημόσιων δομών Υγείας.

Το ΕΣΥ και η δημόσια Υγεία

«Θα έχουμε μεγάλη στοχοπροσήλωση, τη δεύτερη τετραετία, στην καταπολέμηση των παθογενειών, θέλουμε να επιφέρουμε μια επανάσταση στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», επισημαίνει επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και επαναλαμβάνει πως το ΕΣΥ άντεξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης: στην αύξηση κατά 37% στις δημόσιες δαπάνες Υγείας, καθώς και την αύξηση του απόλυτου αριθμού των νοσηλευτών, την αύξηση κατά 10% στις αμοιβές των γιατρών, αλλά και τη σημαντική αύξηση των αριθμών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Στάθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στον θεσμό του προσωπικού ιατρού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει:

  • «Το νέο ΕΣΥ αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές μου προτεραιότητες. Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα στο σύστημα Υγείας, όμως, έμεινε όρθιο στην πανδημία. Έχουμε εκπονήσει συνολικό πρόγραμμα. Θα γίνουν 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών την επόμενη τετραετία. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις για ένα απλό ραντεβού. Δεν είναι αποδεκτά αυτά ούτε τα ράντζα. Έχουμε ένα σχέδιο για να αναμορφώσουμε τα Επείγοντα σε 80 νοσοκομεία. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων όπως το “Φώφη Γεννηματά” και έμφαση στον προσωπικό γιατρό».
  • «Αποτελεί δέσμευσή μου ό,τι μπορούμε να εξοικονομήσουμε από τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ να επανεπενδύεται στην Υγεία εκτός από τους πόρους, που έχουν ήδη προβλεφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ευρύτερα».
  • «Έχουμε βάλει τα θεμέλια για την ολοκλήρωση του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς, που φιλοδοξούμε να γίνει εντός της επόμενης τετραετίας».
  • «Στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία έχουμε ρίξει θεμέλια, κάπου έχουμε χτίσει ορόφους, κάπου πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, πάντως έχουμε συγκροτημένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει στον τομέα της Υγείας τα επόμενα τέσσερα χρόνια και ευελπιστούμε να μας δώσουν οι πολίτες την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας».
Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία προβλέπει σχετικά:

  • Επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή του θεσμού συμβούλου υγείας.
  • Υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
  • Μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% σε 24,5% (330.000) έως το 2030. Δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής από διατροφολόγο/ιατρό. Εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο HPV έως το 2030.
  • Μείωση των καπνιστών από 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020, σε 25% έως το 2027. Ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.
  • Δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων και προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ενίσχυση των 300 Κέντρων Υγείας με πέντε επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 12/6