Tην άμεση κατάργηση του θεσμού των αγροτικών γιατρών, τον οποίο χαρακτήρισε «απαρχαιωμένο και παρωχημένο», ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, που διευκρίνισε ότι οι αγροτικοί γιατροί μετατρέπονται πλέον σε «προσωπικούς γιατρούς υποχρεωτικής θητείας».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του 2023 στη Βουλή, η Ειρήνη Αγαπηδάκη προανήγγειλε τη ριζική αναμόρφωση του μοντέλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας, με δραστικές αλλαγές στον θεσμό της «υπηρεσίας υπαίθρου» στην οποία υπηρετούν σήμερα 1.261 αγροτικοί γιατροί.

1.270 θέσεις για προσωπικούς γιατρούς

Η ίδια ανέφερε ότι αμέσως μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει άμεσα άλλες 1.270 θέσεις για προσωπικούς γιατρούς και έτσι δεν θα υπάρχει από τις αρχές του 2024 κάτοικος της χώρας μας ο οποίος δεν θα μπορεί να βρει και να εγγραφεί σε κάποιον προσωπικό γιατρό, και μάλιστα στα όρια του δήμου στον οποίο κατοικεί ή εργάζεται.

Οι προσωπικοί γιατροί θα έχουν βοηθό παρόχου ιατρικής φροντίδας, τον συντονιστή φροντίδας, ο οποίος δεν θα είναι γιατρός, αλλά θα πραγματοποιεί επισκέψεις κατ’ οίκον και θα γνωρίζει εάν υπάρχει ανάγκη για κοινωνική φροντίδα. 

Ισχυρά οικονομικά κίνητρα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ακόμα τη χορήγηση ισχυρών οικονομικών κινήτρων σε νέους γιατρούς, προκειμένου να επιλέγουν τις ειδικότητες είτε της Γενικής Ιατρικής είτε της Παθολογίας. Οι νέοι αυτοί γιατροί, έπειτα από έναν χρόνο υποχρεωτικής θητείας στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, θα αμείβονται με 46.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 30.000 ευρώ ετησίως καθαρές αποδοχές.

Με άλλα λόγια, κάθε απόφοιτος Ιατρικής Σχολής της χώρας μας θα υπηρετεί υποχρεωτικά ως προσωπικός γιατρός είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε στα νησιά είτε σε επαρχιακή δημόσια δομή Υγείας είτε σε αστικό κέντρο. Προανήγγειλε, επίσης, την εφαρμογή ενός στοχευμένου πιλοτικού προγράμματος για τον επαναπατρισμό γιατρών από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ η υφιστάμενη μειωμένη φορολόγηση των αποδοχών τους θα συνοδευτεί από ετήσιες αμοιβές της τάξης των 100.000 - 150.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα ισχύει εσαεί και θα έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε πως θα υπάρξουν και αλλαγές στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής, ενώ θα δημιουργηθούν ακόμη και πανεπιστημιακές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή