plevris_omilia
Πολιτική

Πλεύρης στα Παραπολιτικά 90,1: Αναμενόμενη και ελεγχόμενη η αύξηση των κρουσμάτων - Ενισχυτική δόση τον Σεπτέμβριο για ευάλωτους πολίτες

«Δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα και θα επιτρέπεται η κινητικότητα», τόνισε ο υπουργός Υγείας

«Αναμέναμε αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων αλλά και των παραλλαγών της covid», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Επιπλέον, τόνισε ότι παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία και σημείωσε πως η αύξηση αυτή είναι ελεγχόμενη.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας είπε πως τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα δεν παρέχουν προστασία και η ουσία είναι κατά πόσο τα κρούσματα μεταφέρονται σε νοσηλείες στα νοσοκομεία. Επίσης, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι από τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα και θα επιτρέπεται η κινητικότητα.

Εμβόλιο

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το Σεπτέμβριο θα χρειαστεί ενισχυτική δόση για τον ευάλωτους πολίτες, ενώ για τον γενικό πληθυσμό τόνισε χαρακτηριστικά πως «θα μας το πουν οι ειδικοί». Σημείωσε, δε, πως επιθυμία είναι να φτάσουμε σε ένα εποχικό εμβόλιο, όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης.

«Στα όριά του»

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως το ΕΣΥ έφτασε στα όρια του με την πανδημία και είπε πως εξετάζεται το κομμάτι της οικονομικής ενίσχυσης των γιατρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι από την 1η Ιουλίου ξεκινούν οι εγγραφές στην υπηρεσία του Προσωπικού Γιατρού.Η συνέντευξη

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για την άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού: Περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων αφενός λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων αφετέρου λόγω του ότι ο κορονοϊός κάνει κύματα. Η μεταδοτικότητα η οποία υπάρχει πλέον είναι σε τέτοιο βαθμό που συνολικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ γιατί δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από ότι κάνουν όλες οι χώρες της ΕΕ,  είναι κοινή αρχή ότι τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν να παράσχουν στην πραγματικότητα καμία προστασίας γιατί μιλάμε για μεγάλη κινητικότητα και μεγάλη μεταδοτικότητα. Η ουσία όμως είναι, και αυτό το είπαμε από την πρώτη στιγμή, κατά πόσο τα κρούσματα μεταφέρονται σε νοσηλείες. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων που σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας σχεδόν ποτέ δεν ήμασταν τόσο χαμηλά. Υπάρχει μια αύξηση στις νοσηλείες η οποία είναι λογική, όταν αυξάνονται τα κρούσματα αυξάνονται οι νοσηλείες, αλλά η αύξηση αυτή είναι απολύτως ελεγχόμενη. Παρακολουθούμε την αύξηση που υπάρχει την αύξηση που υπάρχει στα κρούσματα, θεωρούμε ότι είναι απόλυτα στο βαθμό τον οποίο περιμέναμε.

Για την νέα φάση της πανδημίας: Εδώ και ένα μήνα γίνεται ο ίδιος αριθμός τεστ καθημερινά άρα το αν έχουμε αύξηση ή όχι το καταλαβαίνουμε.  Επίσης από την εικόνα των νοσοκομείων και την πίεση του συστήματος καταλαβαίνουμε ότι η όποια αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει μεταφερθεί σε πίεση στο σύστημα που να μην είναι ελεγχόμενη. Γιατί στη νέα φάση του κορονοϊού δεν μας απασχολούν τα κρούσματα ως αριθμητική μονάδα, μας απασχολούν στο βαθμό που αυτά μεταφέρονται σε πίεση στο σύστημα. Έχουμε πολύ κόσμο που έχει νοσήσει και έχουμε επαναλοιμώξεις αλλά ο οργανισμός πια είναι σε μια κατάσταση μιας εξοικείωσης, έχουμε κόσμο  ο οποίος έχει εμβολιαστεί και είναι προστατευμένος απέναντι στη βαριά νόσηση δεν είμαστε στη φάση που θέλαμε να βλέπουμε τα κρούσματα γιατί ξέραμε ότι θα βγάλουν πολλές νοσηλείες. Τώρα πια τα κρούσματα με τα δεδομένα που έχουμε  εμβολιασμένο κόσμο, κόσμο που έχει νοσήσει, διαφορετικές μεταλλάξεις από τις  προηγούμενες και γενικότερα πιο έτοιμο σύστημα και στο κομμάτι των θεραπειών μπορούμε να πούμε ότι στο βαθμό που δεν μας πιέζει το σύστημα δεν μας απασχολεί αποκλειστικά και μόνο η αύξηση των κρουσμάτων.

Για το αν θα επανέλθουν τα μέτρα το χειμώνα: Η λογική από εδώ και πέρα είναι λογική συνύπαρξης με τον κορονοϊό, το κάνουμε πράξη και το κάνουν πράξη όλες οι χώρες,  δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνει όλος ο Δυτικός κόσμος. Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως της πίεσης που θα υπάρξει τα μέτρα τα οποία τυχόν θα υπάρξουν δεν θα παραπέμπουν σε καμία περίπτωση με οριζόντια τύπου μέτρα που ξέραμε. Το χειμώνα με τα ίδια δεδομένα, με τις ίδιες μεταλλάξεις και με μια ακόμα και πιο ήπια παρουσία του κορονοϊού είναι βέβαιο ότι οι λοιμώξεις αναπτύσσονται πολύ περισσότερο το χειμώνα άρα το χειμώνα θα  έχουμε μια μεγαλύτερη πίεση θέλω να πιστεύω ότι τα όποια μέτρα τυχόν χρειαστούν δεν θα παραπέμπουν σε καμία περίπτωση με τα μέτρα τα οποία ξέραμε ως τώρα και θα είναι μέτρα που θα επιτρέπουν πλήρως την κινητικότητα. 

Για το αν θα πάμε σε επανάληψη του εμβολιασμού: Η επιθυμία είναι να φτάνουν κάποια στιγμή οι εταιρείες, που δεν φαίνεται όμως ότι είναι έτοιμες τώρα που μιλάμε, να έχουμε ένα εποχικό εμβόλιο όπως έχουμε για τη γρίπη. Αυτό θα ήταν ανακουφιστικό για όλους, να ξέρει ο κόσμος πως κάνει το εμβόλιο της γρίπης ότι  κάνει και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και κάνει κανονικά τη ζωή του . Αυτό δεν φαίνεται ακόμα, αυτή  τη στιγμή   δεν είναι έτοιμες οι εταιρείες να μας πουν ότι έχουμε ένα μονοδοσικό εμβόλιο. Αν θα χρειαστεί  ενισχυτική δόση τον Σεπτέμβριο είναι κάτι που θα μας το πει το ECDC, πιθανολογώ ότι θα χρειαστεί ενισχυτική δόση αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα είναι για το σύνολο του πληθυσμού. Άρα θα περιμένουμε τι θα μας πει ο ECDC σε συνδυασμό με την Επιτροπή Εμβολιασμού  που παρακολουθεί τις εξελίξεις για το πότε θα χρειαστεί να γίνει ενισχυτική δόση και εάν αυτή η ενισχυτική δόση θα αφορά ευάλωτες ομάδες όπως τώρα. Αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει η  δυνατότητα 4ης δόσης προαιρετικά για ανθρώπους άνω των 60 και ευάλωτες ομάδες το αν αυτό θα επεκταθεί και σε άλλες ομάδες από το Σεπτέμβριο είναι κάτι που θα το πουν οι ειδικοί.

Για το αν  θα ενισχυθεί  οικονομικά το ΕΣΥ: Ήδη αυτή τη στιγμή εξετάζεται και το κομμάτι των οικονομικών αλλά ειδικά το κομμάτι των κινήτρων και της εξέλιξης  υπάρχει ένα νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κα Γκάγκα προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΕΣΥ έφτασε στα όριά του, ευχαριστούμε και στηρίχτηκε στους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν καταλαβαίνουμε ότι  ήρθε η ώρα η πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες και πιστέψτε με ότι οι πρωτοβουλίες θα είναι  πρωτοβουλίες στήριξης του ΕΣΥ και με προσλήψεις που έχουμε προαναγγείλει και με καλύτερες οικονομικές συνθήκες αλλά και με καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Για τον προσωπικό γιατρό: Ξεκινάει ο προσωπικός γιατρός από 1η Ιουλίου , από 1η Σεπτεμβρίου μπαίνουμε με την πληρωμή του γιατρού. Ο  κάθε πολίτης θα έχει δωρεάν γιατρό της επιλογής του και τα χρήματα για τους γιατρούς θα είναι υψηλά. Για πρώτη φορά θα έχουμε  πρόληψη για όλους τους πολίτες.