Πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η σύσκεψη υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια είχε ως αντικείμενο τις πολλές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία της χώρας, ειδικά το τελευταίο 24ωρο, εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ύστερα από αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για ενισχύσεις από την Ε.Ε. και ήδη ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία και η Κύπρος. Το βράδυ αναμένονται 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ η Κύπρος στέλνει δύο αεροσκάφη air tractor, τα οποία αναμένονται το απόγευμα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έγινε πριν από λίγη ώρα από τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 65 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.




Φωτιά στη Βοιωτία

Το μέτωπο της φωτιάς επεκτάθηκε γρήγορα από την ώρα που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα (21.8.2023) το πρωί.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, «με 9 Μποφόρ δεν παίζουμε». Υπενθυμίζεται ότι, λόγω της μεγάλης φωτιάς, εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 με διαφορά λίγων λεπτών, για να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι αλλά και για όσους είναι στην παραλία Σαράντη να πάνε στη Θίσβη.

Η φωτιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας. Το 112 ήχησε άμεσα στα κινητά των κατοίκων της περιοχής για να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Για την κατάσβεση της φωτιάς στον Πρόδρομο Βοιωτίας επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

«Ενεργοποίηση 112. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Πρόδρομος. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα του 112.









Φωτιά στα Ψαχνά Ευβοίας

Συναγερμός σήμανε στην Εύβοια, καθώς δύο φωτιές ξέσπασαν σήμερα το πρωί στα Ψαχνά Ευβοίας, με συνθήκες αέρα και υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ξεκίνησαν ταυτόχρονα.

Παράλληλα στάλθηκε μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Η πρώτη πυρκαγιά είναι πίσω από το Πανεπιστήμιο Ψαχνών στην περιοχή Προφήτης Ηλίας και η δεύτερη στη θέση Καλκαντρί.

Στα σημεία επιχειρούν πυροσβέστες από τη Χαλκίδα και το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Ψαχνών υπό τις οδηγίες του διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας κ. Ψαρού και του διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας κ. Μαυρίδη.

__________3
________

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά στην περιοχή Προφήτης Ηλίας καίει αγροτοδασική έκτασηΣτο σημείο επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

«Η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η κατάσταση είναι τρομακτικά δύσκολη. Μπροστά βρέχει φωτιά, οι άνεμοι είναι πολύ δυνατοί και η ατμόσφαιρα πολύ ξερή», είπε στο evima.gr ο διοικητής της Πυροσβεστικής  Κώστας Ψαρρός.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα στο evima.gr ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, η φωτιά έκαιγε ξερά χόρτα στην περιοχή Κουλουριάδα και δεν ήταν κοντά σε σπίτια.




«Η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη και ανεξέλεγκτη. Από παντού πετάγονται φλόγες. Είναι δραματική η κατάσταση», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, καθώς η πυρκαγιά πλέον προχωρεί προς κατοικημένες περιοχές και έχει κατεύθυνση προς την περιοχή της Αρτάκης. Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής πήραν μήνυμα από το 112 που τους προειδοποιεί για δασική πυρκαγιά στην περιοχή των Ψαχνών.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Απειλείται το δάσος - «Χιονίζει» στάχτη στο κέντρο της πόλης


Το δάσος της Δαδιάς πλησιάζει η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα υπάρχουν αναφορές ότι «χιονίζει» στάχτη στο κέντρο της πόλης.

Η πυρκαγιά εξελίσσεται στο χωριό Λυκόφη κοντά στο παρατηρητήριο για τα άγρια πουλιά, όπου αναχαιτίστηκε προσωρινά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η πυρκαγιά που κατακαίει τον Έβρο έφτασε στις παρυφές της Δαδιάς και τέθηκε υπό άμεση απειλή το περιώνυμο δάσος που είχε πληγεί καίρια πέρυσι από άλλη, μεγάλη φωτιά, η οποία είχε κάψει τότε περισσότερα από είκοσι χιλιάδες στρέμματα. Μάλιστα, λίγο μετά τις 13:00 νέο μέτωπο φωτιάς εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς, στην περιοχή Γκίμπραινα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει απειλή για το δάσος λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων έντασης 6-7 Μποφόρ που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή, «δίνοντας» κατά διαστήματα ριπές των 8 έως και 9 Μποφόρ.

«Δύσκολη η κατάσταση»

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης σκληρή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μέτωπα στο χωριό Νίψα, που είναι και το πιο μεγάλο, στα χωριά Δορίσκο και Μοναστηράκι ένα άλλο, στις Φέρρες στο χωριό Καβυσσός πλησία της Εγνατίας και στη Λυκόφη Σουφλίου», πρόσθεσε ο κ. Πέτροβιτς. «Αυτή την ώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης χιονίζει στάχτη και κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποίηση από την Διεύθυνση Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης και ενημέρωσε ότι η Εγνατία Οδός άνοιξε για τα οχήματα που κινούνται προς και από τα σύνορα.

Χιλιάδες τουρίστες, Τούρκοι κυρίως, αλλά και κάτοικοι του Βορείου Έβρου που είχαν σπεύσει για το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, και εγκλωβίστηκαν λόγω του ότι έκλεισε η Εγνατία, σιγά σιγά αρχίζουν από το πρωί να αποχωρούν.