«Η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητείται και αυτό αποτυπώθηκε ευκρινώς στον α΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, εκεί όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις κατέγραψαν τις δυνάμεις τους». Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα που κρατά σε πρώτο πλάνο η Νέα Δημοκρατία, ύστερα από μία εκλογική βραδιά με αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις για τους υποψήφιους οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από το κυβερνών κόμμα, αλλά και ενδιαφέροντα πολιτικά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Γαλάζιες 8 Περιφέρειες - Μόνο την Πελοπόννησο με τον Δημήτρη Πτωχό κέρδισε στον β’ γύρο η ΝΔ

Συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», κατά την πρώτη σύσκεψη, που έγινε στον τρίτο όροφο στα γραφεία της οδού Πειραιώς υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών αλλά και υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών, τονίστηκε ότι επί της αρχής η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας και ότι σε γενικές γραμμές τα χθεσινά αποτελέσματα δεν δικαιολογούν αιτιάσεις περί μηνύματος αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση.

«Σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή. Είναι σαφές ότι υπήρξε μία, θα έλεγα, αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Στο κάτω κάτω η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% και όχι 51%. Και προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψήφιους που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, από το 41% στο 51%, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο», σημείωσε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός έξω από τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς.

Ούτως ή άλλως, σε επίπεδο Περιφερειών το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε οκτώ εξ αυτών, ενώ από τις υπόλοιπες πέντε στις τέσσερις, ήτοι σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά, νίκησαν στελέχη προερχόμενα από τον ευρύτερο χώρο της Νέας Δημοκρατίας και μόνο σε μία, στη Θεσσαλία, ο «γαλάζιος» υποψήφιος ηττήθηκε από υποψήφιο που στηρίχθηκε από κόμμα της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι και τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα κατέδειξαν πως η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων εξακολουθεί να στρέφεται προς το κυβερνών κόμμα για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, αλλά και την ταχύτερη δυνατή προώθηση των μεγάλων αλλαγών και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

«Καμπανάκι» για τα εκλογικά αποτελέσματα

Έτερη πηγή κυβερνητικής πληροφόρησης παραδέχεται πως οι ήττες των «γαλάζιων» υποψηφίων στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υποκρύπτουν πολιτικό μήνυμα για τη Νέα Δημοκρατία, καίτοι στο «γαλάζιο» επιτελείο αναγνωρίζουν ότι και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε μία ευρύτατη αντισυσπείρωση κατά των Κώστα Μπακογιάννη και Κωνσταντίνου Αγοραστού, από την άκρα Αριστερά έως την άκρα Δεξιά.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει προβληματισμός για συγκεκριμένα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία και θα αναλυθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες από την κλειστή ηγετική ομάδα του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εντοπίζουν στο χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα και την ξεκάθαρη διάθεση της πλειοψηφίας των εκλογέων να τιμωρήσει αλαζονικές συμπεριφορές, αλλά και στάσεις που απέπνεαν υπεροψία. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, έχουν ήδη μπει στο «γαλάζιο» στόχαστρο συγκεκριμένες δηλώσεις, που πιθανώς και να παρερμηνεύτηκαν, αλλά σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι στοίχισαν στο κυβερνών κόμμα, όπως ήταν αυτές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος συνέδεσε το αποτέλεσμα του Β΄ γύρου με την απονομή των αποζημιώσεων στους πληγέντες της Θεσσαλίας.

«Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Διάβαστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Κυρίαρχη η ΝΔ αλλά "λαβωμένη" - Κέρδισε 8 από τις 13 Περιφέρειες - Πλειοψηφούν οι κεντροδεξιοί δήμαρχοι

Μέτρα αξιολόγησης

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη παραδέχονταν χθες σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι η συμπεριφορά και η στάση του «γαλάζιου» πολιτικού δυναμικού, είτε αυτοί ήταν υπουργοί, είτε βουλευτές, είτε μεσαία στελέχη, τις τελευταίες εβδομάδες αξιολογούνται.

Ούτως ή άλλως, στην Πειραιώς γνωρίζουν επακριβώς ποιοι πειθάρχησαν στις κομματικές επιλογές και ποιοι προτίμησαν να επιδοθούν σε προσωπικά παιχνίδια, στηρίζοντας σε πολλές περιπτώσεις άλλους παρά τους επίσημους «γαλάζιους» υποψήφιους.

Μάλιστα και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει δεχθεί εισηγήσεις, ώστε να προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα σε περιπτώσεις όπου «γαλάζια» στελέχη δεν συμμορφώθηκαν με την επίσημη κομματική γραμμή και πήγαν κόντρα στο επίσημο χρίσμα του κόμματος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή