Tα πολιτικά μηνύματα που κρύβει η αυτοδιοικητική κάλπη, ιδίως ο β' γύρος αυτής, επιχειρούν με ηρεμία και νηφαλιότητα να αποκρυπτογραφήσουν στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», στον χθεσινό πρωινό καφέ, παρουσία μάλιστα και του πρωθυπουργού, ο οποίος αμέσως μετά μετέβη στα Τίρανα, προκειμένου να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για τη Διαδικασία του Βερολίνου, επιχειρήθηκε μία πρώτη αποτίμηση της «όχι ιδιαίτερα καλής ημέρας για τη Νέα Δημοκρατία», ήτοι του δεύτερου εκλογικού γύρου σε περιφέρειες και δήμους, κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποτυπώθηκε ευκρινώς στον α΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή, όταν όλα τα πολιτικά κόμματα μέτρησαν τις δυνάμεις τους, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έκανε λόγο για νίκη της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε με νόημα ότι «εμείς εισπράττουμε τα μηνύματα του συνόλου της εκλογικής διαδικασίας, και του πρώτου και του δεύτερου γύρου. Αν και στον α΄ γύρο υπήρχε διατύπωση πολιτικής κυριαρχίας, εμείς προτιμήσαμε να μιλήσουμε για επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων προς τη Νέα Δημοκρατία». Το κυβερνών κόμμα κατόρθωσε να βάψει «μπλε» οκτώ περιφέρειες, άλλες τέσσερις πέρασαν σε χέρια ανεξάρτητων υποψηφίων, προερχόμενων ωστόσο από τον ευρύτερο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, και μόνο μία, αυτή της Θεσσαλίας, περιήλθε στον έλεγχο υποψήφιου προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ και υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Λαβές στην αντιπολίτευση και μηνύματα στην κυβέρνηση

Ωστόσο, το προαναφερθέν σκορ απέχει από το «13 στα 13», εξαιρετικά φιλόδοξος εκλογικός πήχης που είχε εξαρχής τεθεί από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ η απώλεια των δήμων, ιδιαίτερα στην Αθήνα και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη, που όμως είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί από την πρώτη Κυριακή, έδωσε λαβές στην αντιπολίτευση να μιλήσει για ήττα του κυβερνώντος κόμματος.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα», απάντησε προχθές ο πρωθυπουργός, λίγη ώρα μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, κάτι που επανέλαβε και χθες ο Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι σημαντικά τα μηνύματα, σημειακά σε κάποιες περιφέρειες», καθώς και ότι «η κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει καθημερινά τα μηνύματα της κοινωνίας και να προσπαθεί να γίνεται κάθε μέρα καλύτερη σε τομείς και προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο». Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν εξάλλου τη θέση του πρωθυπουργού πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τρόπο αποτελεσματικό με όλους τους περιφερειάρχες και δημάρχους, ανεξαρτήτως κομματικής στήριξής τους.

Μάλιστα, σε μια κίνηση που μαρτυρά την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου για φυγή προς τα εμπρός και στοχοπροσήλωση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, τον μόνο περιφερειάρχη που δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς είναι επείγον ζητούμενο η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Η απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις φυγή προς τα εμπρός δεν συνεπάγεται πάντως ότι στην Πειραιώς δεν θα μελετήσουν με ψυχραιμία και ρεαλισμό το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Στο μικροσκόπιο της Πειραιώς περιφέρειες και δήμοι όπου οι ''γαλάζιοι'' εκλεκτοί ηττήθηκαν

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς, ενώ ανάλογες θα γίνουν και τις επόμενες ώρες, προκειμένου να μελετηθεί εις βάθος τι ακριβώς έγινε σε κάθε περιφέρεια και δήμο. Στο «γαλάζιο» μικροσκόπιο μπαίνουν εκ των πραγμάτων οι περιφέρειες και οι δήμοι όπου οι «γαλάζιοι» εκλεκτοί ηττήθηκαν. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στη ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι βουλευτές ή στελέχη πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή και ποιοι αλληθώριζαν προς «αντάρτικα» ψηφοδέλτια. Το ενδιαφέρον των ίδιων προσώπων τραβούν -σύμφωνα με πληροφορίες- βουλευτές στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι δεν συντάχθηκαν με την επίσημη κομματική γραμμή και ο ρόλος τους χαρακτηρίζεται θολός. Υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος επισήμανε στην «Απογευματινή» πως αυτοί έχουν πέσει σε δυσμένεια και ότι περαιτέρω αξιοποίησή τους, είτε αυτό αφορά κυβερνητικά είτε κοινοβουλευτικά καθήκοντα, μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός.

Αστοχίες και αλαζονεία

Στη ΝΔ αναγνωρίζουν ότι άστοχες δηλώσεις και τοποθετήσεις που απέπνεαν αλαζονεία, όπως αυτή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, περί εκλογικού αποτελέσματος και ταχύτητας στην απονομή των αποζημιώσεων, σίγουρα δεν βοήθησαν, γιατί θόλωσαν το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα. Θέμα, πάντως, Αυγενάκη δεν υπάρχει για την κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Στη ΝΔ επίσης δεν υποτιμούν ότι η επιδείνωση τις τελευταίες εβδομάδες της κατάστασης στο Μεταναστευτικό πιθανώς να αφύπνισε τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά μέρους των ψηφοφόρων, κάτι που πλήρωσαν οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και στον Δήμο Αθηναίων.

Επιπλέον, στον β΄ γύρο αναδείχθηκαν και πιθανές αστοχίες σε επίπεδο προσώπων, που τιμωρήθηκαν από το εκλογικό σώμα, ενώ η αποχή ιδίως στις τάξεις των «γαλάζιων» ψηφοφόρων φαίνεται ότι ζημίωσε την προοπτική επανεκλογής του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 17/10